Gazete Vatan Logo

Marmaray kazısında batık tekne bulundu

Marmaray Projesi öncesinde yapılan arkeolojik kazılarda 11. yüzyıla ait batık tekne bile bulundu. Çalışmaların daha önce açıklanan 27 Ağustos tarihinde bitip bitmeyeceği sorusunu Kazı Başkanı "Arkeolojide gün veremezsiniz" diye cevaplıyor

Marmaray projesi kapsamında yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, kazıların 27 Ağustos'ta tamamlanacağını, inşaatın da 2008'de başlayacağını söylemişlerdi. Oysa kazı yapılacak alanların yarısı açılmadı bile. Açılan alanlarda da kazıdıkça kalıntılar bulunuyor. Bu da inşaatın başlamasına engel oluyor. Zira Kazı Başkanı ve İstanbul Arkeoloji Müdürü İsmail Karamut, "Ne zaman biteceğine dair bir yorum yapamayız, bu buluntulara göre değişir" diyor. Arkeolojik kazılarda son durum şöyle:

1. Üsküdar İstasyonu
Kazılar 16 Haziran 2004'te başladı. Önemli bölümü tamamlandı. 17. yüzyıla ait bir Arasta Çarşısı, Tabakhane ve Tekel binası kalıntıları bulundu. Taşınabilir kültür varlıkları müzeye gönderildi. Diğer mimari kalıntılar kurul kararı ile kaldırıldı. Önümüzdeki günlerde kazının kalan bölümü için Balaban Caddesi kapatılacak ve burada sondaj çalışması başlayacak.

2. Yenikapı İstasyonu
Kazılar 2 Kasım 2004'de başlatıldı. Kazı alanının henüz üçte biri açıldı ve buradaki çalışmalar devam ediyor. Yenikapı'da şu ana kadar 4. yüzyıl'da yapılan Thedosius Limanı kalıntıları bulundu. 11. yüzyıla ait bir tekne batığı ortaya çıkarıldı.

3. Sirkeci İstasyonu Cağaloğlu girişi
Kazılar Mayıs 2005'te başladı. Şimdiye kadar 20. yüzyıla ait dükkan ve ev kalıntıları bulundu. Bu kalıntıların kaldırılması yönünde alınacak karar bekleniyor. Kaldırma çalışmalarından sonra daha derinlere inilebilecek. Cağaloğlu'ndaki ilk çalışmalarda aynı zamanda halen kullanılan bir yağmur suyu kanalı da ortaya çıktı. Çalışmaların devamı için bu kanalın deplase edilmesi gerekiyor. Cağaloğlu'ndaki kazı şu an durmuş vaziyette.

4. Sirkeci İstasyonu
Sirkeci'de kazı yapılacak alanın tamamı hala arkeologlara teslim edilmedi. Teslimi yapılan alanda ise Bizans Dönemi duvar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kurul, burada bulunan bir su kemerinin korunmasına karar verdi. Kazı alanı içinde yer alan, Sirkeci Garı'nda halen kullanılan bir peronun yıkılması bekleniyor. Çalışma durmuş vaziyette.

5. Diğer alanlar
Sirkeci Istasyonu'nun hemen yakınında açılması planlanan havalandırma bacalarının bulunduğu alanlarda ise henüz kamulaştırma çalışmaları tamamlanamadı. Büyük işhanlarının bulunduğu bölgede kamulaştırma yapıldıktan sonra yıkım işleri başlayacak ve ancak bu süreç tamamlandıktan sonra arkeologlara teslim edilecek.

Kazı Başkanı: Arkeolojide gün veremezsiniz
Marmaray Arkeolojik Kazıları Başkanı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. İsmail Karamut, "Kazılar ne zaman biter?" sorumuza net yanıt veriyor: "Ne zaman biteceğine dair bir yorum yapamayız, çünkü bu buluntulara göre değişir. Kazıların sonucunda çıkacak buluntular önemli. Müheahhit firma yada başka bir kurumdan bize bir takvim de verilmedi. Karşılıklı bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bize hiçbir telkinde bulunulmadı. Ama tüm olasılıkları düşünmemiz lazım. Hem eserleri düşünmek hem devletin oraya yatırdığı parayı da düşünmek zorundayız. Bunu uzlaşı kültürüyle çözeceğimize inanıyorum."

Haberin Devamı