Gazete Vatan Logo

Mars’ta nasıl yaşayacağız?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2027’de Mars’ta ilk insan kolonisinin kurulmasını planlıyor. Peki koloni kurulduğunda Kızıl Gezegen’de hayat nasıl olacak?

Mars’ta nasıl yaşayacağız?

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Mars yüzeyinde yaşama dair son gelinen noktayı özetledi.

Ne yiyeceğiz?

İlk on yılda dondurulmuş gıdalar tercih edilecek. Daha sonra ‘hidroponik’ bitki yetiştirme yöntemi kullanılacak. Söz konusu yöntemle toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirilebiliyor. Su ihtiyacı azalıyor ve hasat kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca kirlilik gibi etkenlerden de etkilenmiyor. Bilim insanları Mars toprağının orta boyutlarda bitki yetiştirmek için de elverişli olabileceğini düşünüyor.

Suyu nereden bulacağız?

NASA’nın, Mars’taki kraterlerin üzerinde su yolu izlerinin tespit edildiğini açıklaması dünyada büyük heyecan yaratmıştı. Gezegenin kutuplarında ve toprak altında su donmuş olarak buz halinde bulunuyor. Bilim insanları Mars’ın nemli atmosferindeki su buharını sıvı halde suya dönüştürmek için ‘WAVAR’ adını verdikleri reaktörü geliştiriyor.

Radyasyon nasıl çözülecek?

Bilim insanları bu sorunun çözümünü, toz haldeki polietilen ve Mars toprağını birleştirerek tuğla yapmakta buldu. İnşa edilen binalar elde edilen tuğlalarla kaplanacak.

Haberin Devamı

Oksijeni nereden bulacağız?

Mars atmosferinin yüzde 96’sı karbon dioksit, yüzde 0.13’ü ise oksijenden oluşuyor. Oksijen oranının artırılmasına yönelik olarak sera projesi ortaya konuldu. Mars’a şişme malzemelerle kurulması planlanan seralarda yetiştirilecek bitkiler yer altı kaynaklardan beslenebilecek. Bu bitkiler sayesinde de karbondioksit emilimi sağlanarak oksijen seviyesi yükseltilecek.