Gazete Vatan Logo

Medyada yaşananlar daha meltem esintisi

Bülent Tanla'ya göre seçimlere giderken Erdoğan'a medya desteği tarihimizde görülmemiş bir seviyeye ulaşacak. Buna içerik ve sahiplik de dahil.

CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcılarından Araştırmacı Bülent Tanla, AKP’nin referandumdan beklediğinden de fazlasını aldığı düşüncesinde. Ve yine Tanla’ya göre AKP, seçim sürecinde yoğun bir medya kampanyası yürütecek.

Tanla “AKP’nin genel seçimde stratejisini tek başına Anayasa yapabilecek bir çoğunluk üzerine kuracak. Bunun için de bu referandumda gördüğümüzün çok üzerinde bir medya kampanyası yapılacak” dedi.

Bülent Tanla’ya göre CHP’nin iktidar şansı az olsa bile oyun değişebilir ve Kürt siyasetinin baş aktörü Abdullah Öcalan’ın adı da önümüzdeki dönemde daha fazla gündemde olacak.

Tanla şöyle dedi:

· AKP bugünkünden daha yoğun bir kampanya yapacak.

· Medya desteği tarihimizde görülmemiş bir seviyeye ulaşacak. Buna içerik ve sahiplik de dahil. Bugün yaşadıklarımız yaşayacaklarımızın yanında meltem esintisi gibi kalabilir.

· Sadece reklam ve medya değil, bankalar, finans kuruluşları da bu destek konvoyuna katılacak.

· AKP merkez partisi olmak için bazı partileri parçalayacak ya da yolu üzerindeki bazı küçük partileri yutmaya çalışacak.

Bülent Tanla, kendisinin de üyesi olduğu CHP’nin buna karşı yapabileceği tek gerçekçi şeyin “Güvenilir bir kadro kurmak” olacağının altını çiziyor. Ünlü araştırmacı uyarıyor:

· Zıtlıkların birarada yaşayabilmesi gerekli. Tophane olayları herkes için ders niteliğinde.

· İktidarın bundan sonraki yürüyüşü çok daha zorlu olacak. CHP “bunu değiştiremem” diyerek strateji geliştirmeden kenarda oturmamalı.

· CHP’den beklentiler çok yükseldi ve tüm beklentiler CHP’de toplandı. CHP ülkenin kronik sorunlarına karşı “olumlu söylemli” bir çözüm yolu üretmeli. Yeni bir “Niş” bulmalı.

Kurultay değil seçim kazanmayı öğrenmeli

Tanla, anamuhalefet partisinin kadrolarının artık “Kurultay kazanmayı” bir tarafa bırakması ve “seçim kazanmaya” odaklanması gerekli. Kadın kollarının sokaklarda olmadığı, bilfiil ve hergün çalışan kadın kolları olmazsa CHP’nin sağlıklı siyaset yapması mümkün değil diyen Tanla, “Yıllar önce Amerikalılar bile bir araştırma için geldiklerinde sadece kadınlarla, köylerde görev yapan ebelerle görüştüler. Çünkü onların erişiminin ne kadar kapsamlı olduğunun farkındaydılar” dedi.

Tanla’nın sözlerinden çıkan birkaç sonuç var:

· Önümüzdeki dönemde medyanın da muhalefetin de sesinin duyulması zorlaşabilir.

· CHP “bütün fabrika ayarlarını” sıfırlamazsa bu “Kuresel oyunu” bozamaz.

Medyanın yönlendirmesi tek taraflı olacağına göre Araştırma ve Anketler çok daha önem kazanacak. Muhalefet partileri buna göre pozisyon almalı. (Ahu Özyurt/ Gazeteport)

Haberin Devamı