Gazete Vatan Logo

May: İngiltere ve ABD yeniden dünyaya liderlik edebilir

ABD Başkanı Trump’la Beyaz Saray’da bugün yapacağı görüşme öncesinde Cumhuriyetçilerle bir araya gelen İngiltere Başbakanı May, iki ülkenin ‘yeniden birlikte dünyaya liderlik edebileceğini’ ancak bunun geçmiştekine benzer şekilde olmayacağını söyledi.

May: İngiltere ve ABD yeniden dünyaya liderlik edebilir

İngiltere Başbakanı Theresa May, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin Philadelphia’daki yıllık toplantısına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle başlayan dönemi ‘Amerika’nın yenilenmesinin yeni bir çağı’ olarak tanımlayan May, ‘AB’den ayrılmış bir İngiltere ve Trump yönetimindeki ABD’nin yeniden birlikte dünyayı yönetebileceği’ belirtti.

‘EGEMEN ÜLKELERE MÜDAHALE ETTİĞİMİZ GÜNLER GERİDE KALDI’

Konuşmasının büyük bölümünde Trump’a sempatisini dile getiren May, hem kendi ülkesi hem de ABD’nin geçmişte uyguladığı dış politikayı eleştirdi. May, “İngiltere ve Amerika’nın dünyayı kendi görüşüne göre yeniden şekillendirmek için egemen ülkelere müdahale ettiği günler geride kaldı” dedi.

May, Trump’ın işkenceye yönelik övgü dolu sözleri ve Müslüman göçmenlere yasak getireceği yönündeki açıklamalarını ise kesin ifadelerle eleştirdi.

Konuşmasında İngiltere ile ABD arasındaki özel ilişkiye vurgu yapan May, Magna Carta sözleşmesi ve eski İngiltere başbakanları Winston Churchill ve Margaret Thatcher ile eski ABD Başkanı Ronald Reagan gibi liderlere de sık sık atıf yaptı.

Haberin Devamı

MAY’DEN PUTİN’LE İLGİLİ ‘DİKKATLİ OLUN’ UYARISI

Moskova’yla Batı ülkeleri arasındaki ilişkilere de değinen May, “Çatışmayı değil işbirliğini sağlayacak ilişkiler, sistemler ve süreçler inşa etmeliyiz” dedi. May, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ilgiliyse ‘ilişki kurulmalı ancak çok dikkatli olunmalı’ yorumunu yaptı.

‘ZIT KUTUPLAR BİRBİRİNİ ÇEKER’

Bu arada Trump’la aralarındaki ilişkinin eski İngiltere Başbakanı Tony Blair iile eski ABD Başkanı George W Bush’un ‘özel ilişkisine’ benzemeyeceğinin de notunu düşen May, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada da gülümseyerek “Fark etmediniz mi, bazen zıt kutuplar birbirini çeker” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçilerin yıllık toplantısına katılan ilk yabancı lider olan May, Trump’ın göreve başlamasının ardından Beyaz Saray’da ağırlayacağı ilk isim de olacak. İki lider bugün bir araya gelecek.