Gazete Vatan Logo

Mekke'nin fethi kutlandı

Fethin 1382. yıl dönümünde yurt genelinde etkinlik düzenlendi

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkan Yardımcısı Abdülvahap Mete, AGD Afyonkarahisar Şubesi tarafından Rehberlik Araştırma Merkezi'nde düzenlenen ''Mekke'nin Fethi'nin 1382. Yıl Dönümü'' gecesinde yaptığı konuşmada, ''Şu an da 205 noktada, bayrağı açmış bu geceyi kutluyoruz. Bu gece, Mekke'nin fetih gecesidir. Mekke'nin Fethi'nden sonraki bütün süreçlerde Müslümanlar ele geçirdikleri beldeler de, şehirler de, fetihlerin ona benzemesi için çaba göstermişlerdir. O kutlu fethe benzerlikleri oranında gerçek fetih olduklarına karar vermişlerdir. İşte bu geceyi, yılbaşı ya da Noel gecesine alternatif bir gece olmaktan öte, Mekke'nin Fethi olarak kutluyoruz. Çünkü Mekke, kutlu bir şehir. Özellikle Hz. Adem'den bu yana dünyanın merkezliğini yapmış bir mekan. O açıdan bu geceyi sadece yılbaşına alternatif olarak algılamak eksik olacağı düşüncesindeyiz'' ifadelerini kullandı.

AGD Afyonkarahisar şube Başkanı Mevlüt Üyümez de AGD olarak tüm Müslümanların kıblesi olan Kabe'nin bulunduğu Mekke'nin Fethi'nin özellikle genç nesile her yıl tekrar tekrar hatırlatmanın önemine inandıklarını dile getirerek, ''Her gün yaralanan ya da öldürülen masum insanlara dair haberlerle uyandığımız bu dünyada, yeni neslin fetih kavramının inancımızdaki yerini bilmeleri gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

ESKİŞEHİR'DE FETİH PROGRAMI

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Eskişehir Şubesi'nce düzenlenen ''Mekke'nin Fethi'' programı, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

AGD Eskişehir şube Başkanı Ömer Taşçı, burada yaptığı konuşmada, Mekke'nin Fethinin 1382. yıl dönümünü kutlamış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kamer Spor Kulübü öğrencilerinin tekvando gösterisi sunduğu program, Kur'an-ı Kerim okunması ve mehter takımının gösteresi ile sona erdi.

İSTANBUL'DA MEKKE'NİN FETHİ KUTLAMALARI

''Mekke'nin Fethi''nin 1382. yıl dönümü, İstanbul'da kutlandı. Anadolu Gençlik Derneği'nin (AGD) Cemal Kamacı Spor Salonu'nda düzenlediği etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı'yla başladı.

Sanatçılar Muhammed Kaya ve Adil Avaz'ın sahne aldığı, Dursun Ali Erzincanlı'nın şiirlerinin okunduğu etkinlikte, sema gösterisi de icra edildi.

HZ. MUHAMMED, EZİYET GÖRDÜĞÜ İÇİN AYRILDIĞI MEKKE'Yİ BÖYLE FETHETTİ

Etkinlikte konuşan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, düzenlenen fetih programlarıyla, Türkiye'nin birçok yerinde fetih ruhunun canlandığını ifade etti.

Fetihten önce Mekke'nin durumuna ilişkin bilgi veren Esmerer, ''Bir güneş doğdu, İslam güneşi, temsilcisi: Hz. Muhammed Mustafa... Eziyet ettiler, çocukluğunu, gençliğini geçirdiği Mekke'den hicret etmek zorunda bıraktılar. Hicretin 8. yılında Allah'ın izniyle ve lütfuyla, Resulullah 10 bin kişilik ordusuyla Mekke'yi yeniden fethetti'' dedi.

ESMERER: ZULÜM YİNE ZİRVEDE

Esmerer, yılbaşı kutlamalarını ''insanlık için büyük bir zulüm'' olarak niteleyerek, şunları söyledi:

''İslam güneşi ondan sonra yeryüzüne hızla yayıldı. Şimdi, kardeşlerim yeryüzünde yine zulmün zirvesini görüyoruz. Bütün İslam dünyası kan, gözyaşı ve ölümle karşı karşıya. Başta Suriye, Irak, Afganistan, Keşmir, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Libya... Bu gece dünyada bir zulüm olacak.''

Bu gece birçok ahlaksızlığın yaşanacağını savunan Esmerer, ''Bu millet, 650 sene Osmanlı'yla hakkı ve adaleti yeryüzüne hakim kıldı. Sizler ve bizler, Osmanlı'nın torunlarıyız. İşte bize yakışan AGD'nin bugün yaptığı Mekke'nin fethini kutlamaktır'' diye konuştu.

Cemal Kamacı Spor Salonu'ndaki etkinlikliğin dışında, 25 ilçede ''Mekke'nin Fethi''nin yıl dönümü dolayısıyla programlar düzenlendiği belirtildi.

