Gazete Vatan Logo

Mecnur Çolak’lar 3 kere düşünecek

Borsada istedikleri gibi cirit atıp küçük yatırımcının uzaklaşmasına neden olan manipülatörlere ve bilgi suistimali yapanlara karşı cezalar artırılıyor. Cezası kesinleşen 3 yıl hapis yatacak.

Sermaye Piyasası Kurulu, (SPK) mahkemelerce verilen cezaların caydırıcı olmadığı düşüncesiyle öncelikle piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) ve bilgi suistimali (insider trading) suçları ile ilgili cezaları artıracak yasal düzenleme için harekete geçti. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, piyasa dolandırıcılığı ya da bilgi suiistimali nedeniyle suç duyurusunda bulundukları ve suçu ispatlanan kişiler için mahkemelerce genellikle yasada öngörülen cezanın tabanı olan 2 yıl hapis cezasının verildiğini söyledi.

İki özel mahkeme var

2 yıla kadar hapis cezalarının genellikle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı ile verildiğini aktaran Ertaş, bu yüzden hapis cezasının caydırıcılığının azaldığını, bu yüzden asgari hapis cezasının en az 3 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti. Bu konuyla ilgili hukuki düzenleme için çalıştıklarını ve geçtiğimiz günlerde bu çalışmanın tamamlandığını ifade eden Ertaş, “Üç maddelik bir yasa değişikliği konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Yıl sonuna doğru yeni bir torba yasanın gündeme gelmesi durumunda onun içine eklenebilir” dedi. Ertaş, mahkemelerin çok uzun sürmesiyle ilgili ise biri Ankara ve biri İstanbul’da olmak üzere kendileri için iki mahkeme belirlendiğini ve kendi davalarına artık bu iki mahkemenin baktığını, bunun bu iki mahkemenin ihtisaslaşmasını ve davaların daha çabuk sonuçlanmasını sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bundan sonra hızlanacak

Bundan önce açılmış davaların görülmekte olan mahkemelerde devam edeceğini ifade eden Ertaş, en azından bundan sonraki dava süreci ile ilgili hız kazanılabileceğini vurguladı. Ertaş şöyle devam etti: “Tespit ettiğimiz suçlarla ilgili yapabildiğimiz şey suç duyurusunda bulunmak. Suç duyurusu yaptıktan sonra bizim yapabileceğimiz başka bir şey kalmıyor. Mahkeme sürecinin çok uzun sürmesi ve hapis cezasının pratikte uygulanmaması caydırıcılığı azaltıyor, bu yüzde ihtisas mahkemeleri ve cezaların artırılması çok önemli.”