Gazete Vatan Logo

Meditasyon, öğrencilerin performansını artırıyor

Yetişkinlerin günün yoğunluğundan, stresinden ve kaygılarından uzaklaşmak için uyguladığı meditasyon yöntemleri, çocukların da kaygısını azaltarak okul başarılarını artırıyor.

Zihnin dinlenmesi ve stres, kaygı gibi hislerden kurtulması için gerçekleştirilen meditasyon, günümüzde popülerliğine popülerlik katıyor. Meditasyon sayesinde gün başlangıçlarında ve sonlarında bireylerin daha huzurlu hissettiği görülüyor. Bunu sağlayan şey ise kaygıların çözümlenmesi için zihinsel anlamda adımlar atılması.

Bu sayede yorucu iş günlerinin ve yoğun şehir yaşantısının daha rahat bir zihinle yaşandığını görüyoruz. Peki meditasyon çocukların hayatını nasıl değiştirebilir? Öncelikle meditasyonu tanımlayalım.

Meditasyona giriş seviyede ilgi duyan kişiler için en basit ve en etkili yöntem, yönlendirmeli meditasyon. Headspace isimli uygulamanın üreticilerine göre meditasyon, farkındalık ve sağlıklı bir bakış açısı sunmayı sağlar. Düşüncelerinizi durdurmayı veya bastırmayı sağlamaz, aksine yargılamadan uzak bir şekilde onlara yaklaşmaya başlamanızı sağlar. Bu şekilde de, düşüncelerinizi anlamaya başlarsınız.

GuidedMind'a göre ise yönlendirmeli meditasyon "Bir anlatıcının yönlendirmesiyle, belirlenmiş bir değişikliği hayatınıza uygulamanızı sağlayan meditasyon türü" olarak tanımlanıyor. Öyleyse, öğrencilerin zihinlerinde okulla ve eğitim hayatıyla ilgili yerleşmiş olumsuz düşüncelerin hem anlaşılabilmesi hem de değiştirilebilmesi için meditasyona ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Meditasyonun faydaları nelerdir?

Meditasyonun pek çok faydası olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Her yaştan öğrenci ve çalışanın hayatını kolaylaştıran meditasyon alışkanlığı sayesinde konsantrasyon ve mutluluk seviyesi artarken yaşlanma süreci yavaşlıyor ve kalp damar sağlığı güçleniyor. Beynin güçlenmesi için de meditasyon ciddi bir faktör.

Çocukların eğitim hayatındaki başarılarının en önemli işareti olan öğrenme becerisini meditasyon, konsantrasyon sayesinde güçlendiriyor. Konsantrasyon becerisinin güçlenmesiyle öğrenme yeteneği de güçleniyor. Bir konuya odaklanma sıkıntısı yaşayan her yaştan insan için meditasyon faydalı bir yardımcı. Odaklanma süreci arttıkça konsantrasyon artıyor, bu da başarıyı beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Sosyal becerilerin de meditasyon sayesinde güçlendiği, uzmanlar tarafından açıklanan faydalar arasında. Anlık dikkat düzeyi ve iletişim sürecinde konsantrasyonu kaybetmeme yetisi sayesinde öğrenciler, çok daha sosyal bir hale gelerek hayatlarının kolaylaştığına tanık oluyor.

Andaç ÜZEL