ADANA'DA FİLİSTİN LİDERİ KONUŞTU

1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Raid Salah, Anadolu Gençlik Derneği tarafından Adana'da düzenlenen ''Mekke'nin Fethi ve Kur'an Ziyafeti'' etkinliğinde, 1 yıl önce İstanbul'un Fethi'ni, bu yıl burada Mekke'nin Fethi'ni kutladıklarını, gelecek yıl ise Mescidi Aksa'nın, Kudüs'ün kurtarılmasını kutlayacaklarını belirtti.

SALAH: BİRLİKTE KUDÜS'Ü FETHEDECEĞİZ

Tunus, Libya, Yemen, Mısır'da yaşanan zaferin ardından sıranın Suriye'ye geldiğini anlatan Salah, şunları kaydetti:

''İnşallah, tüm bu İslam ülkelerinin ardından Filistin'in zaferini de yaşayacağız. Bugün bölgemizde tarih yazılıyor. Suriye'de zalimlerin zulmünden kaçan binlerce kişi, Türkiye'ye sığınıyor. Türkiye kardeşlerimden isteğim Mekke'den kaçıp Medine'ye sığınanlara kapıların açıldığı gibi Suriye'den kaçanlara da Türk kardeşlerimiz kapılarını açsın, onlara ensar olsun. Unutmayın zafer inanlarındır.

Bugünden sonra hep birlikte mücadele ederek Kudüs'ü, Mescidi Aksa'yı fethedeceğiz. Diyeceğiz ki; Hak geldi, siyonistler yok olmaya mahkum oldu. Bugün geçmişten daha fazla İslam birliğine ihtiyaç var. Birliği kurup işgal edilen toprakları yeniden fethetmeliyiz.''

Daha sonra çocuk hafız Ahmet Kocabey ile hafız Kerim Mansuri, Kur'an ziyafeti sundu.

Mekke'nin Fethi'nin 1382. yıl dönümü dolayısıyla Sivas'ta program düzenlendi.

Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şubesi'nce 4 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen programda, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından sinevizyon eşliğinde Mekke'nin Fethi anlatıldı.

''Mekke'nin Fethi'' konulu konferansın verildiği programda, Arakan'da yaşanan insanlık dramını anlatan sinevizyon da sunuldu.

NURUL İSLAM: MÜSLÜMAN BİR ÜLKENİN LİDERLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

Programda konuşan Arakan Diasporası Lideri Nurul İslam, Arakan Müslümanları'nın, özgürlüklerinden yoksun bir biçimde yaşadığını belirterek, ''Arakan Müslümanları öldürülerek zulme uğramaktadırlar, işkence görmektedirler. Bu sebeple binlerce insan vatanlarından uzakta başka ülkelere sığınmaktadır. Arakan toprakları, yüzyıllardır bizim vatanımızdır. Biz kendi topraklarımızda, kendi vatanımızda özgürce yaşayamıyoruz. Bizim Müslüman bir ülkenin liderliğinde uluslararası bir barış gücüne ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şube Başkanı Bülent Şimşek, programa katılanlara teşekkür etti.

İslam alemi ve insanlık için duaların yapıldığı programa, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

SAKARYA'DA MEKKE'NİN FETHİ

Anadolu Gençlik Derneği'nce (AGD) Atatürk Spor Salonu'nda yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte Mekke'nin fethini anlatan kısa film gösterildi.

Küçük çocukların okuduğu şiirlerin ardından Sakarya Mübarek İlahi Grubu, çeşitli ilahiler seslendirdi.

Program, mehter takımının gösterisi ve Mekke'nin fethini anlatan konuşmalar, dualar ve umre çekilişiyle sona erdi.

AGD İl Başkan Yardımcısı Muhammed Öztopaloğlu, yeni yılı dualarla karşılamanın son derece doğal olduğunu söyledi.

Öztopaloğlu, etkinlikte her yaştan insan bulunduğunu belirterek, ''Organizasyonumuzu her yıl düzenliyoruz. Bu salon bizim için küçük gelmeye başladı. Şehrimizin her noktasından insanlarımız buraya gelerek dualarımıza eşlik etti. Daha çok gençlerimiz ve hanım kardeşlerimiz burada ağırlıklı. Bu da bizi çok sevindiriyor. Hatta kucağında çocuklarıyla gelen aileleri görünce çok mutlu olduk'' şeklinde konuştu.

''Yeni yılı dualarla karşılamak çok güzel bir duygu'' diyen Öztopaloğlu, ''Bunu yaparken bir ayrıcalık hissetmiyoruz çünkü her Müslüman'ın görevidir bu. Müslüman olan herkesin bunu yapması gerekir. Bu organizasyonu yaparak gurur duyuyoruz ama kendimizi asla ayrıcalıklı hissetmiyoruz. Böyle yapmamız gereken zaten'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı