Gazete Vatan Logo

Masonlardan Büyük Üstad'a zincirsiz veda

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın büyük üstadı Egeran'ı "kardeşleri" uğurlarken bilinen ritüellerini, (mezar başında daire-zincir oluşturma) basının yoğun ilgisi nedeniyle gerçekleştirmedi

Sebatay ve Masonların son yolculuğa giderken tercihi olan Teşvikiye Camii'nin avlusundayız. Musalla taşının konuğu; 1965 yılında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın "üstad" lığını yapan Enver Necdet Egeran...

Demirel'in mason olmadığını açıklamasının ardından Türkiye'de "kardeşlerin" ikiye bölünmesine neden olan Egeran'ın kardeşleri bir bir Teşvikiye Camii'nin avlusuna akın ediyor. Rönesans, Küre, Delta, Gönye, Üçgül ve daha pekçok kardeşi yakalarında farklı rozetler taşısa da Egeran'ı son yolculuğuna siyah takım elbiseleriyle uğurladı.

Caminin avlusuna gelen kardeşler önce Egeran'ın 91 yaşındaki eşi Sabriye Hanım'a ardından da Hür ve Kabul Edilmiş Masonların Büyük Locası'nın Üstadı Kaya Paşakay'ı kucaklayıp öptü. Avluda kısa birkonuşma yapan Paşakay sadece, Egeran'ın çok değerli bir insan ve önemli hizmetleri olduğunu söyledi. Paşakay'a "Demirel'in mason olmadığına" dair belgeye imza atan Egeran sorulduğunda ise Paşakay'ın yanıtı "Cami avlusu bunları konuşmak için uygun bir yer değil" oldu. Egeran'ın tabutunun başında üçgen şeklinde bir çelenk kondu. Bu 1 USD'nin de üzerinde bulunan ve "Tanrı'nın gözü anlamına" gelen şekildi. Bu şekil sadece eski bir ifadeyle "Maşrik-ı Azam" (en büyük masonların) tabutunun üzerine konurdu. Egeran da kardeşleri arasında böyle bir yere sahipti. Bu üçgenin altında siyah üzerine sarı harflerle HKEMBL(Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası) yazılıydı.

Bu ritüel 1723'te yazılan ve Masonlar için büyük önemi olan Anderson Yasısı'nın 1'inci Maddesini hatırlattı: "Kainatın yüce mimarı her masonun kalbine geometri yazmıştır..."

Haberin Devamı