Gazete Vatan Logo

Meclis Başkanı seçildi

TBMM Başkanlık seçiminde 4'üncü turu tamamlandı. Buna göre 26. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu.

Meclis Başkanı seçildi

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal oturumu bilgilendirme konuşmasıyla açtı. 3. turda başkan seçilebilmek için 276 oy gerekliydi.

AN BE AN YAŞANANLAR

3. TUR

- TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı için yapılan 3'üncü oylamanın sonuçları belli oldu. Oylamada Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 259, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 129, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı. Boş 2 oy var, geçersiz oy ise yok.

4. TUR

- Baykal ve Yılmaz son turda yarıştı.

- TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı için yapılan 4'üncü oylamada, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 258 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 182 oy aldı.

Buna göre 26. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu.

BAŞKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

"Bu yüce Meclis'e başkan seçilerek, omuzlarıma yüklediğiniz görev ve büyük onur nedeniyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu ana kadar yürüttüğüm Milli Savunma Bakanlığı görevi de hukuken sona ermiştir. Meclis Başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde, Anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde yüce Meclis'e hizmet etmeye çalışacağımı ifade etmek isterim.

Haberin Devamı

Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu Meclis İstiklal Savaşı'nı yöneten, devleti ve cumhuriyet kuran gazi meclistir. Aziz milletimiz sorunların çözümü olarak bu Meclis’i görmektedir. Burası demokrasinin kalbidir. Halkın sorunlarına çözüm buldukça, halkın umutları artacaktır. Bize düşen Meclis’in itibarını en yüksekte tutmaktadır. Yapacak çok işimiz var, kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis’in bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Meclis'in daha iyi çözümleri ortaya koyabilmesi için gerekli tartışma ve konuşmanın yeri olduğunu milletimize gösterebiliriz. Milletimiz, TBMM’den yeni bir Anayasa beklemektedir. Ekonomik ve demokratik seviye yeni anayasayı zorunlu kılmaktadır. Toplumda esasen çok geniş bir mutabakat mevcuttur.

Haberin Devamı

İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasa, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir.

Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasına yönelik medeni bir işbirliğidir.

Bize düşen farklı dünya görüşlerini ve yaşam biçimlerini bir arada ve zenginlik olarak görmektir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliğiyle toplumsal yaşama katılmasıyla mümkündür. Bu konuda ihtiyaç duyduğumuz şey, kendi kültürel değerlerimize bu gözle bakmaktır.

Evrensel değerleri benimseyen, farklılıklarını barış içinde yaşatabilen bir Türkiye ile geleceğe umutla bakabiliriz. Bir kez daha şahsıma gösterilen itimatta teşekkür ediyor, yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclis’i saygıyla selamlıyorum.

Haberin Devamı