Gazete Vatan Logo

Matematik Köyü'ne durdurma

NESİN Vakfı tarafından İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Şirince Köyü'ndeki `Matematik Köyü'nün inşaatı, İzmir Valiliği tarafından durdurularak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada Şirince'deki Nesin Vakfı'nda gerçekleştirilen Matematik Köyü'nün ruhsatsız olarak yapılmaya çalışıldığı ve tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak binalara çekildiği, izinsiz öğretim kurumu açıldığı gerekçesiyle yasal işlemler başlatıldığı bildirildi. Açıklamada gelişmeler üzerine Selçuk Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen Milli Eğitim Müfettişleri'nin incemesinde Şirince Köyü'nde, Nesin Vakfı'na ait arazi üzeride eğitim kurumu açılmasıyla ilgili başvuru bulunmadığı anlaşıldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Söz konusu binaların yapımı ile ilgili olarak inşaat ruhsatı alınmadığı, hali hazır binaların yerleşim alanı dışında olması nedeniyle iskan müsaadesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu alanda, tarımsal sulama için alınan elektriğin kaçak olarak yandaki binalardan çekildiği tespit edilmiş ve ilgili kurum olan Gediz Elektrik A.Ş. tarafından kaçak işlemi yapılmıştır. Nesin Vakfı'na ait olan ve yukarıda belirtilen ruhsatsız yapılaşma, kaçak elektrik kullanımı ile eğitim kurumu açılmasına ilişkin başvuru bulunmadığı gerekçesiyle, Selçuk Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuş ve inşaat faaliyetleri durdurulmuştur."

Yazar Aziz Nesin'in vasiyeti olan `Matematik Köyü', oğlu Ali Nesin ve Sevan Nişanyan tarafından Selçuk'un Şirince Köyü'nde vakfa ait 10 dönümlük arazi üzerinde gerçekleştiriliyordu. İnşaatı Sevan Nişanyan tarafından yapılan Matematik Köyü'nde geçen günlerde yaz okulu açılırken, bu konudaki haberler basında yer almıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, TÜBİTAK ile Türk Matematik Derneği'nin desteklediği yaz okulunda öğrencilerden para alınmıyordu. 50 yatak kapasiteli köyde tüm binaların tamamlanmaması nedeniyle öğrenciler çadırda kalırken kapasitenin önümüzdeki yıllarda 120'ye çıkması öngörülmüştü.

Haberin Devamı