Gazete Vatan Logo

Mayıs’ta SAT’ma GİT’me

Son 10 yılın 9’unda Mayıs ayında hisse senedi fiyatları düştü. Ancak bu kez istatistikler yanılacak gibi görünüyor. İlk 10 günde borsa rekor üzerine rekor kırarken, yılbaşından bu yana yüzde 30 kazandırdı

Mayıs’ta SAT’ma GİT’me

Küresel finans piyasalarda en bilinen deyişlerinden olan “Mayıs’ta sat ve git”e (Sell in may go away) karşın Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bu ayın ilk 10 gününde rekor üzerine rekor kırıyor.

Küresel piyasaların tarihinde, bilanço fiyatlamalarının tamamlanması ve yaz tatilindeki durgunluk öncesinde yatırımcıların satış fırsatı olarak kullandığı Mayıs ayı için uzun yıllardır “Mayıs’ta sat ve git” deyişi kullanılıyor.

96 bin puanı gördü

Gelişmiş ülke borsalarında özellikle 2008 krizinin ardından görülen diplerden başlayan yükseliş trendi, piyasalarda artan işlem hacimleri ve küreselleşmedeki artış nedeniyle son yıllarda etkisinin azaldığı görülen Mayıs ayı satışlarının, Borsa İstanbul’da da şimdilik alımlarla karşılandığı görülüyor. 5 aylık yükseliş trendinin ardından bu ay piyasalardaki “Mayıs’ta sat ve git” algısıyla nedeniyle satış baskısının artabileceğinden endişe eden yatırımcılar, küresel piyasalarda artan risk iştahının da etkisiyle, Mayıs ayının ilk 10 gününde BIST 100 endeksindeki rekorlarla sevindi.

Haberin Devamı

Endeks, Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 96.491 puana kadar taşırken, kapanış rekoru önceki gün itibarıyla 96.194 puan oldu.

Mayıs ayının ilk 10 gününde Nisan ayı kapanışına göre yaklaşık yüzde 1.6 artan BIST 100 endeksi, 5 ayı aşan yükseliş trendinde yatırımcısına yaklaşık yüzde 30 oranında kazandırdı.

Satmak için bahane lazım

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Fransa’da Emmanuel Macron’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında global piyasalarda oluşan ılımlı ortamın devam ettiğini bunun da, Borsa İstanbul’a da dışsal etken olarak yansıdığını söyledi. Paksoy, dolar bazlı BIST 100 endeksinin
2.5 sentler üzerinde kaldıkça 2.7 ve devamında 2.9 ve 3 sent hedeflerinin oluşacağını vurgulayarak, “Son günlerde 2.7’nin üzerine çıkma çalışması var. Bu kalıcı oldukça 3 sentler yavaş yavaş hedef olacak, 3 sentler de bizim TL bazlı hedeflediğimiz 97.000-105.000 bandı içerisindeki bir bölgeyi temsil edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Bu seviyelerin global piyasalarda satış gelmedikçe potansiyel ulaşılabilir seviyeler olduğuna vurgu yapan Paksoy, “Mayıs’ta sat ve git” algısı için piyasaların henüz bir bahane bulmadığını ve işleme koymadığını kaydetti.

Haberin Devamı