Gazete Vatan Logo

Meclis'ten kovuldu!

Ahmedinejad dayanamadı ve...

Meclis'ten kovuldu!

İran'da haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, meclisteki sert rüzgarlar Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad aleyhinde esiyor. Şeyhülislami'nin görevden alınması için verilen soru önergesinin ele alındığı meclis oturumu Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Meclis Başkanı Ali Laricani arasında sert tartışmalara sahne oldu.



ŞEYHÜLİSLAMİ KENDİNİ SAVUNDU

Meclisin sabah ve öğleden sonraki açık oturumunda hakkında gensoru önergesi verilen Şeyhülislami'nin durumu ele alındı. Bazı milletvekillerinin önergeyi destekleyen konuşmalarının ardından söz alan Şeyhülislami, icraatlarının yasalara uygun olduğunu belirterek, kendini savundu.



'GÖREVDEN ALINSIN MI' OYLAMASI

Gensoru lehinde ve aleyhindeki konuşmaların ardından yapılan oylamada 192 milletvekili Şeyhülislami'nin görevden alınması yönünde oy kullandı.

Meclisteki 290 milletvekilinden 272'sinin katıldığı oylamada 56 milletvekili Şeyhülislami lehinde oy kullanırken, 24 milletvekili de çekimser kaldı.



LARACANİ'Yİ, ANAYASAYI ÇİĞNEMEKLE SUÇLADI

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da meclise gelerek öğleden sonraki oturuma katıldı ve Bakanı'nı savunan bir konuşma yaptı. Bakanı'nı korumak için kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad önce Meclis Başkanı Ali Laricani'yi, meclisi ve hükümeti beraber idare etmeye çalışarak anayasayı çiğnemekle suçladı.



OTURUMU KARIŞTIRAN GÖRÜNTÜLER

Ardından, Meclis Başkanı'nın kardeşi Fazıl Laricani'nin bir işadamı ile rüşvet görüşmesi yaparken çekildiği iddia edilen görüntülerini meclis'teki barkovizyonda yayınlattı. Görüntülerin yayınlanmasıyla beraber meclis oturumundaki tartışma da alevlendi.

'MAFYA TİPİ YÖNTEMLER'

Meclis Başkanı Ali Laricani, izlettirilen görüntülerin ahlaki değerlerle ve meclisin gündemiyle bağdaşmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı mafya tipi yöntemler izlemekle suçladı.

KÜRSÜYE ÇIKMA İZNİ VERMEDİ

Laricani, konuşmasının ardından söz almak isteyen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a kürsüye çıkma izni vermeyince ipler koptu.

AHMEDİNEJAD TERK ETTİ, BAKAN GÖREVDEN ALINDI

Ahmedinejad, kendisine söz hakkı tanınmaması üzerine Meclis'i terk etti.

İran Cumhurbaşkanı'nın genel kuruldan ayrılmasının ardından yapılan oylamada İş, Refah ve Kooperatif Bakanı Abdulrıza Şeyhülislami oturuma katılan 272 milletvekilinden 192'sinin oyuyla görevden alındı.

İRAN'DA NE OLMUŞTU

Görevden alınan Şeyhülislami aleyhindeki önerge, hakkında soruşturma dosyası bulunan eski Tahran Savcısı Said Murtezavi'yi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak ataması nedeniyle verilmişti.

Gelen eleştiriler nedeniyle İdare Mahkemesi Murtezavi'yi görevden almış ancak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, teamüllere aykırı olarak kendisini bu göreve vekaleten yeniden atamıştı.

Haberin Devamı