Gazete Vatan Logo

May, soruları ilk kez ‘başbakan’ olarak yanıtladı

Göreve başlamasının ardından ilk kez Avam Kamarası’ndaki ’Başbakan’a Sorular’ oturumuna katılan Theresa May, İngiltere’nin AB’den çıkmasının Avrupa’dan ayrıldığı anlamına gelmediğini söyledi

May, soruları ilk kez ‘başbakan’ olarak yanıtladı

Başbakanlık koltuğunu David Cameron'dan geçen hafta devralan May, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda her hafta düzenlenen oturumda, ülkedeki konut krizi, ekonomi, işsizlik, eğitim ve AB ile ilişkiler konularına değindi.

Avrupa turuna çıkacağını ve Almanya ile Fransa'daki liderlerle uluslararası konular ile ülkesinin AB'deki geleceğini görüşeceğini aktaran May, halkın birlikten çıkma yönünde verdiği karara değinerek, "AB'den çıkıyor olmamız, Avrupa'dan ayrılıyoruz anlamına gelmiyor" dedi.

‘HALK, SERBEST DOLAŞIMIN KONTROLÜNÜ İSTİYOR’

Hükümetin yılda ortalama 300 bin düzeyindeki net göçü 100 binin altına indirme vaadini yerine getiremediğine işaret eden bir vekilin bilgi talebini de yanıtlayan Başbakan, şunları söyledi:

"Halk, AB'den gelen serbest dolaşımın kontrolünü istiyor. Bu, kusursuz olarak bizim çalışmada bulunacağımız bir konu. Ayrıca net göç rakamlarını da sürdürülebilir seviyelere indirmeye inancım kesinlikle aynen devam ediyor. Hükümet, net göçü on binli rakamlara indirebileceğimize inanıyor. Tabiki de bu seviyeye ulaşmak vakit alacak.”

Haberin Devamı

Parlamento’daki en büyük üçüncü parti olan İskoç Ulusal Partisi'nden (SNP) gelen, İskoçya'nın AB'de kalma talebine yönelik bir başka soru üzerine May, İskoçya'nın kendisi ve Birleşik Krallık için önemini vurguladı.

‘İSKOÇYA KONUSUNDAKİ BAZI FİKİRLER UYGULANABİLİR DEĞİL’

Bölgeye geçen hafta yaptığı ziyarette İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon ile bir araya gelmekten duyduğunu memnuniyeti dile getiren May, "AB ile yapılacak müzakerelere ilişkin görüştük. Ortaya koyulan bazı fikirlerin çok uygulanabilir olmadığını düşündüğümü Sturgeon'a açıkça ilettim. Ancak, sunulacak fikirleri dinlemeye açığım." ifadesini kullandı.