Gazete Vatan Logo

Mars sebzesi sağlıklı çıktı

Taklit edilmiş Mars toprağında yetiştirilen domates, pırasa, ıspanak, roka, bezelye gibi sebzelerin insan sağlığına olumsuz etkisinin olmadığı ortaya çıktı.

Mars sebzesi sağlıklı çıktı

İnsanlık bir gün Mars’a taşınırsa burada hayatı sürdürmenin yolu bitki yetiştirmekten geçecek. 2014 yılında yayınlanan bir araştırmada Mars toprağında bitki yetiştirmenin mümkün olabileceği belirtilmişti. Bunun ardından çalışmalar hız kazandı. Bilim insanları taklit edilmiş Mars toprağında ürün yetiştirmeyi başardı. Mars toprağının kimyasının taklit edilmesi için NASA tarafından sağlanan ve Hawaii volkanlarından çıkarılan toprak kullanıldı. Bu toprağın bileşenlerinin Mars toprağı ile benzer özellikler taşıdığı tespit edilince süreci başladı. Domates, çavdar, turp, bezelye, pırasa, ıspanak, roka, tere, kinoa ve Frenk soğanı üretiminde başarıyla ulaşıldı.

Test ettiler

Hollandalı araştırmacılar daha sonra bu ürünlerin insan sağlığına zararlı olup olmadığını test etti. Çünkü Mars toprağında yetiştirilen ürünlerin, tüketmek için pek de sağlıklı olmayacağı düşünülüyordu. Çünkü Mars toprağı içerisinde ciddi miktarlarda, kurşun ve arsenik gibi, ağır metaller bulunuyordu. Araştırmacılar Nisan 2016’da başlattıkları yeni deney ile rünleri bu ağır metallerden arındırmanın yolunu buldu. Son testler üretilen sebzelerin tüketime elverişli olduğunu ve insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmadığını gösterdi.

Haberin Devamı

Bilim insanları Mars’ta bitki yetiştirmenin mümkün olduğunu açıklamış ve taklit edilen mars toprağında sebze üretimi yapmıştı.

Pilot rahatsızlanınca uçak acil iniş yaptı

Tanzanya’nın Darüsselam kentinden Atatürk Havalimanı’na hareket eden Türk Hava Yolları’na ait yolcu uçağının pilotlarından biri, Antalya’ya yaklaştıkları sırada rahatsızlandı. Kule ile irtibata geçilerek, Antalya Havalimanı’na iniş için izin istendi. Gerekli izinlerin ardından uçak, Antalya’ya sorunsuz iniş yaptı. Rahatsızlanan pilota uçağa gelen sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. Pilot, daha sonra tedavi için Özel Anadolu Hastanesi’ne kaldırıldı. Antalya Havalimanı Başmüdürü Osman Serdar, Boing 737/900 tipi yolcu uçağında 100 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğunu bildirdi. Uçağın Antalya’ya inişinin ardından havalimanı sağlık ekiplerinin pilota ilk müdahaleyi yaptığını belirten Serdar, pilotun daha sonra hastaneye kaldırıldığını ifade etti. Antalya Özel Anadolu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Tarkan Demir, 52 yaşındaki Türk pilotun kalp krizi şüphesiyle kardiyoloji uzmanlarınca kontrol edildiğini, muayene ve tahlillerin sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı