Gazete Vatan Logo

Marx haklı mıydı?

Planın alevlendirdiği tartışma

Küreselleşme döneminin sonu geldi

Dr. Sungur Savran (İktisatçı)


- Tüm dünyada üretim araçları toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden planlanacak. Küreselleşme döneminin sonunda geldik. Bundan sonra tüm dünyada milliyetçilik, kapitalist devletçilik ve bazı durumlarda faşizm hortlayacaktır. Bugün yaşananlar Marx’ın nasıl kapitalist krizler konusunda dakik bir analiz sergilediğini ortaya koymaktadır.

Karl Marx bugünleri öngörmüştü

Doç. Dr. Ahmet Öncü (Sabancı Ünivversitesi)


- Marx, her krizden sonra piyasaların kendilerini düzeltme eğilimine girdiklerini ancak krizin insanlara verdiği zararların göz ardı edildiğini ve bu düzene işçi sınıfının alternatif oluşturacağını belirtmişti. Kriz, Marx’ın haklılığını kanıtlar. ABD’de geçen hafta özel güvenlik birimlerine olası isyanlarda müdahale hakkı tanıyan bir yasa çıktı. Tüm bunları Marx analizlerinde yazmıştır.

Tüm dünyada içe kapanma başlayacak

Prof. Dr. Ahmet Tonak (Bilgi Üniversitesi)


- Üretim faaliyetlerinde artı değer yaratmak zorlaştıkça, finansman sektörünün emeceği gelir ve kaynak da azalır. ABD’deki emlak krizinin altındaki temel sebep bu noktadır. Dünyada bir içe kapanma dönemi başlayacak. Marx şunu demiştir: Artı değeri yaratan canlı emek azaldıkça bu değerden pay alan sektörler tıkanacaktır. Marx bugünü anlatmıştır ve haklı çıkmıştır.

Bu plana sosyalist demek cehalettir

Prof. Dr. Korkut Boratav (İktisat tarihcisi)


- ABD’deki son gelişmeler Marx’tan çok Lenin’in haklılığına da ortaya koyuyor. Lenin, finans kapitali, kupon keserek yani faizle yaşayarak parazit bir katman oluşturan ekonomik öğe olarak değerlendirmişti. ABD’de hazinenin finans kapitale yaptığı desteği sosyalizm olarak yorumlamak cehalettir. Yapılan sermayenin kurtarılma operasyonudur.

Haberin Devamı