Gazete Vatan Logo

Medvedev'den Papandreu’ya öneri...

AB’den size hayır yok iyisi mi siz IMF’ye gidin

RUSYA Başbakanı Medvedev, borç batağındaki Yunanistan’ın Başkanı Papandreu’ya kurtuluş reçetesi sundu: Avrupa Birliği yerine, gidin IMF ve Dünya Bankası’ndan yardım isteyin.

RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, krizden çıkmak için Avrupa Birliği’nden (AB) yardım bekleyen Yunanistan’a IMF ve Dünya Bankası’ndan yardım almalarını önerdi. Yunanistan Başbakanı George Papandreou, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’le ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Güney Akım doğalgaz boru hattı ve Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının gündeme geldiği görüşmelerde Rusya lideri, mali krizle ilgili de Yunan Başbakanı’na IMF ve Dünya Bankası’nı adres gösterdi.

İki ülke yakınlaştılar

Papandreou ile görüşmesinin ardından Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’i kabul eden Medvedev, Yunanistan Başbakanı ile görüşmesinde kendisine IMF ve Dünya Bankası’na gitmelerini söylediğini belirtti.

Rusya lideri ile görüşmesinde ikili ilişkilerde gelinen noktadan memnuniyet duyduğunu ifade eden Papandreou, enerji hatları ile ilgili işbirliğinin geliştirilmesine hazır olduklarını kaydetti. Görüşmede Rusya askeri teknoloji direktörü Mihail Dmitriev ve Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko da yer aldı.

1 aylık ‘deneme’ süresi verdiler

YUNANİSTAN’IN bu yıl içinde gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 120’sine ulaşması beklenen kamu borcunun ve yüzde 12.7’sine ulaşan bütçe açığının doğurduğu krizi endişeyle izleyen AB, Atina yönetiminin bütçe açığını bu yıl 4 puan düşüşle, yüzde 8.7’ye indirmek için aldığı kemer sıkma önlemlerine 1 ay deneme süresi tanıdı. Brüksel’de toplanan Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’ın aldığı önlemlerin bütçe gerçekleşmelerine göre gelecek ay ortasında yeniden değerlendirileceği ve gerek duyulursa AB Komisyonu’nun da önerisiyle bu ülkeden ilave önlemler istemeyi kararlaştırdı.

AB, Goldman makyajı için açıklama istedi

AVRUPA Komisyonu, Yunanistan’dan borçlarının ve bütçe açıklarının gerçek büyüklüğünü gizlemek için ABD’li bir yatırım bankası ile türev işlemleri yaptığı yolundaki haberler konusunda açıklama istedi. New York Times ve Independent gazetelerinde önceki gün yer alan haberlere göre, 2001 yılında ve Yunanistan’ın Avrupa para birliğine katılmak üzere olduğu dönemde yapılan bir işlem Yunanistan’ın havaalanlarına uçak iniş ücretleri ve piyango harç gelirleri üzerinden, nakit karşılığında vadeli satış yaptığını ortaya koydu. Goldman Sachs söz konusu iddialarla ilgili olarak bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı