Gazete Vatan Logo

Meclis başkanı belli oldu!

Meclis başkanı belli oldu!

TBMM Genel Kurulu’nda, 24. Dönem 2. Devre TBMM Başkanı'nı belirlemek üzere yapılan üçüncü tur oylamada Meclis Başkanlığı’na tekrar Cemil Çiçek seçildi.

Meclis Başkanlığı için yapılan üçüncü tur oylamada salt çoğunluk, yani 276 oy oranı arandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu 17:47'de kullandı. Ardından Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın yanına oturarak sonuçların açıklanmasını bekledi. Üçüncü turda son oyu, son anda salona giren CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal kullandı.
Toplam 477 milletvekilinin katıldığı oylamada; Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 299 oy alarak ikinci kez Meclis Başkanlığı’na seçildi. İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 109, Konya Milletvekili Faruk Bal 47 oy aldı. Boş oy 15 , geçersiz oy ise 7 olarak açıklandı.

CEMİL ÇİÇEK’İN ÖZ GEÇMİŞİ

Cemil Çiçek, 1946 yılında Yozgat'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre serbest avukat olarak çalışan Çiçek, Yozgat Belediye Başkanlığı yaptı. Daha sonra Yozgat Milletvekili ve Ankara Milletvekili olarak Parlamento’ya girdi. Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) üyesi olarak görev yaptı. Merhum Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde Devlet Bakanı ve kısa bir süre için Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz tarafından kurulan hükümetlerde de Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katılarak, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükümetlerde Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 22 Temmuz 2007'de yapılan Genel Seçimlerde yeniden Ankara Milletvekili seçildi. Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Hükümette Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptı. Çiçek, 4 Temmuz 2011 tarihinde yapılan seçimle TBMM'nin 25. Başkanı olmuştu. İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilen Çiçek, evli ve üç çocuk babası.

TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belli oldu


TBMM'deki başkanlık seçiminin ardından Başkanlık Divanı da belli oldu.

Genel Kurul'da yapılan oylamayla kabul edilen Başkanlık Divanı'nda, başkanvekilleri AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener oldu.

Katip üyeler CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit ve AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel seçildi.

TBMM İdari amirleri ise MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, BDP Muş Mİlletvekili Sırrı Sakık, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir oldu.



OYLAMADA NELER YAŞANDI?

Genel Kurul, Başkanvekili Sadik Yakut'un başkanlığında toplandı.

TBMM Başkanlığı için Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal aday gösterildi.

Milletvekilleri, illerin alfabetik sırasına Meclis Başkanı'nı seçebilmek için gizli oy vermeye başladı.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis Başkanı olabilmek için ilk tur oylamada üye tamsayısının üçte ikisinin (367) oyunun alınması gerekiyor. İkinci turda da 367 sayısına ulaşılamaması durumunda, üçüncü tur oylamaya geçiliyor. Adaylar, bu turda üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alması gerekiyor.

Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday dördüncü tura katılacak. Bu oylamada en fazla oy alan üye, TBMM'nin yeni Başkanı seçilmiş olacak.

BAŞBAKAN OYUNU KULLANDI

Başbakan Erdoğan ise oylar kullanılmadan önce salona gelerek milletvekilleriyle sohbet etti. Oylamanın başlamasıyla da Başbakan Erdoğan oyunu kullanarak Genel Kurul salonundan ayrıldı.



TBMM Başkanlığı için yeniden aday olan Cemil Çiçek ise, oylama sırasında Genel Kurul salonuna gelerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı. Oylama devam ediyor.

1. TUR SONUÇLARI

TBMM Genel Kurulu'nda, birinci turda, Meclis Başkanı adaylarından hiçbiri, üye tam sayısının üçte ikisi olan 367'ye ulaşamadı. İlk turda, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 292 oy, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 108 oy ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal 51 oy aldı. İkinci tur oylamaya geçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, ilk turda, 482 oy kullanıldı. AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 292 oy, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 108 oy ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal 51 oy aldı. Geçersiz 10, boş 21 oy çıktı.

İKİNCİ TUR BAŞLADI

Bu sonucun ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Bu turda da seçilebilmek için 367'ye ulaşılması gerekiyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ilk tur oylamalara katıldı.

İKİNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

TBMM Genel Kurulu'nda, ikinci turda da Meclis Başkanı adaylarından hiçbiri, üye tam sayısının üçte ikisi olan 367'ye ulaşamadı. İkinci turda, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 294 oy, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 110 oy ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal 47 oy aldı. Üçüncü tur oylamaya geçildi.


