Gazete Vatan Logo

Mektuba karşılık teşekkür telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği mektuba telefonla karşılık geliyor. Putin bugün saat 12.00’de Erdoğan’ı arayarak teşekkürlerini iletecek.

Mektuba karşılık teşekkür telefonu

Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerde hızla olumlu gelişmeler yaşanmaya başlandı. Kremlin’den yapılan açıklamada Putin ile Erdoğan’ın bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceği açıklandı. Açıklamayı yapan Kremlin sözcüsü Peskov, “Rusya ile Türkiye ilişkilerinin birkaç günde düzelmesi beklenmemeli. Türkiye sonraki adımları atmalı” ifadelerini de kullandı. Kremlin’den sonra Cumhurbaşkanlığı kaynakları da görüşme ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Putin, Erdoğan’a çarşamba günü saat 12.00’de teşekkür telefonu edecek” denildi.

‘Mektup tatmin edici’

Turkrus haber sitesine göre de Kremlin ve Dışişleri çevreleri genel olarak “taleplerin karşılanmakta olduğu” değerlendirmesiyle Erdoğan’ın mektubunu yeterli buldu. Ancak krizin ilk günlerinden beri Erdoğan aleyhindeki en sert iddiaları ve suçlamaları da gündeme getiren Rus ordu çevreleri, bundan sonrasının Türkiye tarafından uluslararası terörle mücadelede alınacak tutuma bağlı olduğunu vurgulayarak “Suriye’de politika değişikliği” beklentisini dile getiriyor. Kommersant gazetesine konuşan, Kremlin’e yakın üst düzey bir yetkili, Rus devletinin Ankara’nın özrünü kabul ettiğini söyledi. Rus yetkili, özür dilenmeden ilişkilerde yumuşama adımı atılamayacağını en baştan söylediklerini belirterek, “Üstünden bu kadar zaman geçmiş olsa da suçlarını kabul etmiş olmaları bizim için yeterince tatmin edici” dedi.

Haberin Devamı

Kremlin’den mektup yorumu: Geç olsun güç olmasın

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Erdoğan’ın, Putin’e gönderdiği mektupla ilgili şu açıklamayı yaptı: Özür gecikmiş olsa da, bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı negatif süreçten geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de, bu mektup Rusya ve Türkiye’nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın: Rus pilotun ailesi isterse adım atarız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün saat 12.00’de görüşmesi planlandı. Türk Rus ilişkilerinin normalleşmesi için çok önemli bir adım atıldı. Umudumuz kısa vadede bir takım somut adımların atılması” dedi.

Haberin Devamı

Aileye ‘Kusura bakmasınlar’ dedi...

Kalın, Kocatepe Kitap ve Kültür Fuarı’nda yeni eseri “Ben, Öteki ve Ötesi” imza gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e yolladığı mektuba ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: Üzüntülerini ifade ettiler orada ve aileye ‘kusura bakmasınlar’ dedi. Bu çok insani bir tavır, yani sebebi ne olursa olsun bir insan öldü orada. Onun ailesine taziyelerini iletti. Bunun Rus tarafından kabul edilmesi de tabi memnuniyet verici. Bu temel üzerinde biz şimdi ilişkilerimizi yeniden normalleştirme yolunda nasıl adımlar atabiliriz bunlara bakacağız. Kalın, ölen Rus pilotun ailesine tazminat ödenecek mi sorusuna ise şu yanıtı verdi: Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunda ifade edilen, ‘ailenin acılarının hafifletilmesi için biz gereken adımları atmaya hazırız.’ Ailenin bu yönde bir talebi olursa, şu anda henüz yok tabi. Bunu dediğim gibi bir insani zeminde mutlaka değerlendireceğiz.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım: Tazminat söz konusu değil

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Rusya’ya tazminat ödenmesi gündemde mi?” sorusuna Yıldırım, “Hayır, hayır öyle bir şey yok. Sadece üzüntülerimizi bildirdik, acılarını paylaştık. Öldürülen pilotun sorumlusu addedilen kişi hakkında da gerekli hukuki çalışmalar sürdürülüyor” karşılığını verdi.

Hedef tüm komşular

Yıldırım grup toplantısında ise tüm komşularla ilişkilerin düzeltileceğini söyledi: “Hükümet olarak çalışmalarımız ‘dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız’ hedef ve şiarıyla hız kesmeden devam edecek. Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz, şiarımız olacak.”