Gazete Vatan Logo

Meclis'te kısa don kavgası!

Bülent Arınç ve Kamer Genç'in 'içki sofralı', 'kısa donlu' tartışması tutanaklara yansıdı. Tutanaklarda yeralan bazı bölümler şöyle

Meclis Genel Kurulu'nun Salı günkü oturumunda, eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç ile bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç arasında alışılmadık bir tartışma yaşandı. Arınç, Genç'in sürekli söz alarak konuşmasına, kendisini "hiç sevmediğini" söyleyerek tepki gösterirken, Genç de Arınç'ı eski konuşmalarını getirmekle tehdit etti.


Meclis Genel Kurulu'nda Arınç ile Genç arasında zaman zaman diğer milletvekillerinin de katılımıyla yaşanan tartışmanın, Meclis tutanaklarında yeralan bazı bölümleri şöyle

“MEMLEKET BU KADAR ZENGİN Mİ?

KAMER GENÇ (Tunceli) ? (?)Ama, şimdi, 341 milletvekiliyle gelen AKP kanunların Mecliste müzakeresinden kaçınıyor, komisyonlarda müzakere edilmiyor. Ee, o zaman Meclisi de kaldıralım arkadaşlar, Yani, biz niye gelmişiz burada maaş alıyoruz ki! Meclis de kalksın. İşte, zaten hükûmetiniz de Genel Kurul salonuna gelmiyor, sizi kale almıyor. Bakın, burada biz saat on ikilere kadar oturuyoruz, çalışıyoruz, Bakanlar Kurulu üyeleri yok. Tayyip Erdoğan -bir keyfine geldi mi, Amerika’ya dolduruyor yandaşlarını- gitti, on iki gün Amerika’da kaldı. On iki günden sonra geldi, beş gün sonra da Bush’la da randevusu vardı.

Değerli milletvekilleri, bu memleket bu kadar zengin mi? Bu memleketin parası bu kadar çok mudur? Oradan geldi İtalya’ya gitti, oradan geldi Brüksel’e gitti, oradan geldi Avrupa’da Slovakya’ya galiba gitti.

FEVZİ ŞANVERDİ (Hatay) ? Sen anlamazsın o işten!

“KAMER PALAVRA ATMA”-

KEMALETTİN GÖKTAŞ (AKP/ Trabzon) ? Kamer palavra atma palavra.

KAMER GENÇ (Devamla) ? Palavra atanlar belli. Ondan sonra? Şimdi arkadaşlar geldiler ve bana dün konuştular. Diyorlar ki “Yahu, geldiler, bizim paralarımızı camilerde topladılar ve?”

BAŞKAN - Sayın Genç, lütfen siz söz aldığınız konuya dönün.

KAMER GENÇ (Devamla) - Sayın Başkanım, bakın, bu Parlamentonun çalışma usulüdür. Bakın?

KEMALETTİN GÖKTAŞ (Trabzon) ? Sayın Başkan, madde üzerinde konuşmuyor.

BAŞKAN - Siz de, lütfen müdahil olmayın.

Lütfen Sayın Genç?

KAMER GENÇ (Devamla) - Rica ediyorum Sayın Başkanım. Bakın, burası Danışma Kurulu?

BAŞKAN - Lütfen Sayın Genç.

KAMER GENÇ (Devamla) - Efendim, müsaade ederseniz size fikrimi söyleyeyim?

KEMALETTİN GÖKTAŞ (Trabzon) - Sayın Başkan, gündem dışı konuşuyor?

KAMER GENÇ’LE ÇALIŞMA TALİHSİZLİĞİ”

BÜLENT ARINÇ (AKP/ Manisa) ? (?) Zaten, bütün arkadaşlarımız da biliyorlar ama her ne hikmetse bir arkadaşımız -pek çok arkadaşımızı tenzih ederek söylüyorum- her vesileyle kürsüye çıkmakta, Danışma Kurulu önerisiyle ilgili-ilgisiz, gündemle ilgili-ilgisiz pek çok şeyler söylemekte, Genel Kurulun çalışma ahengini bozmakta ve maalesef, üzücü tartışmalara yol açmaktadır. (AK Parti sıralarından alkışlar)

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Sayın Başkan, müdahale edin, bana cevap veriyor.

