Beyoncé dünyayı nasıl değiştirecek?

Haberin Devamı

14 şarkı, 17 video… Müzik adamları, onlarca prodüktör, koreograf, yüzlerce dansçı, şarkı yazarı… Hiçbirinden çıt çıkmadı! Görgüsüz dansçının biri dahi Twitter’da orada burada ‘Beyoncé’yle dans qeyfiii!’ diye Instagram pozu bile paylaşmadı… Beyoncé bir Cuma gecesi aniden koskoca bir albümü ‘Sürpriz!’ diye paylaşıverdi. Bu kadar, bir saniyecik! Albümde kimlerle düet yapacak; saçlarını yeni albüm için şöyle yapacakmış; kızına hangi şarkıyı yapmış; pufff!!! Bir saniyede kafadan 1 milyon yerde 5 milyon kez haber olmayı reddetti. Hayranları ayrı şoka girdi, piyasa ayrı… Kocası Jay-Z patronu olmasa ona bile söylemezdi sanki; öyle bir gizlilik… Düşünsenize; “Hayatım, bu arada az önce bir albüm çıkardım. Bir ara bakarsın!” diyor mesela televizyon seyrederlerken?

Birçoğunuza bu garip heyecanım ‘yersiz’ gelebilir. Gelmesin! Bu kadın, bir devrim yapıyor olabilir! ‘Bana ne elalemin koca popolusundan’ da demeyin Allah aşkına… Çok değil; birkaç aya onun devrimi, bizdeki onlarca sektörü değiştirebilir! İşte karşınızda, hepsi birbirinden ‘hadsiz’ ve ‘iddialı’ gelecek tahminlerim:

’ÇOK SATMAK’, ‘ŞAŞIRTMAK’TAN GEÇECEK!

2013’ün en çok satanı, altı ay arayla iki albüm çıkaran Justin Timberlake… 5 milyon civarında bir satış elde etti. Ama Beyoncé, sadece 3 günde yaklaşık 1 milyon sattı. Dijital müzik tarihinin en hızlı satış rekorunu kırdı! Hem de bundan bir önceki albümü, müzik otoritelerinden tam not almasına rağmen neredeyse ‘hiç satmayan’ o Beyoncé... Şimdi düşünelim… iPhone 6’nın yeni özelliklerini falcıya soracak hale gelmişken, ‘Ekranı büyütürler mi? Yok ya sanmam! Şerefsizin bu hali bile deli gibi şarj yiyor!’ sohbetleri sıradanlaşmışken, ansızın bir gün öğle arası çıkarıverseler keratayı… Deseler ki; “Sürpriz! iPhone 6 tüm mağazalarda!”… O kuyruğu düşünün!

’FRAGMAN’ KÜLTÜRÜNÜN SONU GELECEK!

1 milyon kişi hiçbir fikri olmadığı bir albümü satın almış 3 günde! Peki, neden var o zaman film fragmanları, müzik klipleri, kitabın konusunun uzun uzun anlatıldığı basın bültenleri? Mesela niye ‘Elif Şafak’ın yeni kitabı 2014’te çıkacak’ gibisinden bir haberi 2013 Haziran’ında okuduk? Okurdan nasıl bir hazırlık yapması bekleniyor; yoksa alttan alta ‘Tehlikenin farkında mısınız?’ mesajı mı bu? Geçenlerde e-mail’ime düşen ‘Ziynet Sali, şu okulda İstiklal Marşı’nı söyleyecek!’ bülteninden fersah fersah daha anlamlı olsa da ne anlamı var bu ‘garip’, ‘önceden duyuru’ formalitelerinin o halde? Bilmediğimize daha çok ilgi duymaz mıyız? ‘Din’, hala bu yüzden popüler değil midir? Bilinmezlik üzerine kurulmamış mıdır felsefe?

SINGLE DÖNEMİ BİTECEK!

