Gazete Vatan Logo

Masum bir geziyi faciaya çeviren ihmaller zinciri!

Osmaniye’ye okul gezisi yapan midibüsün kanala uçmasıyla yaşanan faciaya çok sayıda ihmalin neden olduğu ortaya çıktı. İşte 7’si çocuk 14 kişinin canını alan ihmaller zinciri...

Masum bir geziyi faciaya çeviren ihmaller zinciri!

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 5 Temmuz İlkokulu 3-A öğrencileri ve velilerinden oluşan bir grup, önceki gün 2 midibüs ile Osmaniye’deki Karatepe Müzesi ve Aslantaş Milli Parkı’na gezi düzenledi. Resmi izin alınmayan gezi tamamlandıktan sonra akşam saatlerinde dönüşe geçildi.

- MİDİBÜS HATALI SOLLADI: Hava kararmak üzereyken 37 yaşındaki Ferruşah Eşen yönetimindeki 31 KLY 69 plakalı midibüs, Cevdetiye Beldesi’nde kavşağa geldiğinde, yolun sağında park halindeki TIR’ı sollayarak sağ taraftan gelen otomobile çarptı.

- TIR GÖRÜŞÜ KAPATTI: Kontrolden çıkan midibüs, DSİ’nin sulama kanalına uçtu. 7’si çocuk 14 kişi can verdi. TIR’ın kavşağa yakın bir noktada park etmiş olması, midibüsün TIR’ın önünü, kanala paralel tali yoldan gelen otomobilin de TIR’ın sol şeridini görememesinden kaynaklanan kazanın ardından, tam bir can pazarı yaşandı.

- 29 KİŞİLİK ARAÇTA 40 KİŞİ VARDI: En çok 29 kişi taşıyabilen, ancak içinde çocuk ve yetişkin toplam 40 kişinin bulunduğu midibüs kanalda hızla suya gömüldü.

- GEZİ, İZİNSİZ DÜZENLENDİ: İncelemelerin tamamlanmasından sonra kazayla ilgili Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada gezinin izinsiz düzenlendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: Gezinin, MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 21. Maddesi’ne aykırı olarak mülki amirden izin alınmadan düzenlendiği tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır.

Haberin Devamı

Bu kurallara uyulmalıydı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ’İlköğretim ve ortaöğretim kurumları sosyal etkinlikler Yönetmeliği’nde kurallar şöyle:

- GÜNDÜZ YAPILMALI: Gezilerin, amacına uygun olarak gündüz yapılmasına özen gösterilir.

- 7 GÜN ÖNCE HABER: Gezi planları en az 7 gün önce okul müdürlüğüne verilir.

- İSİM LİSTESİ HAZIRLANMALI: Geziye katılacak yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin isimleri, adresleri, ulaşılabilecek yakınlarının telefon numaralarının listesi okul yönetimine verilir.

- 40 ÖĞRENCİYE 2 ÖĞRETMEN: Gezilerde, 40 öğrewnciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu öğretmen görevlendirilir.

Ölmeden önce 3 kişi kurtarmış

Haberin Devamı

Kazada yaşamını yitirenlerden sınıf öğretmeni Ahmet Cebeci’nin ölmeden önce 3 kişinin hayatını kurtardığı ortaya çıktı. Yakınları ve görgü tanıklarının anlattığına göre Cebeci, kazadan sağ kurtulduktan sonra midibüste bulunanları kurtarmak için suya daldı. Araçta sıkışanların 3’ünü kurtarmayı başaran Cebeci, 4’üncü kez suya daldı, ancak bir daha çıkamadı. Ahmet Cebeci’nin aynı okulda birlikte görev yaptığı öğretmen eşi Seval Cebeci’nin de geziye katıldığı ve diğer midibüste olduğu belirtildi.

