Gazete Vatan Logo

Mars'ta heyecanlandıran mavi görüntü

Mars'ta heyecanlandıran mavi görüntü

Mars'ın yüzeyine ait bir görseldeki mavi bölgeler Kızıl Gezegen’nin ufakta olsa suya sahip olduğu iddiasının yeniden dillendirilmesine neden oldu. Avrupa Uzay Ajansı ise bu görüntünün bir göz yanılgısı olduğu görüşünde.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) çektiği görüntüler Mars'ta su bulunup bulunmadığına dair tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi.

Kızıl Gezegen’nin yüzeyindeki mavi bölgelerin su olmadığının altını çizen ESA, bunun bir göz yanılması olduğunu açıkladı.

Gezegenin yüzeyinde saatte 100 km hızla esen rüzgarın volkanik partiküllerin hareketine neden olduğu, oluşan kraterlerde biriken bu ve benzeri partiküllerin bu renkte görülebildiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Mars'ta günümüzde de sıvı halde su bulunduğuna dair izler keşfedildiği bilgisine yer verilmiş, NASA’nın Curiosity uzay aracı tarafından yapılan ölçümlerde akşamları zeminin üst 5 santimetrelik kısmında hava neminden bir çeşit tuz çözeltisi oluştuğu, sabahları ise yine buharlaştığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı