Gazete Vatan Logo

MEB harekete geçti! Resmen duyuruldu...

Herkes çok merak ediyordu. Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık o paraların iade edileceğine ilişkin resmi yazı yolladı. Bu yazıya istinaden 81 ilde özel okullardaki paraların iadesi gündeme gelecek. Uzmanlarda özellikle yemek ve servis paralarının kesinlikle iade edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

MEB harekete geçti! Resmen duyuruldu...

Corona virüs salgının tehlikesinin yüksek seviyede olması nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Türkiye'deki tüm illerde okullar eğitime ara verildi. Evde online bir sistem olan EBA üzerinden eğitim gören çocuklar eğitimlerine bir şekilde devam etse de çocukları özel okulda okuyan veliler “Özel okul ücretleri salgın döneminde de ödenecek mi?” sorusuna cevap arıyor. Yüz binlerce öğrenci ve velisi merak ediyordu. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden Ankara Valiliği'ne yüz yüze eğitim süreci yeniden başladığında özel okulların ve özel kursların telafi eğitimi yapacağı, yapmayacak olanların ise eğitim ücretlerini velilere iade etmesi gerektiğini bildiren bir yazı gönderdi. Yazıda, yüz yüze eğitim süreci yeniden başladığında özel okulların ve özel kursların telafi eğitimi yapacağı, yapmayacak olanların ise eğitim ücretlerini velilere iade etmesi gerektiği bildirildi. Bakanlık yetkilileri, yazının velilerin sorusu üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletilmesi için gönderildiğini, konuyla ilgili tüm illeri kapsayacak resmi bir açıklama yapılacağını bildirdi. Devlet okullarındaki telafi programıyla ilgili ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Meclis'te kabul edilen Telafi Eğitimi Düzenlemesi ile ilgili olarak kısmi ve hızlandırılmış bir telafi programının oluşturulduğunu, yaz tatilinin ortadan kalkmasının söz konusu olmayacağını ifade etmişti. Bakanlığın 81 ile de bu konuda duyuru yapacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

İLERİ BİR TARİHTE TELAFİ YAPILACAK

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Valiliği’ne gönderilen söz konusu yazıda şu ifadelere yer verildi:"Özel okullarda kayıtlı bulunan öğrencilerin okul taksitleri ve diğer özel öğretim kurumlarındaki kursiyer/öğrencilerin eğitim ücretleri ödenmeye devam edilip edilmeyeceği hususlarıyla ilgili olarak; kurucu ve veli/kursiyer arasında anlaşmaya varılarak düzenlenen sözleşmeler, usulüne uygun olarak düzenlenip imza edilmişlerse resmi nitelikli hukuki değeri olan belge niteliğinde olup karşılıklı taahhütlerin yerine getirilmesi hukuken zorunluluk arz etmektedir. Çeşitli olağanüstü sebeplerle verilemeyen hizmetlerin ileri bir tarihte telafisinin yapılması, telafisinin yapılamayacak olması halinde ise ilgi (b) yönetmeliğin 56'ncı, ilgi (c) yönetmeliğin 20'nci maddeleri gereği ücret iadesi yapılması gerektiği değerlendirilmektedir."

Haberin Devamı

UZMANLAR NE DİYOR? HANGİ ÜCRETLER İADE EDİLER

Çocukları özel okulda okuyan velilerin para ödemesi gerekiyor mu gerekmiyor mu? Hangi ücretleri iade edilir? Avukat Elvan Kılıç bu sorulara şu yanıtları verdi: Salgının mücbir sebep olarak ilan edildiği dönemde bile veliler okul taksitlerini ödemeye devam etmelidir midir? Salgın döneminde meclisten alınan kararlar ve tedbirler kapsamında tüm ödemeler ertelenmiş, icra takipleri dahi durmuş iken okul taksitlerinin ödenmesi hala devam edecek midir? Böyle bir durumda nasıl bir hukuki yol izlenmelidir? Esasen özel okullar her ne kadar eğitimlerine online olarak devam etseler de online eğitimle birebir okulda eğitim arasında farklar bulunmakta bu sebeple de veliler ödedikleri okul taksitlerinin salgın döneminde verilen online eğitimlere denk gelmediklerini düşünmektedir. Bu duruma yaklaşılacak en doğru hukuki yol mücbir sebep üzerinden izlenecek yoldur.

