Öfkeli kelimeler...

Filistin çıkışıyla Javier Bardem, Irak'ın işgaline karşı duruşuyla Sean Penn'den sonra Russel Crowe, İngilizlerle birlikte Çanakkale'de savaşan ülkesi için aykırı bir söylemde bulunuyor.

Yüzyıl boyunca bizlerin bildiği ama karşımızdakilerden duymaya alışmadığımız gerçekler, hiç ummadığımız adreslerden büyük kalabalıkların akıl kutularına postalanınca insan şaşırıyor...

Avustralya’daki Seven Network kanalında, çekimleri Türkiye’de yapılan ve 26 Aralık’ta vizyona girecek olan ‘The Water Diviner’ filmine değinen Russell Crowe, belki de yüzyıl boyunca söylenmemiş gerçeklere dokunarak diyor ki;

- 100 yılın ardından, bu mitolojiye açıklık getirmenin zamanı geldi. Artık başkalarının söylemeyi engellemeye çalıştığı bir hikayeyi hesaba katacak kadar olgun bir ulus olmalıyız. Biliyorsunuz, biz bağımsız bir Türkiye'yi işgal ettik ve bu öfkeli kelimeyi hiç kullanmadık!

***

Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan'ın da oynadığı filmde; Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu’ya giden ve bir daha haber alamadığı oğullarını aramak için Çanakkale'ye gelen Avustralyalı bir babanın yaptığı yolculuk anlatılıyor.

Haberin Devamı

Crowe, “Kahramanlıklar hakkında istediğimiz kadar konuşabiliriz, biliyorsun, benim için daha önemlisi, boşuna harcanan o hayatlar. Bu mitolojinin kutlanmaması gereken yerlerini kutlamamalıyız” sözlerine, sunucu Mike Willesse’nin “Daha önce bunun söylenildiğini hiç duymadım” şeklinde itiraz edince Crowe, “Bence söylemenin zamanı geldi” diyor...

***

Crowe, yüzyıllık bir savaşa farklı açıdan bakarak rol-model bir duruş sergiliyor.

Rol-model insanların bilimsel tarifini ise uzmanlar şöyle yapıyor; kişilikli, onurlu, iki omuzu üzerinde bir “baş” taşıdığının farkında olarak, taşıdığı başın tüm sorumluluklarının bilincinde bir düşünme ve karar verme kapasitesine sahip kişi.

Crowe’un Gelibolu savaşları konusundaki yorumlarına ise Avustralya Ordusu’ndan Tümgeneral David McLachan, ‘Hikayenin diğer tarafının zaten bilindiğini ve Türkiye’nin Gelibolu’daki anma törenlerine izin vermesi de olgun ilişkinin göstergesidir”

Haberin Devamı

“Biz savaşı övmeyiz” diyerek Crowe’un tarih bilgisini de sorgulayan McLachan, “Sanırım, kendisi tarih dersinde uyuyordu. Biz savaştaydık ve savaşlarda yabancı ülkeleri işgal edersiniz”

Öfkeli kelimeye dokunarak generalleri kızdıran ve kış uykusundan uyandıran Russel Crowe, inanıyorum ki gülüp geçmiştir...

DİĞER YENİ YAZILAR