Gazete Vatan Logo

Mavi ışıkla Pazartesi sendromu son bulabilir

Erkenci misiniz, yoksa gece kuşu mu? Sabah yataktan kalkarken biraz daha uyumak mı istiyorsunuz? Philips’in raporuna göre uyku süremizi belirleyen faktör ışığınızın kalitesi...

Neden sabahları 15-30 dakika daha fazla uyuyabilmek için alarmınızın geciktirme düğmesine bastığınızı merak ediyor musunuz? Aydınlatma alanında faaliyet g Philips’in yeni araştırması bu soruya yanıt veriyor. Philips tarafından 10 yıldır yapılan ve ışığın uyku/uyanıklık döngümüz veya “sirkadiyen ritmimiz” üzerindeki etkisini araştıran çalışmaya göre, sabah mahmurluğunuzun sorumlusu her gün maruz kaldığınız ışık miktarı ve kalitesi olabilir. Çünkü sabah erkenci mi, yoksa gece kuşu mu olduğunuzu ışık belirliyor. İnsanlarda doğal biyolojik ritimlerden biri olan sirkadiyen ritim veya biyolojik saati düzenlemede çok önemli bir rol oynuyor. Sirkadiyen ritim her gün 30 dakika daha geç uyuma ve uyanma eğilimi gösterdiğimiz anlamına gelir. Bu ritim, haftanın sonuna kadar düzenlenemezse, iki saatten daha uzun sürelik bir kayma meydana gelir.

Günümüzde doğal sabah ışığına olan niteliksel benzerliği sayesinde yüksek şiddetli yapay mavi-zengin ışık biyolojik saatimizi yeniden ayarlayabiliyor. Hafta sonu daha uzun süre uyumak, hafta içi yorgunluğumuzu telafi etse de, sirkadiyen ritmimizi bir sonraki hafta için daha geçe ayarlayarak, “sabah mahmurluğu” hissine yol açıyor. Ek olarak ışık, “sosyal jet lag” (“Pazartesi sendromu”) sorununu çözmede önem arz ediyor.

Haberin Devamı