Gazete Vatan Logo

Maslak ve Levent’te ofis kiraları düştü

Gayrimenkul sektöründeki sıkıntı, en işlek caddelerdeki mağaza ve ofislerde de kendini gösterdi. Levent’te ofis kiraları % 22, Maslak’ta % 10 düştü. Anadolu Yakası düşüşten daha az etkilendi.

Maslak ve Levent’te ofis kiraları düştü

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre cadde mağazaları ve ofis kiraları yılın ilk çeyreğinde 2017’nin aynı dönemine göre kura bağlı olarak yüzde 22’ye varan oranlarda geriledi.

Ocak’ta işsizlik oranının yüzde 10.8 olarak devam etmesi, Mart’ta enflasyonun yüzde 10.23 olması ve kurdaki artış, kira seviyesindeki düşüşün başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

İstanbul’da ilk çeyrekte toplam nitelikli ofis arzı 5.79 milyon metrekare seviyesinde seyretti. Birinci çeyrekte yeni kiralama geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19.6 artarak 69 bin 720 metrekareye ulaştı. Ancak söz konusu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.85 düştü.

İlk çeyrekte, metrekare bazında anlaşmaların yüzde 53.9’u Merkezi İş Alanları (MİA) dışında Anadolu yakasında, yüzde 22.6’sı MİA’da ve yüzde 23.5’i MİA dışında Avrupa yakasında gerçekleşti.

İlk çeyrekte yatırım faaliyetleri ofis üniteleri ile kaldı. Birincil kiralardaki düşüşün sonucunda ofis alt pazarı kiralarının daha da gevşemesinin beklendiği raporda yer aldı. Bu kapsamda, beklenen talebin ana lokomotifinin kira indirimleri olduğu, kısa ve orta vadede kiracı lehine ortamın devam edeceğinin öngörüldüğü vurguladı.

Haberin Devamı

Biraz daha gevşer

Kira bedellerinin daha da gevşemesinin beklendiğine yer verilirken birincil getiri oranlarının kısa ve orta vadede sabit kalmasının beklendiği kaydedildi. Arz, mevcut inşa halindeki geliştirme projelerine paralel olarak artarken hızının yavaşladığı belirtilen raporda, talepte arza paralel olarak ivmelenme beklendiği bildirildi.

İstanbul’da ilk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre metrekare bazında ofis kiralama ücretleri Levent’te yüzde 22 gerileyerek 32 dolara düştü. Söz konusu rakam Esentepe-Gayrettepe bölgesinde yüzde 12 düşüşle 22 dolara, Maslak’ta yüzde 10.7 düşüşle 25 dolara geriledi. Anadolu yakasında ofis kiralama ücretleri son bir yılda değişim göstermeyerek 25 dolarda seyretti. Söz konusu rakam İzmir’de yüzde 6.7 gerileyerek 14 dolarak, Ankara’da yüzde 11.8 azalarak 15 dolara düştü.