Gazete Vatan Logo

Mars'ta 11. yılını foroğrafla kutladı

Mars'ta 11. yılını foroğrafla kutladı

Mars keşif aracı Opportunity, Kızıl Gezegen'de 11 yılı geride bıraktı. Yıldönümünde, uzay aracının son yedi yıl içinde eriştiği en yüksek noktadan çekilen panorama yayınlandı.

NASA'nın Mars'ta keşif yapan uzay aracı Opportunity, Pazar günü Kızıl Gezegen'de 11'inci yılını kutladı. 25 Ocak 2004 tarihinde Mars'a iniş yapan Oppportunity, 92.5 gün olarak planlanan görev süresini en az dört bin gün aşmayı başarırken, son yedi yıl içinde eriştiği en yüksek gözlem noktasında panorama fotoğrafı çekmeyi ihmal etmedi.

Gözlem yaptığı Endeavour Krateri'in 'Cape Tribulation' adı verilen tepesine çıkan Opportunity, Pancam kamerasını kullanarak Mars'ı 135 metreden görüntüledi. NASA 6 Ocak'ta çekilen fotoğrafın, 2008 yılında Victoria Krateri'nden bu yana erişilen en yüksek irtifadan elde edildiğini belirtti.


NASA üç aylık görev süresine en az 10 yıl ekleyen Opportunity'nin 'Mars'ın antik zamanlarına ait çok önemli deliller sağladığını' açıkladı. Fotoğrafın sağ tarafına bakıldığında, Opportunity'nin kaya temizleme aracını temsil eden robotik kolda bir Amerikan bayrağı görülüyor. NASA, donanımdaki kabloları koruyan alüminyum kaplamanın, 11 Eylül saldırılarında ölenleri anmak için yıkılan kulelerin enkazından alınan parçalarla yapıldığını belirtti.

Mars'a iniş yaptığı günden bu yana 41 kilometreden fazla yol kat eden Opportunity, Cape Tribulation'ın ardından, yörünge gözlemlerinde su izi taşıyan minerallerin bulunduğu tespit edilen 'Maraton Vadisi'ne gidecek. Yeni gözlem bölgesi adını, Opportunity'nin oraya ulaşmak için maraton mesafesini temsil eden 42.2 kilometreyi geride bırakacak olmasından alıyor. (Al Jazeera)

Haberin Devamı