Gazete Vatan Logo

Meclisten 'güçlü' evet!

Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek için olağanüstü toplanan TBMM’den yaklaşık 3 saat sonra Ak Parti, CHP ve MHP’nin ortak oyuyla ‘onay’ kararı çıktı. Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Canikli, “Referandum yok hükmünde olacaktır” dedi

Meclisten 'güçlü' evet!

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında, toplandı. 16.00’da başlayan tezkere görüşmeleri yaklaşık 3 saat sonra sona erdi. Irak ve Suriye tezkeresi TBMM tarafından CHP, MHP ve Ak Parti’nin oy birlikteliğiyle bir yıl daha uzatıldı. Tezkerenin zamanından 40 gün önce yenilenmesi Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) yarın yapacağı ‘bağımsızlık referandumu’na yönelik son bir uyarı niteliğindeydi.

‘Kıymeti harbiyesi yok’

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır” dedi ve hükümet adına yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Uluslararası anlaşmalara aykırı, terör örgütü tarafından yönetilecek, kurulacak böyle bir devlet ya da oluşuma müsaade edemeyiz. Bu konuda her türlü tedbiri almak ve operasyonu yapmak uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır. Bu haklarımızı kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.”

‘Gereği yapılacaktır’

Haberin Devamı

“Bölge halkı için tehlikeli bir maceradır. Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Bunun yanında Türkiye bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için uluslararası hukukun ve uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Bütün araç ve yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmaktadır ve alınacaktır. Bütün bu araçların, yöntemlerin kullanılması konusunda da en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır. Bu husus dünkü MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının sonucunda en yüksek kararlılıkla ifade edilmiş ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.”

MHP’Lİ ERHAN AKÇAY

‘Bir gece ansızın gelebiliriz...’

MHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Erhan Akçay, tezkerenin, sadece terör örgütlerine karşı değil, terör örgütlerini destekleyen, onları besleyen, semirten ülkelere karşı da Türk milletinin gazi meclisten yüksek bir uyarısı olacağını belirtti. “Yaşananlar gösteriyor ki Ortadoğu’da kendi göbeğimizi kendi elimizle kesmemiz gerekecek” ifadesini kullanan Akçay, “Sevr hayalini gerçekleştirmek isteyenler Irak’ın kuzeyinde peşmerge başı Barzani ile yüz yıllık oyunu yeniden sahnelemektedir. Bu aslında yüz yıllık bir hesaplaşmadır. Bu tezkerenin en önemli yanı da budur” değerlendirmesinde bulundu. Bu tezkereyle Ankara’dan Erbil’e “ateşle oynama, yanarsın” mesajının en güçlü şekilde verileceğini dile getiren Akçay, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu tezkere, Türk milletinin milli gücünü sonuna kadar kullanacağının kararlılık ifadesidir. Biz, bu tezkereyle, bir gece ansızın görünebileceğimiz hususunda şaka yapmadığımızı, oyun oynamadığımızı Türkiye’nin bekası için her şeyi göze alabileceğimizi kesin bir şekilde söylüyoruz.

HDP’Lİ OSMAN BAYDEMİR

‘Kürt halkına düşmanlık...’

HDP Grubu adına Parti Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir söz aldı. Baydemir, konuşmasına tutuklu HDP milletvekillerinin isimlerini anarak başladı. Baydemir, “AKP-MHP ve şer örgütlerinin yaptığı ittifak bu ülkeyi hiçbir zaman olmadığı kadar büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Barıştan yana olan herkesin tezkereye hayır demesi gerektiğini savunan Baydemir, “Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlık tezkeresidir. Kürt halkı, eşit halk olarak görülmedikçe Orta Doğu, emperyalistlerin hedefi olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

HDP İLE GERGİNLİK

‘PKK’lıları kınadınız mı?’

Konuşmanın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir’e tepki gösterdi. Kahraman, “Bu çatı altında şer odağı yoktur. Zabıtları inceleteceğim ve özür dileteceğim” diye konuştu. Baydemir’in “Kürt düşmanlığı” ifadesi üzerine AKP adına Naci Bostancı söz aldı. Bostancı, “Bu ülkeden Kürt düşmanı PKK’dır. Sürekli hakları birbirine kışkırtarak kan dökmektedir. PKK’lılar bu sürede en çok kimleri öldürdü, kendisine baş eğmeyen Kürtleri öldürdü. Bir kez olsun bunu kınadınız mı? Sizin sahip çıktığınız Kürtler, size destek veren Kürtlerdir” dedi. HDP’li Filiz Kerestecioğlu söz istedi ve Kahraman’ı eleştirdi. “Siz oturumu böyle mi yöneteceksiniz? Sataşma olmasına rağmen hatibe nasıl söz vermezsiniz? Nasıl bir hatibe size özür dileteceğim dersiniz?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çay teklifi ve sürpriz görüşme

Başbakan Yıldırım, TBMM’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP ve MHP lideri ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme öncesi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek Yıldırım’ın kendileriyle çay içmek istediğini söyledi. Teklifi kabul eden liderler Yıldırım ile buluştu. Birleşimi yöneten İsmail Kahraman ile Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, Başkanlık Divanı’nın arkasındaki bölüme geçti. TBMM Başkanı Kahraman ile liderler, burada bir süre sohbet etti ve çay içti. Devlet Bahçeli, görüşmenin ardından kuliste gazetecilerin sorusu üzerine, “Meclis Başkanının çayını içtiklerini” söyledi.