Yerli ve 2. ele talep artacak!

Koronavirüs salgınıyla sıfır araç üretiminin azaldığı otomotiv sektöründe, bu yıl tedarik sorununun azalacağı öngörülürken, görüntülü danışmanlık hizmeti de yükseliyor.

Koronavirüs salgını önceleri otomotiv sektörüne sert bir fren yaptırsa da sektör oyuncuları sıfır araç üretiminin artması ve tedarik sorununun azalmasının beklendiği 2021 yılından umutlu. ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, “2020 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı 772 bin 778 adetlik bir satış gerçekleştirdi ki bu yıl da paralel bir satış öngörümüz var. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl dünya genelinde otomobil ve yedek parça konularında tedarik sorunları yaşanmıştı. Tüketiciler bu yıl hem yerli hem ithal araç bulunurluğu daha iyi seviyede olacağı için istediği marka ve ürüne çok daha kolay ulaşabilir hale gelecek” dedi.

Yerliler avantajlı

Yerli araç üreten markaların ÖTV matrahında yüzde 50’de kalmak için mücadele verdiklerini anlatan Fidan şöyle devam etti:

”ÖTV zammı üst ve lüks segmentlerde fiyat artışlarına yol açarken, orta ve alt segmentlerin çok fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz. Kredi faiz oranları hala müşteri lehine olmakla birlikte, artık bireysel müşteriler için satın almadan araç sahibi olma koşulları da devrede. Bazı markalarda bireysel müşteriler uzun dönem kiralamayı yapabilir duruma geldi. Bu nedenle pazarın 2021’de büyüyeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Yerli ve 2. ele talep artacak


Görüntülü araç danışmanlığı

Tüketicilerin araçları hakkındaki beyanlarını markaların online sistemine girerek fiyatlandırabildiği ve nakit satışa çevirebildiği bir yıl olacağını kaydeden Fidan, pandemi nedeniyle daha önce çok tercih edilmeyen online siparişlerin de hız kazanmaya başladığını ifade etti. Bu noktada temassız ve müşteri adresine teslim edilen online bir hizmet vermeye başladıklarını belirten Fidan, “Hafta sonları showroomlarımızı ziyaret edemeyen müşterilerimize markalarımız için görüntülü danışmanlık hizmeti veriyoruz. Pandemi öncesinde aylık ortalama 5-6 adet olarak gerçekleşen görüntülü görüşmeler kısıtlamaların olduğu günlerin de etkisi ile 30’ları buluyor. Online görüşmelere ilgi oldukça yoğun.Biz bu yıl toplamda yüzde 10 büyüme hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR