Gazete Vatan Logo

Meclis’te ‘şeref’ kavgası

Lütfü Türkkan'ın sözleri kavga çıkardı

Büyükşehir tasarısının Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde tansiyon hiç düşmüyor. Tasarının 20’nci maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan “Biraz namus, biraz haysiyet, biraz şeref varsa bu yasanın karşısına dikilirsiniz. Bu ihanet, Sayın Bakan’a, Sayın Komisyon Başkanı’na yakışmıyor. Onurla mücadele etmek, onursuzlukla mücadele etmekten daha zordur” dedi.

Bu sözler üzerine AKP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak Türkkan’ı protesto etti. AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın tepkisine Türkkan, “Yeri belli olmayan hanım sen sinirlenme” ifadeleri ise ipleri kopardı ve Meclis Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi.
Verilen araya rağmen tansiyon düşmedi. Türkkan’ın, “Sahte kabadayılığı bırakın efendi olun” sözlerine AKP’liler kürsüye yürüyerek yanıt verdi. MHP’liler de kürsüye gelerek Türkkan’a koruma sağladı. İki grup arasında sözlü sataşmalar yaşanırken, AKP’liler, Türkkan’a “Adi herif”, “Yüz karası” ve “Şerefsiz” diye bağırdı. MHP’liler Türkkan’ı zorla grup sıralarına çekti. Bu sırada Türkkan, “Baban gelsin. Artistlik yapma” diyerek AKP’lilere yanıt verdi.

Verilen aradan sonra Türkkan özür dilemesi için Başkanvekili Yakut tarafından kürsüye çağrıldı. Türkkan, “Bir kere öncelikle kimsenin şahsıyla alakalı, hakaret amacı isnad eden söylemim olmadı” dedi. Bu sırada AKP sıralarından protesto sesleri yükseldi. Türkkan, Yakut’a “Ya susturun ya da yerime oturacağım” diye seslendi. Türkkan, AKP’lilerin seslerine karşın konuşmasını, “Bir defa daha ifade ediyorum. Benim söylemek istediğim şu, bu yasa MHP’nin onuru, şerefi, haysiyeti kadar önemi verdiği bir yasadır” diye sürdürdü.

Bu sözler üzerine tansiyon yeniden yükseldi. AKP’liler tekrar kürsünün etrafını sararken bu defa kavga daha da büyüdü. MHP milletvekilleri Celal Adan ve Ali Torlak AKP sıralarına yürümek isterken arkadaşları tarafından durduruldu.

Türkkan’a kınama cezası

AKP’liler Türkkan’a kınama cezası verilmesini teklif etti. Türkkan’ın savunması için on dakika verilirken MHP bunu kullanmadı. AKP’lilerin oyları ve alkışlarıyla kınama kabul edildi. Ancak tartışmaların bitmemesi üzerine oturumlara tam 4 kez ara verildi. Başkanvekili Sadık Yakut sonunda oturumu kapattı.

‘Ankara onlara tokatı atacak’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki bazı mahallelerinin Çankaya ve Etimesgut ilçelerine bağlanmasına sert tepki gösterdi. Tekin, CHP Yenimahalle İlçe Başkanlığı’ndaki basın çıklamasında, “Bir gece yarısı operasyonu ile bir eşkıyalık sistemiyle kentlerin parçalandığını, bölünüp başka yerlere bağlandığını” söyledi. Yapılan değişiklik öncesinde kent planlayıcıları, üniversiteler gibi kurumlardan görüş alınmadığını belirten Tekin, şöyle konuştu:

“Ne yaparlarsa yapsınlar. Bir gece yarısı operasyonu ile kimi nereye bağlayacaklarsa bağlasınlar, CHP 2014’te Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Ankara’da da bu tokadı atacaktır ve gereğini yapacaktır. Bir belediye en önemli yatırımlarını yaptığı bölgeyi bir gece yarısı operasyonu ile kaybediyor. Bunu Almanya’da Merkel yapsa kıyamet kopar. Türkiye’nin 4’te 3’ü fay hatlarında. İktidarın meşgul olması gereken alan bu alan. Ne yazık ki bu alanlarla çok meşgul değil, rey kaygılarıyla, kentleri parçalamakla meşguller. Bu yapılan Ankara halkına, Yenimahalle halkına hakarettir, bu projeye Yenimahalleliler gereken cevabı verecektir.”

10 Kasım’da sultan ziyareti!

Tekin’i 10 Kasım anmasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bulunmamasına da, “Elbette olmayabilir. Sayın Başbakan rahatsızlanabilir, sağlık sorunu olabilir, ameliyat geçirebilir. Bunları anlamak mümkün ama kendi yurttaşlarını soyan bir sultanı ziyaret etmek kabul edilebilir değildir. Ben Sayın Başbakan’ın bu tavrını bütün yurttaşlarımıza havale ediyorum” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı