Gazete Vatan Logo

Mehmet Ağar’a bayram hediyesi!

Mahkeme, faili meçhul davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın infazını durdurdu. Böylece Ağar cezaevine dönmekten kurtuldu

Susurluk davası kapsamında “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan 5 yıl hapse mahkum edilen dönemin Emniyet Genel Müdürü, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Yargıtay tarafından onanan hapis cezasını çekmek için 25 Nisan 2012 tarihinde Aydın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim oldu. 3. Yargı Paketindeki “Denetimli Serbestlik” hükmünden yararlanarak 29 Nisan 2013 tarihinde tahliye oldu. Ancak Ağar, 1993’te işlenen Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede “cürüm işlemek için oluşturulan teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak etmek”le suçlanınca Muğla İnfaz Hakimliği, denetimli serbestlik kararını kaldırdı.

‘Anayasa’ya aykırı

Muğla İnfaz Hakimliği’nin bu kararına Ağar’ın avukatları itiraz etti. Avukatlar 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundukları itiraz dilekçesinde Ağar hakkında Baskın cinayetiyle ilgili kesinleşmiş bir kararın olmadığı için denetimli serbestliğin kaldırılmasının Anayasanın “suçluluğu hükmen sabit oluncaya kimse suçlu sayılmaz” hükmüne aykırı olduğunu savundu. Mahkeme ise, Ağar’ın Baskın cinayetiyle ilgili açılan davada kesinleşmiş bir mahkumiyeti bulunmadığı ve bu nedenle Susurluk davasından aldığı cezadan dolayı denetimli serbestlik hakkını yitiremeyeceğine karar verdi. Mahkeme, hakimlikçe verilen kararın, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti, 13. maddesindeki ölçülülük ilkesi ve 38. maddesindeki masumiyet karinesi ilkelerine aykırı olduğu belirtti ve dosyanın, anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Ağar’ın infazının da Anayasa Mahkemesi’nin itirazı sonuçlandırıncaya kadar durdurulmasını hükmetti.

Haberin Devamı