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Değerli arkadaşlarım, ben, Sayın Genç’le birkaç dönem Mecliste çalışma imkânı buldum, bu talihsizliğe uğrayanlardan birisiyim. (AK Parti sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar) Kendisiyle tartışma iddiasında da değilim çünkü geçmişte, kendisine ağır sözler söyletmeye çalışarak bundan yüklüce bir servet edindiğini de biliyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar) Açtığı tazminat davalarının mağdurlarından bir tanesiyim. Grup Başkan Vekili olduğum sırada, kendisinin de Başkan Vekilliği yaptığı sırada, bir tartışmaya mahal vermişti.

Grup Başkan Vekili olarak arkadaşlarımı teskin etmeye çalıştım. O sırada “Saygısızlık yapma.” dediğim için aleyhimde tazminat davası açmıştı.

“BİR MİLYARLIK TAZMİNAT”

HÜSEYİN TAYFUN İÇLİ (Eskişehir) ? Sataşma var Sayın Başkan, konuyla ilgili konuşmuyor.

BAŞKAN ? Sayın Arınç, konuya dönün lütfen.

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Teşekkür ediyorum Sayın Başkan, sizi zor durumda bırakmak istemiyorum.

Ondan 1 milyar tazminata mahkûm oldum, sadece “Saygısızlık yapma.” dediğim için. Bu konuda dersliyim, kendisiyle tartışmaya girmeyeceğim. (?)

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Bağımsızların söz hakkı yok mu?

BAŞKAN ? Sayın Genç, müdahale etmeyin lütfen.

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Değerli arkadaşlarım, bizim parlamenter sistemimizde, ne yazık ki, bağımsız milletvekillerimizin ve grubu olmayan partilerin milletvekillerinin çok fazla söz hakkı yoktur.

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Olması gerek.

“KENDİ EGOSUNU TATMİN İÇİN KONUŞUYOR”

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Bu da İç Tüzük’ümüzde böyle düzenlenmiştir. Bunun için de herkesin oturduğu yerden bağırıp çağırmasına gerek yoktur. En azından, Sayın Hasan Macit arkadaşımız gibi, gelir, gayet güzel, Genel Kurula saygıyla hitap eder ve bu hitabın arkasından da görevini yapmış olarak yerine döner. Yoksa, 550 kişilik Parlamentoda, bir sayın milletvekilinin, ikide bir sesini yükselterek, kendi egosunu tatmin amacıyla Genel Kurulun havasını bozmaya da hakkı yoktur. (AK Parti sıralarından alkışlar).(?)

Biz Türk milletinin temsilcisiyiz. Bu milletin geleneklerine, örf ve âdetine saygı duymalı ve düşünce kurallarına uygun konuşmalıyız. Herkes her istediğini söyleyemez, herkes her istediğini yapamaz. Herkes birbirine hitap ederken azami nezaket içerisinde olmalıdır. Bizim kurallarımız da bunu gerektirir. “Sayın Başkan” deriz, “sayın milletvekilleri” deriz, “Sayın Kamer Genç” deriz, “Sayın Ahmet Korkmaz” deriz. Neyse? Bunu söyleriz, söylemek de zorundayız.

TAYFUN İÇLİ (Eskişehir) ? Sayın Başkan, ne ilgisi var?

“KAMER GENÇ’İ HİÇ SEVMEM”

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Ben eminim ki, Sayın Kamer Genç beni hiç sevmez. Çok doğrudur, ben de onu hiç sevmem. (AK Parti sıralarından gülüşmeler, alkışlar)

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Sayın Başkan, böyle olur mu?

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Ama, ben her zaman “Sayın Kamer Genç” diye hitap ederim. “Sayın” kelimesini kullanmadan, ne kürsüden ne buradan ne oradan hiçbir zaman kendisine hitap etmem. İki şeyden dolayı: Bir, milletvekilidir, milletvekilleri toplumun en saygın insanlarıdır, kim olursa, kim seçmiş olursa olsun milletimizin temsilcisidir.

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Sayın Başkan, bunları ben söylesem beni konuşturmazdınız.

