Gazete Vatan Logo

Meclis'te ilginç manzara!

'Sabahın 5'inde hangi kafa çalışır?'

Genel Kurul’da Anayasa görüşmeleri önceki gün saat 13.00’te başladı, ertesi gün sabah 07.00’ye kadar sürdü. Fire vermemek için Başbakan Erdoğan ile Bahçeli sabaha kadar vekilleriyle sabahladı.

Meclis Genel Kurulu’nda 9 gün sürecek Anayasa maratonunun ilk gününde 18 saatlik rekor mesai yaptı. Önceki gün saat 13.00’te başlayan görüşmeler dün sabah 07.00’de tamamlandı. Fire vermemek için Başbakan Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vekilleriyle birlikte Meclis’te sabahladı. Sabaha doğru vekillerin büyük bölümü yorgun düşüp sıralarında uyuklarken, Erdoğan kadın vekillerle kuliste çay sohbeti yaptı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin “yedek” kullanmadan aralıksız yönettiği iktidarla muhalefet arasında hem taktik hem de sinir savaşına sahne olan görüşmelerde zaman zaman sinirlerine hakim olamadı. AK Parti grup yönetiminin, oylamaları kaçırmamaları ve yanlış oy kullanmalarını önlemek için milletvekillerine dağıttığı kartlar da mesai uzayınca işe yaramadı. Görüşmelerden bazı notlar şöyle:

ÖNERGELER UÇUŞTU: Muhalefet engelleme amacıyla teklifin maddelerine önerge yağdırdı. Birinci madde için 16, ikinci maddeye ise 15 önerge verildi. Kurayla seçilen 7’şer önerge okutuldu ve milletvekillerine söz verildi. CHP, önergelerin ve maddelerin her oylama öncesinde ’Yoklama’ istedi. Ayağa kalkan CHP’lileri, AKP’liler bir ara alkışlarla protesto ettiler. CHP’lilerin de, AKP’lileri alkışlaması ilginç bir görüntüye neden oldu. MHP ise her madde için “maksat anlaşılmadı” önergesiyle engelleme yapmaya çalıştı.

VERMEYİNCE RAHMAN: Görme engelli AK Parti milletvekili Ayva, özürlüler için yapılacak pozitif ayrımcılık düzenlemelerinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı nitelenemeyeceğini hükme bağlayan 1. madde üzerine yaşadığı zorlukları anlatan duygusal bir konuşma yaptı. 11 yaşında kör olduğunu, 16 yaşında bir radyo programı aracılığıyla ortaokula gittiğini, valiliğin devreye girmesiyle liseye kabul edilebildiğini belirten Ayva, “Üniversitede çok zorluklar çektim. Master için yurtdışına gidecektim ama bu defa körüm diye YÖK beni reddetti. Master’ı Türkiye’de yaptım, Ama her seferinde dışlandım, itildim kakıldım” dedi. “Bana veriyor bir düz yazı oku diyor. Körüm deyince acizsin diyor. Ben sana kabartma bir yazı vereyim yerse sen oku! Özürlülere yardımcı olma zihniyeti değişmeli. Dilerim bu değişiklikle bu olacak. Ama olmazsa vermeyince rahman ne yapsın Lokman” diyen Ayva, yakasındaki kırmızı mor karanfillere de dikkat çekti.

SİZİN DE BİZİM DE YÜZÜMÜZ YOK: Kadın erkek eşitliğiyle ilgili konuşan CHP’li Gaye Erbatur, ’Neden kadın vekil sayısı az, neden kadın vali yok?’deyince, AKP sıralarından protesto sesleri yükseldi. Erbatur, AKP ve CHP’nin milletvekili sayına göre kadın oranının yüzde 9’larda olduğunu, BDP’nin ise yüzde 30’u bulduğunu belirterek, ’en iyi onlar’ dedi. AKP’lilere, ’Yüzünüz yok’ diyen Erbatur, ’Sizin de yüzünüz yok ’lafına karşılık, ’Evet bizim de yok’ cevabını verdi.

AMPUL FİLMCİLİK İFTİHARLA SUNUYOR!: MHP’li Şenol Bal, 2. madde görüşülürken, AK Parti iktidarını ’Yalan Rüzgarı’ dizisine benzetti. ’Ampul Filmcilik AŞ iftiharla sunuyor’ diyen Bal, ’Arkası yarın şeklinde bir yabancı dizi vardı. İzleyenlere (Böyle entrikalar olur mu, böyle bir anlayış nasıl olabilir?) dedirten bu dizinin adı, Yalan Rüzgârı’ydı. Birçoğumuzun zihinlerinde filmden bazı kesitler kalsa da, neticede dizi mezarlığının çöplüğü içinde kaybolup gitti. Ülkemizde 8 yıldır âdeta bu dizi film cereyan ediyor. Esas kurban da milletimiz. 2002’de kurulan çok uluslu ampul filmcilik anonim şirketi sayesinde dizi filmlerini artık aramıyoruz! 8 yıldır çok uluslu ampul filmcilik anonim ortaklığı iftiharla sunuyor!’ değerlendirmesini yaptı.

