Gazete Vatan Logo

Meclisteki oylamada en kritik 4 saat

70 milyon insan dün, Meclis’teki tarihi seçime kilitlendi. İktidar partisi tüm vekilleri yakın markaja aldı

Dün meclis oylamaların son dakikasına kadar parti kulislerinde pazarlıklara ve parmak hesaplarına sahne oldu. Ağar’ın Mumcu’dan ayrı basın toplantısı düzenlemesi, gerilimi artırdı. Anavatan’ın oylamaya katılacağı düşünüldü. Mumcu, son dakikaya kadar bekledi ve “hayır” dedi...

Saat: 11.00
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, milletvekilleriyle durum değerlendirmesi yapmak üzere parti genel merkezinde toplantı yaptı.

Saat: 11.15
Tehdit’ iddiası inceleniyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek “bazı milletvekillerine tehdit mesajları gönderilmesi” konusunun İçişleri Bakanlığı’nca araştırıldığını belirtti. Çiçek, “Mesajlar, ankesörlü telefonlardan gönderilmiş” dedi. Tehdit edilen milletvekillerinin isimlerinin belli olup olmadığının sorulması üzerine Çiçek, “Önce bu kişilerin muvafakatlarını almak lazım” dedi.

Saat: 11.30
Ortak tavır sergilemeleri beklenen DYP ve ANAP arasında soğuk rüzgarlar esti. İki liderin ortak basın toplantısı yerine ayrı ayrı toplantı yapacakları belirtildi.

Saat: 11.40
AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, hükümetin yeni reform paketini açıkladı ve milletvekillerine 1. tur oylamaya girmeleri çağrısı yaptı.

11.45
Başbakan’a yakın bir işadamı bir vekilimize para teklif etti
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CNN Türk’te katıldığı canlı yayın programında rüşvet iddiasını gündeme getirerek birinci tur oylamanın kirlendiğini savundu... Başbakan Erdoğan’a çok yakın bir işadamı tarafından CHP’li bir milletvekiline, oylamaya katılması için rüşvet teklif edildiğini öne sürdü. Baykal şunları söyledi: “Dün gece Başbakan’ın, yakın bir işadamı arkadaşı ki bu kişi Türkiye’nin yakından tanıdığı bir işadamıdır. Bizim bir milletvekilimize ’Maddi manevi ne istiyorsanız söyle, yapmaya hazırım, oturuma gir’demiş. Para gücüyle, çıkar vaadiyle... Seçime bir de bu tür başka olaylar karıştı. Seçim şu andan itibaren çürümüştür. Çok üzüntü vericidir. Bir milletvekili 6 defa aranmış. ’Maddi çıkar sağlayarak ne istersen’deniyor. Başbakan 367 önemli değil diyordu. Niye çırpınıyorsun o zaman şimdi?”

Baykal’ın açıklamaları özetle şöyle:
*DYP, ANAP haysiyet sınavı veriyor: DYP ve ANAVATAN genel başkanları da bir haysiyet sınavı veriyorlar. Şu ana kadar dürüst ve sorumlu çalışmalarını sürdürdüler. Umut ediyorum ki 367 bulunmaz.

*Üç milli görüşçü devletin zirvesinde yer alırsa ve Türkiye’nin önemli kurumları onlara emanet edilirse Türkiye çok çiddi sıkıntıyla karşı karşıya kalır. İlk aylarda kamuoyunu rahatlatmak için şirinlikler yapılacaktır ama bunlarla bizim kendimizi avutmamız mümkün değil.

*Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse, yeni bir noktaya gider. Bizim için öncelikli olan seçim yapılmasıdır. CHP ile görüşmenin zaman israfı olmadığını kabul ederlerse, oturup konuşuruz. Sorun yaratmaya çalışmıyoruz.

Saat: 14.00
TBMM Milli Egemenlik Parkı’nda toplanan bir grup “Hükümet istifa”, “Amerikan gülü istemiyoruz” sloganlarıyla seçimi protesto etti.

Saat:14.00
Erdoğan: AKP’yi çirkin oyunlar içine sokamazlar
Baykal’In iddialarına Başbakan Erdoğan’dan acele yanıt geldi. Erdoğan, “Sayın Baykal’a da buradan, ayrıca sizin vasıtanızla sesleniyorum; AKP’yi bu tür çirkin oyunların içine sokamaz. Bu ayrıca milletvekillerini bu yoldan da baskı altına alma metodudur. Tayip Erdoğan’ın, bu noktada ne tarihinde ne de gününde böyle bir şey söz konusu değildir” dedi. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili bir grup kararı alınamayacağını da belirterek, “Ama Sayın Baykal, bir grup kararı açıklamıştır. Milletvekillerinin iradesini hiçe saymıştır. Bize isnat ettiği suçu, kendisi işlemektedir” diye konuştu. Erdoğan, milletvekillerine ’oylamaya katılın’çağrısı yaptı: “Bugün tarihi sorumluluğumun gereğini yerine getirmek için bir çağrı yapmak için buradayım. Oy kullanmak milletin, vekillerine yüklemiş olduğu kutlu görevdir. Gelin demokratik siyasi rekabetimizi bu meclis çatısı altında sürdürelim.”

