Gazete Vatan Logo

Masonlar da birleşince Ergenekon'da 15 dava oldu

Asrın davası olarak bilinen ‘Ergenekon’ davasına cuma günü alınan karar ile ‘Masan locasının önde gelenlerine suikast düzenleneceği’ iddianamesi de dahil oldu. Bu birleştirmeyle Ergenekon’daki iddianame sayısı 15’e çıktı. Toplam sanık sayısı 531’e, sayfa sayısı ise 8 bin 32’ye ulaştı

28 Temmuz 2008 tarihinde, toplam 86 sanığın bulunduğu 2 bin 455 sayfadan oluşan Ergenekon davasının iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ancak bu iddianame peşinden gelecek 14 iddianamenin habercisi oldu. İkinci, üçüncü, dördüncü iddianame derken sanık sayısı 531’e iddianame sayfa sayısı da 8 bin 32 sayfaya çıktı. Resmi yazışmaların ve delillerin bulunduğu klasör sayısı ise bin 871’e ulaştı. Son olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ‘mason locasına suikast’ olarak bilinen ve aralarında avukat Yusuf Erikel ile toplam 8 sanığın bulunduğu dava da Ergenekon ile birleştirildi. Bütün bu birleştiremelerden sonra ise toplam 6 bölümden oluşan bir tablo çıktı.

ERGENEKON 1

Bir numaraları Ergenekon davasında toplam 5 dava birleştirildi. Bunlar Aralarında Veli Küçük ve Doğu Perinçek’in de bulunduğu 1. Ergenekon davası, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi davası, Danıştay saldırı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması, Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli saldırısı ile Alparslan Arslan’ın yasa dışı yollardan silah temin etmesi davası.

1-Esas iddianame: Oktay Yıldırım’ın bir nolu sanık olduğu, aralarında Veli Küçük ve Doğu Perinçek’in yer aldığı davada toplam 86 sanık bulunuyor, iddianame 2455 sayfa.

BİRLEŞTİRİLENLER

2-Vatansever Kuvvetler Güç Birliği davası
8 Temmuz 2007 günü Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi’ne yönelik “Girdap Operasyonu” yapıldı. İçlerinde dernek başkanı Taner Ünal’ın da bulunduğu toplam 14 kişi yargılanıyor.

3-Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’e bombalı saldırı davası
17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan’ın gerçekleştirdiği silahlı eylemde Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybederken Mustafa Birden’in de yer aldığı dört üye yaralandı. Bu dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Daha sonra bu davaya Cumhuriyet gazetesine atılan bombalar davası da birleşti. Yargıtay bu iki davanın da Ergenekon kapsamında olduğuna kanaat getirerek birleştirme karaı aldı. Bu davada toplam Alparslan Arslan dahil toplam 9 sanık bulunuyor.
4
-Cumhuriyet’e molotof atılması:
2008 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ne molotof kokteyli atılmasıyla ilgili dava başladı. 22 Aralık 2010 tarihinde Ergenekon ile birleştirilmesine karar verildi. Davada 6’sı tutuklu olmak üzere toplam 8 sanık yargılanıyor.

5-Alparslan Arslan’ın ruhsatsız silah temini:
Danıştay saldırısın gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın silah temini ile ilgili davası Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Bu dava daha sonra Yargıtay tarafından 0 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon ile birleştirildi. Davanın Alparslan Arslan dahil 2 sanığı bulunuyor.

Toplam sanık sayısı:119

ERGENEKON 2

Bu davada toplam 3 iddianame birleştirildi. Bunlar ikinci Ergenekon davası, üçüncü Ergenekon davası ve son olarak da Yusuf Erikel’in yargılandığı dava.

6-Esas iddianame: Ergenekon davasının ikinci iddianamesi ile üçüncü iddianamesi birleştirildi. İkinci iddianamenin bir numaralı sanığı Orgeneral Şener Eruygur. Toplam sanık sayısı 56, iddianame 1909 sayfa...

7-Balbay iddianamesi: Bir numaralı sanığı Ali Balkız, iki numaralı sanık ise Mehmet Haberal. Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay da bu iddianamede sanık listesinde yer alıyor. Toplam sanık sayısı ise 52. İddianame ise 1454 sayfa.

8-Masonlara suikast’ davası: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Mason locasının önde gelenlerine suikast düzenletmek iddiasıyla avukat Yusuf Erikel’in de aralarında bulunduğu 8 sanığın davası 4 Şubat 2011 tarihinde Ergenekon ile birleştirildi. İddianame 150 sayfa. Toplam sanık sayısı ise 116.

ERGENEKON 3

Bu davada toplam 3 dosya birleştirildi. Bunlar Poyraz Köy davası, Amirallere suikast davası ve Kafes eylem planı davası.

9-Poyrazköy: Dördüncü iddianame adı verilen Poyrazköy, 12. Ağır ceza Mahkemesi tarfından kabul edildi. Poyrazköy’deki SAT Grup Komutanlığı’nın arazisinde yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili açıladan davada 17 sanık bulunuyor. İddianame 297 sayfa...

10-Amirallere suikast: Bu dava da 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ile dönemin donanma komutanı şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit’e yönelik suikast iddiasıyla açılan davada 19 sanık var, iddianame ise 166 sayfa.

11-Kafes eylem planı: 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün bir numaları sanık olduğu davada 33 sanık bulunuyor.
Toplam sanık sayısı 69, iddianame 65 sayfa...

ERGENEKON 4

Bu davada ise iki dava birleştirildi. Bunlar Islık İmza davası ile Erzincan davası..

12- Islak imza: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve Islak İmza olarak bilinen dava 7. iddianame olarak biliniyor. Bedrettin Dalan’ın bir numaralı Dursun Çiçek’in iki numaralı sanık olduğu davada toplam 7 sanık bulunuyor. İddianame 165 sayfa.

13-Cihaner davası: Erzincan iddianamesi olarak bilinen davının bir numaralı sanığı dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, iki numaralı sanık ise dönemin Erzincan Cumhuriyet Baş Savcısı İlhan Cihaner. Davada toplam 16 sanık bulunuyor. İddianame 61 sayfa,
toplam sanık sayısı 23.

BALYOZ DAVASI

14-Balyoz: Bu davada Suga ve Çarşaf operasyonu gibi sansasyonel iddialar yer alıyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın biri numaralı sanığı dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan. Davada 196 sanık bulunuyor. İddianame 968 sayfa.

ERGENEKON 5

15-Çağdaş Eğitim Vakfı davası: İstanbul 12. Ağır ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede 8 sanık bulunuyor. Yargılama süreci 18 Mart 2011 tarihinde başlayacak. Toplam 8 sanık var, iddianame 342 sayfa.

Haberin Devamı