Gazete Vatan Logo

MEB'den flaş açıklama

MEB'den flaş açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmasını öngören yasanın iptaline ilişkin kararının ardından yol haritasını belirledi. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra MEB, dönüşüm için başvuran dershanelerden, 15 gün içinde okul tercihlerini anaokulu, ilkokul, ortaokul ve temel lise olmak üzere yapmalarını isteyecek. Okula dönüşen ruhsat alacak, dönüşmeyen kapısına kilit vuracak. MEB’den üst düzey bir yetkili, AYM’nin iptal kararıyla dershanelerin tamamen yasadan çıktığını söyleyerek “Dershaneler, 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşür ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son verir maddesi iptal edildi. Dershanelerde dönüşüm için öngörülen 1 Eylül 2015 tarihi de geçersiz sayıldı. Bu nedenle dönüşmek isteyen dershanelere süre vermek gerekiyor. Gerekçeli karardan sonra dershanelere özel okula dönüşmeleri için 15 günlük başvuru süresi tanınacak ve okul tercihlerini yapmaları istenecek” dedi.

DERSHANELER KAPANACAK MI?

MEB’in 15 gün içinde tercihini yapmayan dershanelerin faaliyetine son vereceğine dikkat çeken yetkili, “Çünkü yasa maddelerinin iptal edilmesiyle birlikte dershane tanımı tamamen yok oldu. Böylece 1 Eylül 2015 tarihine kadar ruhsatlı olan ancak öğrenci alamayan dershaneler, tarihle ilgili maddenin iptal edilmesiyle ruhsatsız kaldı. MEB olarak dershanelere yeniden ruhsat vermeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞVURU SÜRESİ NEDEN 15 GÜN?

“Özel okula dönüşmek için başvurmayan dershaneler için neden 15 gün süre tanınacağı” sorusunu da yetkili, “Özel okula dönüşen dershanelere, incelemelerin tamamlanmasının ardından ruhsat veriliyor. Ruhsat sonrasında bu özel okullara teşvikler uygulanıyor. Dershaneler tamamen kapanana kadar bu teşvikleri veremeyiz. Süre sınırlaması bu nedenle getiriliyor” sözleriyle yanıtladı. 15 gün içinde başvuran ve ruhsat almaya hak kazanan dershaneler için teşvikler uygulanacağını anlatan yetkili, bu sürenin ardından “dershaneden özel okula dönüşüm” sisteminin biteceğini kaydetti. Dönüşüm sisteminin tamamlanmasının ardından başvuranlar için “özel okul açma” işlemlerinin uygulanacağı ve bu okulların teşviklerden yararlanamayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

DERSHANECİLER NE DİYOR?

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü :

Öncelikle gerekçeli kararı beklememiz gerekiyor. Şu an yapılan yorumlar doğru değil. Ancak dershaneciler öğrenci kaydı almak istiyor. Şimdi alamıyorlar ama gerekçeli kararın açıklanmasından sonra duruma göre bakacaklar. Dershanelere süre verilmesiyle ilgili bir bilgim yok. Her şey gerekçeli karardan sonra netleşecek. Dershanelerin şu an kayıt almaması gerekiyor. Mağduriyetler doğurabilir.

ÖĞRETMENLERE KÖTÜ HABER

Dershanede çalışan 40 bin dolayında öğretmen için ise belirsizlik var. MEB, bu öğretmenlerden 6 yıl sigortalı çalışan yaklaşık 5 binini KPSS şartı olmadan sözlü sınavla kadroya alacağını açıklamış hatta öğretmenlerin başvurularını almaya başlamıştı. Ama MEB, AYM’nin iptal ettiği maddeyle bu projeyi rafa kaldırdı.

ESKİ YASA YÜRÜRLÜĞE GİRER Mİ?

AYM’nin iptal ettiği maddelerin yerine önceki yasadaki maddelerin geçip geçmeyeceği sorusunu hukukçular şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

'İptalin yerine eskisi gelmez’

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun:

Yasada maddeler iptal edildiğinde önceki hükümler otomatik olarak yürürlüğe girmez. İptal edilmeyenler zaten kalır. Ancak iptal edilen maddelerin yerine eski düzenleme geri gelmez. Eski yasanın tekrar yürürlüğe girmesi gibi bir durum söz konusu değil.

‘Temel liseler devam ediyor’

MEB Özel Öğretim Kurumları Gen. Müd. Ömer F. Yelkenci:

İptal kararından sonra da temel liseler teknik ve hukuki olarak var. Temel liseler çok iyi bir çözüm. Teşvik bu yıl da bu liselere verilecek. Teşvik tebliği imza aşamasında.

TEŞVİKLER NELER?

10 yıla kadar bina kiralama: Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere 25 yıla kadar devlet arazisi verilebiliyor. MEB’in atıl binalarını, 10 yıla kadar kiralama olanağı sunuluyor.

Öğrenci başına teşvik: İlk kez geçen yıl uygulanan sistemle 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında teşvik verildi.

4 yıl açık lise: Temel liselerde yüz yüze eğitim sınırlı.

Haberin Devamı

Birleşme hakkı: Tek başına özel okula dönüşemeyen birkaç dershane özel okula dönüşebiliyor.

Bahçe şartı yok: Dönüşen dershanelerde bahçe zorunluluğu bulunmuyor. Müstakil olmayan binalara da dönüşüm izni veriliyor.