Gazete Vatan Logo

MB Başkanı Başçı'nın enflasyon hedefi

Erdem Başçı:Enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5'e düşeceğine inanıyoruz

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ve Akbank tarafından düzenlenen "İstanbul’u Önemli Bir Finans Merkezi Haline Dönüştürmek" adlı konferans Sabancı Center’da başladı. Konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, IIF Başkanı Charles Dallara ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer katıldı. Konferansta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bir konuşma yaptı.

"TÜRK LİRASI EN AZ OYNAK PARA BİRİMLERİNDEN BİRİSİ OLDU"

MB Başkanı Başçı, ithalat ve ihracat miktar endekslerine baktıklarında 2010 yılı bitip 2011 yılı başından beri ithalat miktar endeksinin yatay ve aşağı yönlü bir seyir izlediğini, ihracatta ise ılımlı bir artışın devam ettiğini belirterek, "Fiyat tarafında gelişmeler bize çok fazla yardımcı olmadı. Özellikle enerji fiyatları ve diğer ithal mallar fiyatları yüksek kaldı, ihracat fiyatları ise o kadar çok artmadı. Dolayısıyla biz bunu cari açıktaki iyileşmeye birebir hemen yansıtamadık. Biraz daha oradaki gelişmeler yavaş geldi" dedi. Başçı, oynaklık açısından Türk lirasının oldukça iyi bir durumda olduğunu belirterek" Türk lirası hem Euro bölgesi krizi sırasında hem de yakın zamanda en az oynak para birimlerinden birisi oldu" diye konuştu.

"YUMUŞAK İNİŞ OLUMLU BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

Büyüme konusuna da değinen Başçı, "Büyüme tarafında durum nasıl diye baktığımızda büyümede aşağı yönlü riskler var. Türkiye’de yılın ilk çeyreğinden yatay ve belki hafif eksi bir gayri safi hasılada bir görünüm olabilir önceki çeyreğe göre. Bunun önemli bir sebebi olumsuz hava koşulları diye düşnüyoruz. Dolayısıyla bunun geçici oduğunu düşünüyoruz ve ikinci çeyrekten itibaren tekrar büyüme artıya dönecek ve ılımlı bir büyüme eğilimine devam edecek. Öncü göstergelerde bu görülüyor. En çok atıfta bulunulan satın alma yöneticileri göstergesi PMI olarak bilinen gösterge. Yakın zamanda Türkiye’de 50 çizgisinin üzerine çıktı. Bu da bizim görüşümüzü destekliyor. Benzer şekilde sanayi üretimi de artmaya devam ediyor. Biz buna yumuşak iniş adını koymuştuk. Bu tabir çok kullanılıyor. Türkiye yumuşak inişi başardı mı başaramadı mı diye konuşuluyor. Biz bunu başardığımızı önceden söyledik ve yumuşak iniş olumlu bir şekilde devam ediyor ve işler planlandığı şekilde gidiyor" dedi.

"YIL SONUNDA ENFLASYONUN YÜZDE 6.5 ’E DÜŞEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ"

Enflasyonla ilgili de konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Merkez Bankası bağımsızlığı ve arkasından uygulanan disiplinli maliye politikaları sonucunda enflasyon Türkiye’de ciddi şekilde düştü. Burada yüzde 25’lerin üzerindeki bir seviyeden yüzde 10’un altındaki seviyelere geldiği görülüyor. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerden farkını burada görebiliyoruz. Şu anda enflasyon yüzde 11’in biraz üzerinde fakat beklentilere baktığımızda ister Türkiye’de yapılan anketlere bakalım ister menkul kıymetlerin fiyatlarından türetilen beklentilere bakalım enflasyonun düşmesi bekleniyor. Merkez Bankası da enflasyonun düşmesini bekliyor. Bizim hedefimiz yüzde 5. Dolayısıyla önümüzdeki 3 yıl için enflasyonu indirip orada tutumayı amaçlıyoruz. Enflasyon tahminimizi biz yeni yayınladık. Dolayısıyla biz yıl sonunda enflasyonun yüzde 6,5’e kadar düşebileceğine inanıyoruz ve düşüşün de bu ay önemli düzeyde olacağını tahmin ediyoruz. Mayıs ayında tek haneye dönme ihtimali oldukça kuvvetli. Ondan sonraki seviyesi önem taşıyacak. Dolayısıyla para politikasına sıkı duruş sergilemeye devam ediyoruz" diye konuştu. Erdem Başçı, "İstanbul belki dünyanın en büyük en gelişmiş en sofistike finans merkezi olamayabilir ama dünyanın en güzel finans merkezi olmaya aday bir şehiridir. Orada da dengelere çok dikkat etmemiz gerekir. Altın oranda olduğu gibi Türkiye’nin finans sektörünü geliştirirken, dengeli bir seyir izlemesi elzemdir" dedi.

Haberin Devamı