Matruşka siyaseti

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Putin ve ekibinin diplomatik kanalları kapatıp direkt ekonomik yaptırımlara başlamasını anormal bulmuş ve bütün yazılarımızda bu stratejinin altında Matruşka oyunun olabileceğine dikkat çekmiştik...

Çünkü, Rusya adeta böyle bir olayı bekliyormuş gibi davrandı!

“Sırtından hançerlenen” kendileri değil, aksine Türkiye’dir...

Ve Suriye’de gücünü artırabilmek için mağduriyet gerekçesini oluşturmak ve Türkiye’ye küresel iftiralar atma projesini devreye sokması gerekiyordu...

Ve bugüne kadar yaşanılanlar bize projeyi hayata geçirme konusunda önemli bir başarı elde ettiklerini gösteriyor...

ABD ve Batı’nın “Irak’ta kimyasal silah var” gerekçesine benziyor.

Daha sonraları, bunun bir senaryo olduğunu öğrendik ama artık Irak işgal edilmiş, Saddam ve muhalif kanat çökertilmiş ve yeniden dizayn oyunu bitmişti!

Ve ne gariptir ki, kimyasal silahlar hala bulunamadı!

***

Ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rus askeri varlığının en kuzeyden Akdeniz’e kadar önemli ölçüde yapılandığını görüyoruz. O bölgede de (İskandinav ve Baltık ülkeleri) Türkiye’de gerçekleşene benzer beklenmedik olaylardan kaçınmalıyız” diye konuşması bir oyunun varlığını doğruluyor!

Haberin Devamı

Rusya’nın sivilleri bombalaması, Suriyeli muhalifleri hedef alması, Türkmen Dağı’nda katliam yürütmesi, PYD’yi de yanına alarak Cerablus’u hedeflemesi gibi konular da kapalı kapılar ardında masaya yatırılması, Rus pilotun, havacılık kuralları gereği ‘uyarıyı duymadım’ bahanesinin olmadığından da hareketle NATO’da üst seviyelerde görev yapan sivil ve askeri kesim arasında son dönemde tek bir sorunun dillendirildiği ise dünya basınına sızdı...

***

Ve “Acaba Rusya, stratejik hedefleri için bir uçağını feda mı etti?” sorusuna cevap aranıyor!

Türkiye dışında diğer NATO ülkelerinin sınırlarını da şimdiye dek yüzlerce kez ihlal eden Rusya’nın tacizkar tutumu, hem NATO hem de ABD’ye mesaj olarak algılanıyor.

Suriye’de Rusya ile bazı konularda ortak menfaat güden NATO’nun, Moskova’nın güç gösterisi halinde, süren gerilimi çatışmaya dönüştürmesi ise an meselesi.

Haberin Devamı

Kısacası, Rusya Matruşka siyasetini savaş oyunlarına yansıtmasını iyi biliyor ama başta Türkiye ve NATO dahil herkes bunun bir tezgah olduğunu da çok iyi biliyor!

DİĞER YENİ YAZILAR