Gazete Vatan Logo

Meme kanseri tedavisini, ilaçların yan etkilerinden uzak geçirebilirsiniz

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Bölüm Bşk. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, meme kanseri tedavisinde kemoterapi sürecinin nasıl daha rahat geçirilebileceğini anlattı

- Cinselliği yaşamaya devam edin

Meme kanseri olan hastaların tedavi süreçlerinde ilaçların da yan etkisi ve kan değerlerinde yol açtığı düşüklüğe bağlı olarak cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Ancak hasta kendini iyi hissediyorsa ve herhangi bir engel yoksa cinsel ilişkiden uzaklaşmak doğru değildir. Bu süreçte hastanın kendine olan güvenini kaybetmemesi ve eşinden uzaklaşmaması tedaviye olumlu etki sağlar. Hastanın hayattan kopmaması için aile yaşantısına devam etmesi çok önemlidir.

- Kendinizi sağlıklı beslenme stresine sokmayın

Kanserde beslenme ya da kanserden korunmak için beslenme gibi ifadeler toplumun çok fazla yıpratıldığı konular arasında yer almaktadır. Meme kanserli hastaların beslenme konusunda stres yaşamasına neden olabilecek kısıtlamalar da gereksizdir. Kemoterapi sırasında hastanın kilo almaması için mümkün olduğunca kalorili besinlerden kaçınmasını öneriyoruz. Bunun için de en ideal olan Akdeniz mutfağı beslenmesidir.

- Şeker yemekten vazgeçmeyin

Kanser tedavisi gören hasta canı istiyorsa abartmamak koşulu ile tatlı da yiyebilir. Şekerin kanseri tetiklediğini gösteren hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

- Yan etkilerin ilaçla yok edileceğini bilin

Beş yıl öncesine kadar meme kanseri tedavisi en çok bulantıya neden olan tedavi türüydü. Güçlü ilaçlar sayesinde yan etki sorunları çözülebilmekte.

- Yürüyün, yüzün, bisiklete binin

Sabah ve akşam kısa aralıklarla yürümek, hastaların vücuduna zindelik katar. Vücut için yeterli düzeyde yapılan egzersiz vücudun pozitif yöndeki bir takım salgılarını artırır, hastaya güç verir ve direnç kazandırır. Egzersiz, “Endorfin” salınımını artırır.