“Biri slow, biri hareketli; iki şarkı tuttur, albümü de doldur işte!” kolaycılığının sonudur bu. Beyoncé, son 1-2 yıldır piyasada filizlenen ‘hit’siz albüm dönemini şahane koklamış belli ki! Öyle ya, Justin Timberlake yılın açık ara en çok satanı olmasına rağmen, bir tane bile ‘1 numara’ çıkaramamış durumda mesela… 14 şarkısına, 17 video çeken Beyoncé, şarkıların hepsinin ayrı ayrı kıymetli olduğunu ispatlamış; “Bu albümdeki parçaların hepsi benim bebeğim gibi; ayıramam hiçbirini!” klişesini ilk kez anlamlandırmıştır! Üstelik hiçbir şarkısı ‘sızmayan’, daha doğrusu bizzat müzik şirketi tarafından ‘sızdırılmayan’ bu albümle!

MEDYANIN SANATA TAHAKKÜMÜ AZALACAK!

Bizde medya-sanatçı ilişkisi uçlarda yaşanır! İşini bilen sanatçı, doğru gazetecilerle arkadaşlık kurmayı bilir; hatta ‘o ilişkiler’ sayesinde gazetenin en güzel ‘köşe’sini bile kapar… Bir de Tarkan, Sezen Aksu modeli vardır ki; gazeteci onlar için ‘öcü’den farksızdır... ABD’de durum tabiî ki de çok farklı! Madonna da olsan, Jay Leno senin, The Ellen Show benim; kapı kapı albümünü tanıtmak için gezmek durumundasın! Beyoncé o kuralı da değiştirmiştir bana göre… Şu saatten sonra vereceği tüm röportajlar, ‘olsa da olur, olmasa da olur’ kategorisinde… Peki, hemen buradan yola çıkıp, 'Geleneksel medya ölüyor, yaşasın sosyal medya!' sonucuna varmak mümkün mü? Hayır! Sosyal medya bir 'star'ın kendini anlatması için yeterli değildir. Ona soru sorulması gerekir, 'hayran' kitleleri o soruların cevaplarıyla netleşir çünkü... Ancak geleneksel medyayla ilgili bir 'yalan'ın sonunun geldiği doğru: Albümü, kitabı, filmi, konseri sattıran 'röportaj' değildir. 3 günde 1 milyonluk satış da bunun ispatı... Gazete, televizyon 'nesne'yi değil, 'özne'yi tanıtmak için var olmaya devam edecektir!

SKANDALSIZLIĞIN BAŞARISI

Pekala, bunu başkası da başaramaz mıydı? En çok sevilen şarkıcı değil Beyoncé; en çok satan da değildi bugüne kadar! En nihayetinde ‘evli,mutlu,çocuklu’ bir kadın; piyasada var olmanın ‘ana şartı’nı da temsil etmiyor bu skandalsız kariyeriyle… Hah, işte tam da bu yüzden ondan başkası olamazdı. Beyoncé, popüler müzik piyasasının en fazla ‘saygı’ gören, en fazla ‘güven’ duyulan figürüdür bana göre! Tartışmasız sesi, inanılmaz dansı, olağanüstü performansı ve ‘kusurlu kusursuzluğun’ temsili vücut ölçüleriyle…

Neden böyle bir ‘çılgınlık’ yaptığını açıklıyor 1 dakikada: “Her şey ‘single’ ve ‘hızlı tüketim’ üzerine kurulu. Ben her şey bittiği anda albümü çıkarmak istedim. Bir anda! Çünkü hala Michael Jackson’ın ‘albüm’ü çıktığında yaşadığım sevinci hatırlıyorum!”
Michael Jackson’dan daha doğru bir referans olabilir miydi diye düşünüyorum; bulamıyorum! Daha yaşarken ‘kral’a alternatif arayanlar; ‘yeni MJ’i bir erkek bedeninde aradılar hep! Justin Timberlake, Usher ve hatta Justin Bieber… Hayır! Devrimi ve eşsizliğiyle; günümüzde bir Michael Jackson varsa; o Beyoncé’dir!

DİĞER YENİ YAZILAR