330, bağımsız desteğiyle aşıldı

ANKARA- Genel Kurul’da Anayasa için 18 saat süren ilk gün mesaisinde 3 oylama yapıldı. İlk oylama teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından, maddelere geçilebilmesi için yapıldı. Bu oylamaya CHP, BDP ve DSP’li milletvekilleri katılmadı. AK Parti 335 oy gücüyle tam kadro oylamaya girerken, MHP da 69 milletvekiliyle “ret” cephesini oluşturdu. Bağımsızlardan Zekai Özcan, Fevzi İşbaşaran, Recai Birgün ve Seyit Eyyüpoğlu ile Türkiye Partisi Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk de bu oylamaya katılan isimler oldular. CHP’li Kemal Demirel de partisinin kararına rağmen bu oylamaya katılarak “ret” oyu verdi. Toplam 410 milletvekilinin katıldığı oylamada, 73 “ret”, 2 “çekimser”, 2 “boş” oy kullanılırken, madde için 333 milletvekili “kabul” dedi.

AK Parti ve MHP’lilerin yanı sıra 4 bağımsız 1 CHP’li ve Türkiye Partili Öztürk’ün katıldığı bu oylamanın sonucuna göre, 335 oy gücü bulunan AK Parti asgari 2 fire verdi. Ancak, kulislerde bağımsızlardan İşbaşaran, Eyyüpoğlu ve Birgün’ün de “kabul” oyu kullandıkları öne sürüldü. Buna göre AK Parti’nin “ret,boş ya da çekimser” oy kullanan asgari 5 milletvekili bulunduğu hesabı yapıldı. Teklifin 1. maddesinin oylamasında ise AK Parti Afyon Milletvekili Ahmet Koca, tansiyonunun yükselmesi nedeniyle revirde tedavisini yaptırırken oylamayı kaçırdı. Bu nedenle bu oylamada AK Parti’nin oy gücü 334’e düştü. İktidar ve muhalefet grup yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, AK Parti bu oylamaya da tam kadro katıldı. 3 bağımsızın desteği de yine sürdü. Buna rağmen AK Parti’nin “kabul” oyları 336’da kaldı. Buna göre de AK Parti bu maddede de en az 1 “fire” verdi. Teklifin 2. maddesinin oylamasında ise MHP’den Tuğrul Türkeş, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Turan Çirkin olmak üzere 3 milletvekili parti yönetiminin bilgisi dahilinde “mazeret ve rahatsızlıkları” nedeniyle oylamaya katılmadı. Bu nedenle “ret” cephesini oluşturan MHP’nin oy gücü 66’ya düştü.MHP’ye dışardan 2 oy desteği geldi. 2. Madde oylamasında AK Parti’nin 335 oy gücü ile salonda olduğu belirtilirken, bağımsızların desteğinin de sürdüğü ifade edildi. Bu oylama sonucuna göre de AK Parti’den en az 1 milletvekili “fire” hesabına dahil oldu.

İlk kritik madde bugün

Anayasa değişiklik teklifinin bugün görüşülmesi planlanan üç maddesinden 8. Maddenin, Genel Kurul’da sert tartışmalara neden olması bekleniyor. Siyasi partiler hakkında kapatma davası açılmasını düzenleyen madde özellikle CHP tarafından ağır biçimde eleştiriliyor.

Buna göre, bugün görüşülecek 6. Madde, Anayasa’nın 53. maddesinde değişiklik yapıyor. Düzenlemeyle, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor.

Yine bugün ele alınması beklenen 7. Madde ile de, Anayasa’nın “Grev Hakkı ve Lokavt’başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Parti kapatma...

Bugün geç saatlerde gündeme alınması planlanan 8. Madde ise yoğun tartışmaların yaşanacağı ilk madde olacak. 8. Madde, Anayasa’nın, ” Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar “ başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor. Düzenlemeyle, siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan partilerden oluşturulan komisyonun vereceği izin üzerine açılacak ve Anayasa Mahkemesi’nce kesin olarak karara bağlanacak. Parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek. Partiler temelli kapatılamayacak.

Bozdağ: Sorun yok

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, oy sonuçları anımsatılarak yöneltilen sorular karşısında “Bizde sorun yok, fire de yok” dedi. Bozdağ, maddelere geçiş oylamasında kabul oylarının 333’de kaldığının anımsatılması üzerine ise, “Yani niye illa ’ret’oyu kullanan AK Parti’liler olduğunu düşünüyoruz. Boş ve çekimser oylar da. Arkadaşlar yanlışlıkla ya da dalgınlıkla yanlış oy kullanmış olabilirler” dedi.

Haberin Devamı