Gazete Vatan Logo

MB'den şok adım

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25’ten yüzde 5,75’e düşürdü. Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1,50’den yüzde 5’e yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere yaptığı toplantıdan radikal kararlar çıktı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürdü. Bu adım sürpriz olarak değerlendiriliyor.

Kurul, beklentiler doğrultusunda gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltti. Banka gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9'da tuttu. Merkez Bankası ayrıca döviz satış ihalelerine başlama kararı aldı.

Analistler, bugünkü toplantı sonucunda yüzde 1.5 olan gecelik borçlanma faizini artırarak faiz koridorunun daraltılmasını beklerken, yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim ve döviz satış ihalelerinin de toplantıda gündeme gelebileceğini belirtiyorlardı.

'OYNAKLIĞI AZALTMAK İÇİN KORİDOR DARALTILDI'

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişeler giderek güçlenmiş ve Temmuz ayı kurul toplantısında işaret edilen riskler belirginleşmiştir. Bu çerçevede kurul, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla, gecelik borçlanma faizini önemli ölçüde artırarak faiz koridorunu daraltmaya karar vermiştir.

Ayrıca, Türk Lirası piyasalarındaki likidite yönetiminin etkinliğini artırmak ve Merkez Bankası'nca sağlanan likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkıda bulunmak amacıyla teknik bir düzenleme yapılmasını uygun görmüştür.

'DURGUNLUĞA KARŞI POLİTİKA FAİZİ DÜŞÜRÜLDÜ'

Bunun yanı sıra kurul, küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurtiçi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.

Kurul, önümüzdeki dönemde gelişmelerin yakından izlenmesi ve gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalmıştır."

Merkez Bankası son aylık toplantısını 21 Temmuz'da gerçekleştirmişti. Bankanın bu ayki olağan toplantısı 23 Ağustos'ta yapılacaktı.

SON 'ACİL' TOPLANTI 2006'DAYDI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son olarak 2006 Haziran'da yine bir olağanüstü ara toplantı gerçekleştirmişti. O dönemin gerekçesi de yine küresel ekonomide yaşanan gelişmelerdi. PPK, 25 Haziran 2006'daki toplantıya 5 gün kala, 20 Haziran'da, hem de bir pazar günü "piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere" ara toplantı yaptı. Dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan kurul, sert faiz artırımına gitmiş ve gösterge faizi 225 baz puan yukarı çekmişti. Banka bir yandan da TL'deki değer kaybını önlemek için döviz satışına başlamıştı. PPK açıklamasında, küresel gelişmeler nedeniyle gelişen ülkelere fon akışının daraldığı vurgulanmıştı.

Haberin Devamı