Gazete Vatan Logo

Meclis toplansın

CHP, Meclis’in olağanüstü toplayarakterör nedeniyle genel görüşme yapmayı planlıyor

CHP, Meclis’in olağanüstü toplanarak tırmanan terör nedeniyle bir genel görüşme yapılmasını planlıyor. AKP kulislerinde ise cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayacak Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi, referandum yasasının ise Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi ihtimaline karşı 17 Haziran’dan sonra olağanüstü toplantı ihtimali değerlendiriliyor.

AKP, CHP’nin terörle ilgili genel görüşme fikrine, yaklaşan seçim ve peşpeşe gelen şehit haberleri nedeniyle soğuk yaklaşırken, CHP de olağanüstü toplantının AKP’nin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayacak mevzuat değişikliği için bir fırsat olarak değerlendirmesinden endişe ediyor.

Ortak endişe

Ancak iki taraf da “küskünler” endişesi duyuyor. AKP’nin ve CHP’nin liste dışı kalan milletvekillerinin olağanüstü toplantıya katılıp katılmayacağı tartışılıyor. Küskünlerin Meclis’in olağanüstü toplanması durumunda organize olabileceklerinden ve seçimin ertelenmesini sağlayabileceklerinden kaygı duyuluyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün kurmaylarıyla yaptığı durum değerlendirmesinde, edinilen bilgiye göre şöyle dedi: “Siyasi bir boşluk var. AKP hükümeti terör ile ilgilenmiyor. Her gün şehitlerimiz geliyor. Buna engel olmak için bu siyasi boşluğun doldurulması gerekli. Biz muhalefet olarak Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırırsak belki hükümeti de harekete geçirmiş oluruz.”

Küskünler korkusu

Baykal, Meclis’in terör konusunu görüşmek için olağanüstü toplanması durumunda AKP ve CHP’deki küskünlerin seçimleri erteletmek için harekete geçmesinden kaygı duyuyor. VATAN’a konuşan CHP lideri şöyle dedi: “Bizde liste dışı kalan milletvekillerinin küskünler hareketi içerisinde yer alacaklarını sanmıyorum. Ama AKP’den ne kadar olur, onu bilemiyorum. Biz terörü konuşalım diye Meclis’i toplarız ama küskünler seçimleri erteletme girişiminde bulunabilirler. Şimdilik değerlendiriyoruz. Gelişmelere göre Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırabiliriz.”

CHP’lilerin korkusu

CHP Genel Başkan yardımcısı Mustafa Özyürek’e göre ise Meclis’in olağanüstü toplanmasının iki büyük tehlikesi var. Özyürek şöyle konuştu: “Meclis’i olağanüstü toplamanın iki somut tehlikesi var. Bir küskünler seçimi erteletme için girişimde bulunabilirler. Ama asıl önemli risk büyük ihtimalle cumhurbaşkanı referandum tasarısını veto edecek. Eğer referandum tasarısı reddedilirse bunu tekrar görüşmekte AKP zorluk çekecek. Yani bunu görüşmek için Meclisi toplayamaz. Ama terör konusunda hazır toplanmışken bu tasarıyı da rahatlıkla görüşüp tekrar Cumhurbaşkanına gönderme şansı yakalayabilir.”

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise “Önce Çankaya Köşkü’nün bir tavrını görelim. Şu anda net bir şey söylemek mümkün değil” dedi.

AKP’nin küskünleri: Partinin işi zor

AKP’li Ersönmez Yarbay: Terör konusunda Meclis toplantıya çağrılırsa, terörün dışında her şey konuşulur. Bu nedenle toplanmasına sıcak bakmıyorum. CHP ve küskün milletvekilleri hükümeti bile düşürmek isteyebilir.

AKP’li Eyüp Sanay: Ben küskünler hareketi olacağını sanmıyorum. Ama Meclis eskisi kadar rahat olmaz. AKP’li yetkililer eskisi gibi rahat kararlar çıkartamazlar. Meclisin toplanmasında bir sorun olmaz ama sonrasında ne olur onu bilemem.

AKP’li Attila Maraş: Seçim sürecine artık girildi. Hesaplar yapıldı. Bir erteleme olacağını sanmıyorum. Bizim liste dışında kalan arkadaşlarımızın böyle bir girişmde bulunacaklarını tahmin etmiyorum. Ama terör konulu da olsa Meclis’in toplanması söz konusu olabilir mi ?

Haberin Devamı