Haberin Devamı

Öncelikle veliler ile özel okullar arasında imzalanan sözleşmeye bakılmalıdır. Çünkü kayıt yapılırken ödeme taksit planı ile beraber velilere bir sözleşme imzalatılmakta ve bu sözleşmenin hukuki bir niteliği bulunmaktadır. İzlenecek olan yol bu sözleşmede mücbir sebep durumuna atıfta bulunup bulunulmadığını tespit etmek ve ona göre hareket etmektir.

Karşılıklı yükümlülükler söz konusudur

Ülkemizde sözleşmeler Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Borçlar Kanunu’na göre sözleşmeler tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulmaktadır. Taraflar sözleşmelerini sözleşme serbestisi ilkesine göre hazırlarlar ve kendilerine düşen yükümlülükleri sözleşmeye bağlılık- ahde vefa ilkesiyle yerine getirirler. Bu durumda, veli ile özel okul arasında imzalanan sözleşmede; okul öğrenciye bir eğitim verme yükümlülüğü altında iken velinin ise çocuğuna verilen eğitim karşılığında da okula ücretini ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Eğer sözleşmede mücbir sebebe ilişkin bir madde hükmü varsa bu durumda o madde hükmü uygulanmalıdır. Sözleşmede mücbir sebep nedeniyle yükümlülüklerini yerine getirilmesinin ertelenebileceği belirtilmişse o halde özel okullar da bu maddeyi uygulamalıdır. Özellikle salgının Yargıtay içtihatlarınca mücbir sebep olarak kabul edildiği düşünülürse özel okullar da salgın döneminde sözleşmelerindeki mücbir sebebe ilişkin madde hükümlerine dayanarak ödemeleri durdurabilir, askıya alabilir. Çünkü teknik olarak birebir eğitim için ödeme yükümlülüğü altına giren veliye karşılık okul eğitim verme yükümlülüğünü salgından dolayı getirememektedir.

Eğitime ara verildiğinde bazı ödemelere ara verilmelidir

Sözleşmede mücbir sebebe ilişkin madde hükmü olmasa bile sözleşmeye bağlılık ve tarafların uyması gereken dürüstlük ilkesi gereğince eğitime ara verildiği sürece özel okullar bazı ödemelere ara vermelidir. Eğitim döneminin başında ödenen yemek ve servis ücretleri geri iade edilebilir niteliktedir çünkü çocuklar okula gitmediği için okullarda kafeteryalar kapalı durumdadır. Tabi ki online eğitim durumu tartışılır bir durum olmakla birlikte sağlam bir teknolojiye sahip bir özel okul, eğitimi online olarak bile devam ettirebilmişse de eğitimin önemli bir parçası olan sınavların durumu hala belirsizdir. Yine de online eğitim verebilen özel okulların aylık ücretlerini, eğitimi online de olsa verebildikleri için talep etmek hakkı vardır ve veliler de çocukları online olarak düzgün bir eğitim almışlarsa sözleşmeye göre aylık ücretleri ödemelidir.

Özel okullar kendilerince haklı olarak masraflarının devam ettiğini, kira, öğretmenlerin maaşları gibi gider harcamalarının olduğunu belirterek ödeme talep edebilir. Ancak yemek, temizlik, servis gibi masrafların okullarda öğrenci olmaması sebebiyle talep edilmesi hakkaniyete aykırıdır. Bu kapsamda, okullar kapalı oldukları döneme rağmen bahse konu masraflar için velilerden herhangi bir ücret talep ederse veli bunu hukuki sürece taşıyabilir ve sonunda haklı çıkabilir. Çünkü Dünya Sağlık Örgütünün ‘pandemi' olarak nitelediği, tüm dünyayı kasıp kavuran bir virüse rağmen yemek veya servis konusunda ödeme talep eden özel okula rağmen veli çocuğunun okula gitmemesini gerekçe göstererek ödemeyi yapmayabilir.