Gazete Vatan Logo

Mehmet Şimşek'ten Rusya açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya ile Türkiye'nin önümüzdeki hafta bir yol haritası belirleyeceğini açıkladı

Mehmet Şimşek'ten Rusya açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya'nın Türkiye'ye bazı sektörlerde uyguladığı sınırlamalara ilişkin, "Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde oturacağız ve net bir eylem planı, bir yol haritası ortaya konulacak. İnanıyorum ki bütün sektörlerde bu sınırlamaların mutlaka kalkacağı bir seçenek ortaya koyacağız." dedi. Şimşek, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) 32. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, müteahhitlik sektörüne önemli kaynak ayırdıklarını, sektörün geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

Türkiye'de bazı tahminlere göre gerek deprem açısından gerekse başka özellikler açısından hala 6 milyonun üzerinde standardın altında yapılar bulunduğuna işaret eden Şimşek, bunların kentsel dönüşümle yenilenmesinin söz konusu olduğunu, bunun da büyük bir iş alanı yarattığını kaydetti. Şimşek, hükümetin altyapı yatırımlarına yönelik önceliklerinin devam ettiğini dile getirdi.

Şimşek, Türkiye'ye yurt dışından kaynak çekmek açısından ülkede konut edindirmeyi kolaylaştırıcı düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, bunun sektörün tamamına olumlu yansıyacağını ifade etti.

Müteahhitlerin yurt dışında aktif rol almasına büyük önem verdiklerine dikkati çeken Şimşek, cari açık sorununu aşma yolunun ihracat seferberliğinden geçtiğini, hizmet sektörü ve ihracatının da bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı.

Şimşek, turizm ve müteahhitlik sektörünün, Türkiye'nin hizmet ihracatının çok önemli ayakları olduğuna işaret ederek, bu anlamda müteahhitlik sektörünün faaliyetlerini çok önemsediklerini söyledi.

TMB Başkanı Mithat Yenigün'ün kendisine bölgedeki jeopolitik gerginliklerden önce yıllık yaklaşık 25-30 milyar dolarlık yeni proje üstelendiklerini, bunun şu anda 12 milyar dolar düzeyine indiğini aktardığını anlatan Şimşek, "Zor bir dönem ve hakikaten bu dönemin yansımaları ortada ama kötümser olmaya gerek yok. Bizim geleneksel yakın coğrafya en büyük pazar. İmkanlarımızı seferber ediyoruz. Eximbank'ın imkanlarını da ciddi bir şekilde artırdık." diye konuştu.

"Rusya ile net bir eylem planı ortaya konulacak"

Haberin Devamı

Rusya ile ilişkilere de değinen Şimşek, Rusya'nın, Türkiye'nin önemli bir komşusu, ticari partneri olduğunu ve diyalog içerisinde bulunduklarını söyledi.

Şimşek, Rusya'nın uçak krizinden sonra Türk firmalarına, belirli sektörlerde birtakım sınırlamalar ve yasaklamalar getirildiğini anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Şimdi onlara çok açık ve net olarak şu mesajı verdik, bu ilişkiler ancak iki ülkenin karşılıklı menfaatlerine dayanıyorsa sürdürülebilirdir. İnşallah önümüzdeki bir iki hafta içerisinde oturacağız ve net bir eylem planı, bir yol haritası ortaya konulacak. İnanıyorum ki bütün sektörlerde bu sınırlamaların mutlaka kalkacağı bir seçenek ortaya koyacağız. Çünkü sektörel sınırlamalar, yasaklamalar, iki ülke ilişkileri eğer normalleşiyorsa asla olmaması gereken durumlardır. İnşallah yakında o anlamdaki sınırlanmalar da kaldırılmış olur. Belki birkaç yıl sonra hep birlikte siz (müteahhitler) uluslararası ortaklarınızla Libya'yı Irak'ı, Suriye'yi, Yemen'i nasıl inşa edeceğinizi konuşacaksınız."

Haberin Devamı

"BRICS ülkelerinin kurduğu bankaya üye olmayı değerlendiriyoruz"

Haberin Devamı

Şimşek, özellikle hukukun iyi işlediği ülkelerde iş yapmanın daha kolay olduğunu, ancak bu ülkelerde de kar marjlarının diğer ülkeler kadar yüksek olmadığını söyledi. Bu anlamda yeni gelişen ülkelere ve Afrika'ya da odaklanacaklarına işaret eden Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Biz 2007 yılında Afrika Kalkınma Bankasına, Afrika Kalkınma Fonuna üyeliği neden gündeme getirdik, neden üye olduk? Sırf o kaynaklardan faydalanmak için. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkelerinin kurduğu yeni bir kalkınma bankası var. Onların vereceği projelerden yararlanmak için üye olunması gerekiyor. Sırf onun için şu anda ciddi ciddi üye olmayı değerlendiriyoruz. Sırf sizin önünüzü açmak için. Çin'in liderliğinde geçen sene kuruluşu tamamlanan bir altyapı yatırım bankası vardı, biz ona da üye olduk. Amacımız yatırım, kalkınma bankaları, altyapı fonları tarafından finanse edilen projelerde sizin de rahat bir şekilde gidip katılabilmeniz, orada proje almanız halinde bunun finansmanının sağlanması." Anayasa değişikliğine de değinen Şimşek, bunun önemli bir faydası olacağını, artık ülkenin sürekli seçimden seçime koşmayacağını, böylece kaynakların ve enerjinin seçimler için değil, kaynaklar ve sektörel değişim, dönüşüm için harcanacağını söyledi.

Şimşek, bundan sonraki dönemde, İş Kanunu'nun daha dengeli hale getirilmesinden, kıdem tazminatına, yargının daha da hızlandırılmasından eğitimde kaliteye, yatırım ikliminin iyileştirilmesinden vergi reformuna, bürokrasinin azaltılmasına kadar birçok alanda reformları hayata geçireceklerini vurguladı.

"AB ile ticaret hacmini çok rahat 300 milyar dolara çıkarabiliriz"

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB ile ilişkileri ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, müteahhitlere seslenerek, "Gümrük Birliği, içine hizmetleri, kamu alımlarını ve tarımı da alacak şekilde genişletilirse en çok size faydası olur. Çünkü o zaman bütün Avrupa'daki devletlerin yaptığı altyapı projelerine faaliyetlerine sizler doğrudan doğruya katılabileceksiniz. Müşavirlik, mühendislik, hizmetler noktasında bütün pazar açılmış olacak. Bu sağlıktan turizme kadar birçok alanı kapsıyor. " ifadelerini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin Avrupa ile ticaret hacminin 150 milyar dolar olduğuna işaret ederek, "Bunu çok rahat 300 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz. Biz rekabetten korkmuyoruz. Sizler en zor ülkelerde çok iyi işler çıkarıyorsunuz. Hele bir de hukukun iyi işlediği, net kuralların olduğu, bütün Avrupa pazarının size açıldığını hayal ederseniz, bu başlı başına çok önemli bir proje." dedi.