Gazete Vatan Logo

Meke Gölü kuruyor!

Konya'daki, dünyanın 'nazar boncuğu' olarak adlandırılan göl, tamemen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

KONYA'nın Karapınar İlçesi'nde bulunan ve dünyanın `nazar boncuğu' olarak adlandırılan Meke Tuzlası Gölü, tamemen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların yetersizliği ve bilinçsiz yer altı sulama çalışmaları nedeniyle gölün su seviyesi her geçen gün düşüyor. Karapınar Kaymakamı İbrahim Taşyapan, "Ekim ayına kadar yeterli yağış düşmezse gölü kaybedeceğiz" dedi.

Karapınar İlçesi'nde volkanik patlama sonucu meydana gelen ve bir krater gölü olan Meke Tuzlası Gölü, yabancı ve yerli turistlerin de ilgi odağı. 2002 yılından itibaren yağış seviyesinin sürekli düşmesi ve bilinçsiz yer altı sulama çalışmaları nedeniyle göl tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle 2004 yılında son 40 yılın en kurak dönemini yaşayan Karapınar'da 2004 yılında metrakareye 171.6 mm yağış düşerken, 2005 yılında 267.2 mm, 2006 yılında da 230.3 mm yağış düştü. 2007 yılının Haziran ayına kadar düşen yağış miktarı ise 130.2 mm. Karapınar İlçesi'nin ekim ayına kadar ortalama 300 mm yağış alması gerektiğini belirten Kaymakam İbrahim Taşyapan, şunları söyledi:

"İlçemiz, yağışların yetersizliği nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşıyor. Çünkü baraj ve göllerde su seviyeleri düşmüş durumda. Ayrıca ilçemizdeki tarımsal sulama yer altı suyu ile yapılıyor. Bilinçsiz sulama sonucunda göllerimizde su seviyesi düşmüş durumda. Özellikle turistlerin ilgi odağı olan ve sit alanı içinde yer alan Meke Tuzlası ise bunlardan biridir. Meke Tuzlası Gölü, yer altı suyu ile besleniyor. Yer altı su seviyemiz de düştüğü için, gölde ciddi bir kuraklık söz konusu. Doğa harikası olan gölümüz eski özelliğini kaybetmiş durumda. Kuraklık nedeniyle göldeki dairelerde de koplara söz konusu. Kuş cenneti olan gölümüze artık bir tek kuş dahi gelmiyor."

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Haberin Devamı