Gazete Vatan Logo

Medyaya savaş açtı

Beyaz Saray’daki ilk basın toplantısında gazetecileri ‘sahtekar’ olmakla suçlayan ABD Başkanı Trump, ‘Yalan haberler yayınlayan New York Times, NBC, ABC, CBS, CNN gibi medya organları, Amerikan halkının düşmanı’ diyerek ülkenin en büyük TV ve gazetelerine savaş açtı

Medyaya savaş açtı

ABD tarihinin en sıradışı basın toplantısına imza atan Trump, 1 saati aşkın toplantıda gazetecilerle bire bir tartışmaya girmiş ve şu tür ifadeler kullanmıştı:

- Basın o kadar yalancı ki bundan bahsetmezsek Amerikan halkına hizmet etmemiş sayılırız. Basın kontrolden çıktı. Yalancılıklarının seviyesi kontrolden çıktı.

- Medya yönetimimize saldırıyor çünkü halka verdiğimiz sözleri yerine getirmeye başladığımızı görüyorlar ve bu hoşlarına gitmiyor.

- Gazetelerde, televizyonlarda hep kaos haberleri görüyorum. Ama gerçeklik bunun tam tersi. Yönetimimiz sağlam bir makine gibi işliyor.

- Medyanın çoğu halk için değil, bu bozuk düzenden kâr edenler için çalışıyor.

- Basının gizli bilgileri yayınlaması yasadışıdır, basın bunun için kendinden utanmalı.

- Yarın yine ‘Trump basına bağırıp çağırdı’ diye yazacaklar. Ben bağırıp çağırmıyorum, yalnızca size yalancı olduğunuzu söylüyorum.

- Halk artık size inanmıyor. Eğer doğruları yazsaydınız bir numaralı hayranınız ben olurdum.

Medyaya karşı sosyal medya

Trump’ın yardımcılarından Sebastian Gorka, Perşembe akşamı BBC’ye verdiği mülakatta sorulan “Yalancılıkla suçladığınız medyaya karşı bir şey yapacak mısınız” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bugüne kadar yaptığımız şeyi yapmaya devam edip sizlerin basın üzerindeki tekelinizi kıracağız. Milyarder işadamını Beyaz Saray’a getiren şey de buydu. Ana akım medya artık haber tekeline sahip değil. Bizler Twitter veya YouTube gibi kanallardan doğrudan kitlelere ulaşabiliyoruz. Gerçeklik üzerinde tekeli olduğunu sanan insanlara pabuç bırakacak değiliz. Ulusal ve uluslararası kitlelerle doğrudan iletişime geçeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Yalan’ polemiği

Basın toplantısında Trump’ın medyayı yalancılıkla suçlamasına medyadan da anında yanıt geldi. Trump’ın toplantıdaki “Seçimde 306 Seçici Kurul delegesi ile Ronald Reagan’dan beri bir başkanın aldığı en yüksek Seçici Kurul delegesini kazandım” sözünü hatırlatan NBC muhabiri Peter Alexander, “Sizden önceki başkan Obama Seçici Kurul’da 365 delege kazanmıştı” diyerek sorusuna başladı. Trump, soruyu burada keserek “Cumhuriyetçi başkanları kastediyordum” deyince NBC muhabiri “George H. W. Bush da 426 delege kazanmıştı. Siz basını yalancılıkla suçlarken kendiniz yalan söylüyorsunuz, halk size neden güvensin?” diye sordu. Trump’ın yanıtı ise “Bilmiyorum, bana böyle bir bilgi verilmişti. Ortada böyle bir bilginin dolaştığını görmüştüm. Ama sonuçta bariz bir zafer kazandım, değil mi?” oldu.ABD başkanlarının basınla aralarının gerilmesinin tarihte çok örneği olsa da son yıllarda bu seviyede bir gerginlik görülmemişti. Trump basın toplantısının ardından ateşkes ilan etmek yerine savaşı daha da tırmandırdı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘Yalan haber medyası’ olarak nitelendirdiği New York Times, ABC, CBS, NBC ve CNN’i Amerikan halkının düşmanı olarak ilan etti.

Haberin Devamı

ABD’ye girişine izin verilmedi

İngiliz Premier Ligi ekiplerinden Manchester United’ın efsanevi futbolcusu Dwight Yorke’un (45), ABD’ye gitmek isterken Trump’ın göçmen kararnamesine takıldığı, bu nedenle de ülkeye girişine izin verilmediği öne sürüldü. Olay, İngiliz Sky Sports kanalı spikeri Richard Keys’in Twitter hesabından paylaştığı mesajla ortaya çıktı. Keys, Trinidad ve Tobagolu futbolcunun, daha önceden İran vizesi alması nedeniyle ABD’ye girişine izin verilmediğini kaydetti. 1998-2002 yılları arasında ‘Kırmızı Şeytanlar’ lakaplı kulübün formasını giyen eski futbolcunun, ne amaçla ve ne zaman Miami’ye seyahet etmek istediği bilinmiyor. Trump’ın, İran’ın da aralarında bulunduğu Müslüman yedi ülke vatandaşına seyahat sınırlamaları getiren kararnamesi mahkeme tarafından iptal edilmişti. Ancak ABD Başkanı, yeni bir kararname ile kararını bir kez daha uygulamaya koyacağını söylemişti. Söz konusu kararnameye göre, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ile Yemen vatandaşlarının ABD’ye girişlerine 90 gün boyunca kısıtlama getiriliyor.

Haberin Devamı