Erdoğan, 367 tartışması için ise “zemini olmayan bir ifade” dedi.
Saat: 14.00
DYP’den katılmama kararı
İlk açıklama Mehmet Ağar’dan geldi. DYP lideri, oylamadan 1 saat önce partisinin ’katılmama’ kararını duyururken “Ne AKP fırsatçılığına ne CHP reakisyonuna destek vermiyoruz” sözlerinin altını çizdi. Muhalefet adabına uyarak toplantıya katılmadıklarını belirten Ağar, Erdoğan’ın açıklamasını “seçim tehdidi” olarak nitelendirerek “hodri meydan” dedi. Ağar, ANAVATAN’ın oylamaya katılması durumunda birleşme görüşmelerinin nasıl etkileneceği sorusuna ise “Cumhurbaşkanlığı seçimi ayrı bir meseledir” karşılığını verdi. Ağar, ortak bir karar mekanizması oluşturmaya çalıştıklarını ancak ANAVATAN’daki toplantıların sürmesi nedeniyle mümkün olamadığını vurguladı.

4 milletvekili olan DYP’nin lideri Ağar, oylamadan 1 saat önce parti kararını açıklarken 2 vekilinin salona girip oy kullanacağından habersizdi...

Saat: 14.05
GÜL İÇİN SON DUA
Cumhurbaşkanlığı seçimi için nefesler tutulmuşken, AKP’li milletvekillerinin son uğrak yeri Meclis içindeki cami oldu. TBMM Başkanı Arınç, Dışişleri Bakanı Gül ve Başbakan Erdoğan cuma namazı çıkışında yanyana yürümemek için birer dakika arayla çıktılar. Buna rağmen objektiflere bu fotoğraf yansıdı... Erdoğan, FB-BJK maçının 1-1 bittiğinin hatırlatılması üzerine de “Gece Abdullah Bey’i de telefonla tebrik ettim” dedi.

Saat: 14.13
CHP fire verdi
367’yi Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP, süpriz bir fire verdi. Hakkari Milletvekili Esat Canan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasına katılacağını açıkladı.

Saat: 14.15
“Gel abi, at bİr oy!”
Meclis bahçesi son pazarlıklara da sahne oldu... AKP milletvekilleri Necati Çetinkaya, Hüseyin Tanrıverdi, Agah Kafkas CHP’li Cevdet Selvi’yi kolundan tutup, şaka yollu iknaya çalıştı.

Saat: 14.17
AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, “İnanıyorum ki birinci turda ipi göğüsleyeceğiz” dedi.

Saat: 14.25
AKP: 353+1
Önceki gün AKP’den istifa ederek bağımsızlar arasına katılan Hamza Albayrak, istifasının seçimle ilgisi olmadığını belirterek oylamaya katılacağını duyurdu. Albayrak “Gül’ü destekliyorum” dedi.

Saat: 14.30
Son ana kadar sakladı
AKP’nİn reform paketi ile ikna etmeye çalıştığı Anavatan’ın açıklaması, seçime yarım saat kala geldi... Genel Başkan Erkan Mumcu, partisinin cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmayacağını belirtirken, ANAVATAN’lı milletvekillerini üstü örtülü uyardı. Mumcu, Anayasa gereği bağlayıcı grup kararı alınamadığına işaret ederken “Milletvekillerimiz bu karara, partinin bu eğilimine yani benim şahsımda, genel başkanın şahsında temsil edilen bu eğilimine uyup uymamakta serbestirler. Bu benim onlara tanıdığım değil anayasanın tanıdığı bir serbesttiyettir” dedi. Erkan Mumcu, çok zor bir karar süreci yaşadıklarını belirtirken hem AKP’yi hem de CHP’yi eleştirdi. “Türkiye, bugün iki kötüden birini seçmeye mecbur edilmiş durumdadır” diyen Mumcu, kilit parti olmayı arzulamadıklarını, böyle bir sürece gelinmemesi için 2 yıldır elinden geleni yaptıklarını anlattı.

Mumcu, “İktidar seçmekte ısrar ederse, CHP mahkemeye götürmekte ısrar ederse Türk siyasetinin yara alacağı açıktır. Birisi yangıdan mal kaçırır gibi bir fırsatçılıkla Cumhurbaşkanı’nı seçmekte acele etmekle, diğeri bir hukuk tartışmasına Meclis’i muhatap etmekle bu vebalin ortakları olacaktır. ANAVATAN bu vebalin ortağı olmayacaktır. Eninde sonunda sandık var” dedi.

Haberin Devamı