Gazete Vatan Logo

Marmara depremi için 3 tahmin

Prof. Dr. İbrahim Sürmelihindi Marmara Depremi için 7.2-7.4 ve 7.6 büyüklüğünde üç farklı tahmin bulunduğunu, olası depremde oluşacak tsunamide dalga boyunun 7 metreyi bulabileceğini söyledi.

Marmara depremi için 3 tahmin

Uzun süre Almanya’da depremlerde binaların nasıl etkilendiği konusunda çalışmalar yapan Prof.Dr. İbrahim Sürmelihindi, olası Marmara Depremi’nin aşağı yukarı zaman, yer ve büyüklüğünün bilindiğini, bunların yanı sıra denizin ortasında fay hattının kırılmasının bir avantaj olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sürmelihindi olası depremle ilgili 3 farklı tahminin bulunduğunu söyledi. İlk olarak Kuzey Anadolu Fay hattının iki parça halinde ve doğu tarafının kırılması halinde Richter ölçeğine göre, 7.2 büyüklüğündeki depremle Pendik, Kartal, Fenerbahçe sahil kesimlerinin etkileneceğini ifade eden Prof. Dr. Sürmelihindi, 3 metreyi bulan tsunami görülebileceğini söyledi.

Kötü senaryoya hazırlanın

Aynı fay hattının batı tarafında kırılması halinde 7.4 büyüklüğündeki olması tahmin edilen olası depremde Avcılar, Florya, Yeşilköy ve Bakırköy sahil kesimlerinin etkileneceğini anlatan Prof. Dr. Sürmelihindi şunları ekledi: “Olası depremin Çınarcıktan geçen fay hattını da tetikleyip kırması halinde 15 milyonluk mega kent için tam bir felaket olacaktır. Depremin şiddetinin 7.6 olacağı ve tsunami yüksekliğinin 7 metreyi bulacağı tahmin edilmektedir. Bunlar bazı çevrelerce felaket tellallığı olarak görülmektedir. Halkımızı en kötü senaryoya göre hazırlıklı olmasına ve ona göre tedbir alınmasını sağlaması gerektiğine inanıyorum. Dünyanın diğer yabancı bilim insanlarının yanı sıra Dr. Naci Görür ve dünya çapında yer bilimci Prof.Dr. Celal Şengör hocamızın da düşünce ve uyarıları bu yöndedir.”

Haberin Devamı

‘Avantajımız da var’

Prof. Dr. İbrahim Sürmelihindi “Dünyanın birçok yerinde depremin nereden, ne zaman geleceği, nerede olacağı bilinmiyor. Ama biz Kuzey Anadolu Fay hattında depremin geleceğini biliyoruz. Bu bizim avantajımız. Diğer avantajımız; Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattındaki levhaların yanal olması. Yani son olarak Irak’taki Süleymaniye kentindeki gibi iki levha çarpışmıyor, çok büyük bir bölgeyi sallamıyor. Veya Amerika’daki San Andreas fay hattındaki gibi bir levha diğerinin altına girmiyor. KAF hattında levhaların yanal olması depremi en az şekilde çevresine etki ettirecek. Üçüncü avantajımız da bu deprem merkezinin Marmara Denizi’nde olması. Bu deprem olduğu zaman Marmara Denizi bu deprem enerjisinin birazını yutacak.”

Haberin Devamı