TBMM Genel Kurulu'ndaki seçimin ikinci turunda 483 oy kullanıldı. AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 294 oy, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 110 oy ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal 47 oy aldı. Oyların 24'ü boş, 8'i geçersiz çıktı.


276 OYA ULAŞILMASI GEREKİYOR

İkinci turda da üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna ulaşılamaması üzerine üçüncü tur oylamaya geçildi. Bu turda, seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oya ulaşılması gerekiyor.

3. TURDA CEMİL ÇİÇEK YENİDEN SEÇİLDİ

TBMM Başkanlığı seçiminde üçüncü tur oylamaya 477 üye katıldı. Cemil Çiçek 299 oy alırken, Osman Korutürk 109, Faruk Bal ise 47 oyda kaldı. 15 oyun boş kullanıldığı 3. turda 7 oy ise geçersiz sayıldı.

ÇİÇEK'TEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

TBMM Başkanı seçilen AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, milletin kendilerinden beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, "En başta, insan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek onları teminat altına alacak olan etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için, kendi içinde dengeleri iyi kurulmuş yeni bir Anayasa bizim milletimize taahhüdümüzdür. Bu sorumluluk omuzlarımızda durmaya devam etmektedir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı seçildikten sonra teşekkür konuşması yapan Çiçek, şahsıyla ilgili teveccühleri ve verdikleri karar için milletvekillerine şükranlarını sundu.

Çiçek, bu kutsal çatı altında başkan, milletvekili ve kamu görevlisi olarak hizmet vermenin, milletvekilleri için bir gurur ve onur olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çünkü TBMM Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en temel kurumudur. Çünkü bu Meclis, istiklal mücadelemizi yürüten ve yöneten bir Meclis'tir, Gazi Meclis'tir. Çünkü bu Meclis, devleti ve Cumhuriyeti kuran, demokrasiye giden yolu açan Meclis'tir. Çünkü bu Meclis, 93 yıldan beri Türk milletinin çağdaş uygarlık hedefine ulaşabilmesi için anayasal, yasal ve yapısal reformları yaparak, her alanda ülkemizin ve insanımızın mutluluğuna, refahına ve kalkınmasına öncülük etmiş, en büyük katkıyı vermiştir. Bugün de aynı inanç ve heyecanla, aynı hedefler için hizmet vermeye devam etmektedir."

Yeni anayasa ve İçtüzük vurgusu

Çiçek, TBMM olarak 93 yıl içinde çok önemli işler yaptıklarını ama daha yapılacak çok işin bulunduğunu belirterek, "Milletimizin bizden beklentisi yüksektir. En başta, insan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek onları teminat altına alacak olan etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için, kendi içinde dengeleri iyi kurulmuş yeni bir Anayasa bizim milletimize taahhüdümüzdür. Bu sorumluluk omuzlarımızda durmaya devam etmektedir" dedi.

Meclis'in saygınlığını artıracak, bir yandan kaliteli ve ihtiyaç duyulan yasaları katılımcı bir anlayışla çıkarmayı kolaylaştıracak, öbür yandan da etkin bir denetime imkan verecek ve Meclis'in verimli çalışmasını sağlayacak yeni bir içtüzüğün de acil bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Çiçek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bunları bir an evvel yapmalı ve bir şekilde sonlandırmalıyız. Bence bunlar diğer çalışmalarımızın ön şartıdır. Anayasa'daki ve İçtüzük'teki bu yanlış hükümler varlığını ve yürürlüğünü sürdürdüğü sürece doğru sonuçları beklemek, bence gerçekçi olmamaktadır.

Bu vesileyle, en başta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm başkanlarımızı, devlet ve siyaset adamlarımızı, milletvekillerimizi ve kamu görevlilerini; 93 yıldır hizmet vermiş ve vermekte olan tüm mensuplarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Maalesef geçmiş dönemde büyük acılar yaşadık. Hala o acıları yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. Sivas'ta, Başbağlar'da ve başkaca birçok olayda hayatını kaybeden büyük değerlerimiz var. Onları da bu vesileyle, bu ülkenin birliği ve dirliği için hayatlarını feda etmiş tüm vatan evlatlaryla birlikte rahmet ve saygıyla anıyorum."


Liderlerle tokalaştı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasını tamamladıktan sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP grup başkanvekilleriyle tokalaştı.

Çiçek, daha sonra Genel Kurul'da bakanlar ve milletvekillerinin tebriklerini kabul etti.

Haberin Devamı