’Sen çok iyi bir öğretmendin’

Derin bir hüznün hakim olduğu İskenderun 5 Temmuz İlkokulu’nda 3/A sınıfı öğrencilerinden Aşina Bedir öğretmeni Ahmet Cebeci’ye sevgisini, yazdığı küçük bir notla anlatmaya çalıştı. Öğretmenini çok sevdiğini belirten Aşina, bir kağıdın üzerine kalp çizip, ’Ahmet Cebeci öğretmen seni çok seviyoruz. Sen çok iyi bir öğretmendin’ yazdı.

‘Cam patlayınca içeri hızla su doldu!’

Sağ kurtulanlardan İlyas Demirci, kaza sonrası yaşananları anlattı. Geziye eşi Olivya, kızı Vanesa ve oğlu Mişel ile katıldığını belirten Demirci, çarpışmanın şiddetiyle midibüsün camının patladığını, hızla su dolduğunu söyledi:

Haberin Devamı

‘Arkada olmamız kurtardı’

Önce kızımı verdim yukarıya, sonra 4-5 insan çıkartım, sonra oğlanı da aldım yukarıya. Artık sol omuzum rahatsızlandı mecbur yukarı çıktım. Sonra eşimi bekledim, 5 dakika sonra çıkarttılar. Kurtulmamızın en önemli sebebi midibüsün en arka sırasında oturuyor olmamızdır. Zaten ölenlerin hepsi de ön koltuktaydı.

Korkunç an kamerada!

Kaza anı bir akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Kazada Midibüs sürücüsü Ferruşah Eşen ile birlikte velilerden Sultan Keyik (35), çocukları Beritan Keyik (9) ve Baver Keyik (7); Hayriye Nur Seviner (32), boşandığı eşinden olan kızı Nehir Uludağ (9); öğrenci velisi Meral Sarı (çocuğu yaralandı), Müzeyyen Keskin ile kızı Yağmur Keskin (9), Sevgi Ayas ile oğlu Umut Ayas (9), bir öğrencinin kardeşi olan Merve Gül Pembe, Bahadır Karakurt (5), öğretmen Ahmet Cebeci yaşamlarını yitirdi.

Haberin Devamı

Geriye bu kareler kaldı

Kazada ölenlerden geriye gezide çektirdikleri fotoğraflar kaldı. Öğrenci, öğretmen ve velilerin bir ağacın önünde çektirdiği hatıra fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı.

Son selfie

Hayriye Nur Seviner (solda) geziye çok mutlu başlamıştı. Midibüsün hareket etmesinden sonra beraber yolculuk ettiği Meral Sarı ile çektiği selfieyi sosyal medyada paylaştı. Bu fotoğraf Seviner ve Sarı’nın son bakışı oldu.

ÖLENLERDEN 5’İ ANNE

Çocuklarıyla can verdiler

Ölenlerden 7’sinin çocuk, 5’inin anne olduğu belirtilirken, geziye katılanların yakınları kaza haberini alınca olay yerine koştu. Ölen kadınlardan birinin çocuğu yaralı kurtulurken, 4 kadının ise toplam 5 çocuğuyla birlikte yaşamlarını yitirmesi yürekleri dağladı. Hayriye Nur Seviner, kazada kızı Nehir Uludağ ile birlikte hayatını kaybetti.

Yan yana gömüldüler

Sultan Keyik ile çocukları Beritan ve Baver Keyik’in cenazeleri ise Buluttepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Çankaya Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazada ölenlerden Müzeyyen Keskin ile kızı Yağmur Keskin’in cenazeleri Karaağaç Konarlı Mezarlığı’nda, Bahadır Karakurt’un cenazesi Çankaya Mezarlığı’nda, Merve Gül Pembe’nin cenazesi ise Şekere Mezarlığı’nda gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Belinay yoğun bakımda

Kazada oğlu Umut Ayas ile birlikte ölen Sevgi Ayas’ın kızı 5 yaşındaki Belinay’ın da yaralı olarak kurtarıldığı ortaya çıktı. Annesi ve ağabeyini kaybeden minik Belinay’ın sağlık durumun ağır olduğu, yoğun bakımda yaşam savaşı verdiği bildirildi.