“İÇKİ SOFRALARINDA KADEH ARKADAŞLARI”

BÜLENT ARINÇ (Devamla) ? Hem kendisine hem de onu seçen millete saygımdan dolayı “sayın” demek mecburiyetini hissederim ve bunu seve seve yaparım. Bunu Türkiye’nin Cumhurbaşkanı için de yaparım, bunu Türkiye’nin Başbakanı için de yaparım.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanından ikide bir “Abdullah Gül”, Türkiye’nin Başbakanından ikide bir “Tayyip Erdoğan” gibi bahsetmek, çok saygısız bir hitap tarzıdır. (AK Parti sıralarından alkışlar) Bu çok yanlış bir şeydir. Bu hitap tarzı, Sayın Kamer Genç’in, zaman zaman içki sofralarında kadeh arkadaşlarına seslendiğinin bir benzeri olarak karşımıza çıkıyor. (Gürültüler)

“TAZMİNAT ALDI MI?”

BAŞKAN ? O zaman, çok kısa, iki dakikalık bir söz hakkı tanıyorum size.

KAMER GENÇ (Tunceli) ? İki dakika yetmez Sayın Başkan.

BAŞKAN ? İki dakikalık söz hakkı tanıyorum Sayın Genç.

Yeni bir sataşmaya mahal vermemek kaydıyla açıklamanızı yapın lütfen.

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Sayın Başkan, biraz önce burada konuşma yapan konuşmacı on dakika sırf bana sataştı. On dakika, yani hepiniz kulaklarınızla duydunuz. Bana dedi ki: “Benden tazminat aldı.” Ben kendisinden tazminat almadım. Söylesin. Ben Erbakan’a ödedim, Refah Partisine ödedim, Fazilet Partisinden en azından 15 tane milletvekiline tazminat ödedim, Tayyip Erdoğan’a ödedim, Mehmet Ali Şahin’e ödedim. Tazminatları ödeyen benim. Ben kimseden tazminat almamışım. Yani, “Epeyce de yüklü tazminat aldı.” diyor.

“BİR DAHA GENEL KURULA GELEMEZ”

KAMER GENÇ (Devamla) ? Şimdi, bakın, Bülent Arınç’ın yaptığı konuşmaları getirip burada okursam?

BAŞKAN ? Müdahalede bulunmayın lütfen.

KAMER GENÇ (Devamla) ? ?kendisi bir daha bu salona gelmez.

Basının karşısına çıkmıştır demiştir ki: “On sekiz göbek, bir tane akrabamı ben Meclise almadım.” Basın getirmiştir kendisinin en yakın adamları? (AK Parti sıralarından gürültüler) Benim oğlum da çalışıyor canım. Oğlum da çalışıyor. Yalan söylemek yanlış.

BAŞKAN ? Lütfen Sayın Genç?

KAMER GENÇ (Devamla) ? Yalan söylemek yanlış.

BAŞKAN ? Sayın Genç?

KAMER GENÇ (Devamla) ? Şimdi, ama derseniz ki, on sekiz göbek ben kimseyi almadım?

BAŞKAN ? Sataşmaya mahal vermeyin lütfen.

KAMER GENÇ (Devamla) ? Arkadan iki tane akrabanız çıkarsa, bu kötü. Herkesin çocukları çalışıyor burada.

OSMAN GAZİ YAĞMURDERELİ (İstanbul) ? Yalan söylüyorsunuz!

“KISA DONLA GEZİYORLARDI”

KAMER GENÇ (Devamla) ? Şimdi, Sayın Başkan, ben, burada ne konuştuğumu bilen bir insanım. Ben, 1980’den beri Parlamento hizmetini yapan bir insanım.

BAŞKAN ? Çok tecrübeli bir milletvekilisiniz, sataşmaya mahal vermeyin lütfen.

KAMER GENÇ (Devamla) ? Ben burada parlamenterlik yaparken burada birileri daha kısa donla geziyorlardı. Onun için, lütfen? Ama, bizi de yani bakın?

Bir dakika o zaman verin de efendim, konuşmamı bitireyim.

BAŞKAN ? Yok, hayır? Tamamlayın lütfen?

BAŞKAN ? Danışma Kurulunun önerisini oylarınıza sunuyorum?

KAMER GENÇ (Tunceli) ? Karar yeter sayısı istiyorum.

OSMAN GAZİ YAĞMURDERELİ (İstanbul) ? Hadi güle güle!

BAŞKAN ? Karar yeter sayısı arayacağım.

Kabul edenler? Kabul etmeyenler?

OSMAN GAZİ YAĞMURDERELİ (İstanbul) ? Kamer Bey, elini kaldır!

BAŞKAN ? Kabul edilmiştir, karar yeter sayısı vardır.

OSMAN GAZİ YAĞMURDERELİ (İstanbul) ? Bravo Kamer Bey!


Haberin Devamı