Gazete Vatan Logo

Meksika dalgası

Şişecam Uzak Doğu ve Avrupa yatırımlarından sonra gözünü Orta Amerika’ya çevirdi. Genel Müdür Ahmet Kırman, “Meksika’dan bize gelen çok ilginç teklifler var” dedi

Meksika dalgası

Camda dünyanın 3’üncü, cam ambalaj ve düzcamda 5’inci büyük üreticisi Şişecam, geçtiğimiz ay Hindistan ve İtalya’da yaptığı satın almaların ardından Meksika başta olmak üzere yeni yatırım fırsatları üzerinde çalışıyor. Şişecam’ın 13 ülkede toplam 43 üretim tesisi bulunuyor.

İlginç teklifler var

Şişecam’ın büyüme stratejisini Avrupa ile sınırlandırmadığını söyleyen Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, Topluluğun nerede büyüyeceğinin pazar ve müşteri dengeleri ile ilgili olduğunu belirterek, “Şu anda Meksika’ya bakıyoruz. Bize gelen çok ilginç teklifler var. Ancak Meksika ile ilgili önemli durum şu; Trump ve dolayısıyla ABD’nin pozisyonlanması, ticaret anlaşmaları gibi gelişmeleri dikkate alırsanız, bunlar hesap yapmayı zorlaştıran unsurlar haline dönüştü. Dolayısıyla biz nerede daha akılcı bir bütünsellikle büyürüz diye bakıp ona göre hareket edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hindistan’da yeni fabrika

Topluluk son olarak Haziran’da İtalya’da düzcam alanında Sangalli Vetro Manfredonia tesisini 15.7 milyon euroya bünyesine katmıştı. Topluluk yine Haziran’da yüzde 50 ortak olduğu Hindistan’daki düzcam üreticisi HNG Float Glass’ın kalan yüzde 49.8 payını da 85.4 milyon dolara satın almıştı. Ahmet Kırman, Hindistan’ın büyüme potansiyeli açısından dünyanın en cazip pazarlarından biri olduğunu belirterek, “Hindistan özellikle düzcam açısından çok iyi bir pazar. Ürün çeşitlendirmesi, yeni fırın yatırımı yapılması ve başka işler anlamında yeteneklerimizi hızlı şekilde artırmayı planlıyoruz. Hindistan’da ürün gamını genişleterek daha etkin faaliyet göstereceğiz. Otomotiv camı üretimi için yeni bir fabrika yatırımı lazım. O konuda bir değerlendirme yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Zirveye oynuyor

İtalya’da yaptıkları satın almanın ardından bu pazardaki 2’nci büyük üretici konumuna geldiklerini belirten Ahmet Kırman, “Aldığımız fabrika yıllık 190 bin ton düzcam üretim kapasitesine sahip. Ayrıca kaplama, lamine ve satine hatları da mevcut. Tesis şu anda çalışmıyor. Çünkü duran bir fabrikayı aldık. Ancak makine, fırınla ilgili siparişler veriliyor. Üretim yetenekleri geniş bir fabrika olacak. Daha sonra İtalya’daki yatırımlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı