Gazete Vatan Logo

Meclis 6 yıl taşınabilir

İngiltere’de vekiller, başkent Londra’daki parlamento binasının milyarlarca Sterlin’e mal olacak restorasyonu sırasında geçici bir yere taşınması yönünde oy kullandı

Meclis 6 yıl taşınabilir

İngiltere’de Avam ve Lordlar kamaralarının üyeleri, parlamentoya ev sahipliği yapan başkent Londra’daki ünlü Westminster Sarayı’nın restorasyonu konusunda uzun süredir devam eden tartışmalara noktayı koymak için hazırlanan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Tasarı, 1870’de tamamlanmasından bu yana neredeyse hiç tadilat geçirmeyen sarayın restorasyonu konusunu bağımsız bir otoritenin kontrolüne devretmeyi öngörüyordu. Tasarıya destek veren vekiller, hükümetin Westminster’ın yenilenmesi planını sürekli ertelediğini savunuyordu.

Bahsi geçen otorite, yaklaşık 6 yıl sürmesi öngörülen restorasyon sırasında vekillerin başka bir yere taşınıp taşınmamasına karar verecek. Avam ve Lordlar Kamarası’nın sırayla farklı zamanlarda taşınması halinde ortaya çıkacak masrafın 11 yılda 4.4 milyar Sterlin’i bulacağı, vekillerin restorasyon ve tadilat işleri sırasında sarayda kalması halinde meclisi açık tutma maliyetinin 35 yılda 5.7 milyar Sterlin’e çıkacağı öngörülüyor.

Westminster’ın tadilat süresince tahliye edilmesinin maliyeti, içeride yapılacak işlere göre 3.5 ile 3.9 milyar Sterlin arasında değişecek.

Haberin Devamı

Altyapı çökmek üzere

Uzmanlar, sarayın altyapı sistemlerinin çökmek üzere olduğunu, her an yangın ve su baskını tehlikesiyle karşı karşıya kalındığını vurguluyor.

Parlamentonun tahliyesine karar verilmesi halinde vekillerle 7 bin 500 civarındaki personelin, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı binasına taşınabileceği, Kraliçe II. Elizabeth Konferans Merkezi’nin de meclis toplantılarında kullanılabileceği düşünülüyor.