Gazete Vatan Logo

Marmara'da Jaws korkusu!

20 günde Marmara’da 5’er metre boyunda 7 köpekbalığı yakalanması korku yarattı

Marmara'da Jaws korkusu!

Uzmanlar ise köpekbalıklarının Marmara’ya insanlar için değil küçük balıkları avlamak için geldiklerini söylüyor.

Son 20 günde Marmara’nın farklı bölgelerinde avlanan balıkçıların 5’er metre boyunda tam 7 köpekbalığı yakalaması akıllara “Marmara Denizi köpekbalığı istilasına mı uğradı?” sorusunu getirdi. En son yakalanan camgöz cinsi köpekbalığının ağırlığının 1 ton, boyunun 5 metre olması Marmara kıyısında yaşayanları ve tatile çıkacakları daha da korkuttu. Uzmanlar baharla birlikte beslenmek için küçük balıkların peşinden avlanmaya gelen köpek balıklarının insanlara saldırmayacağını ve gıda peşinde koştuklarını söylüyor. İşte uzman görüşleri:

‘Şu anda Marmara’da parti var’

Nesimi Ozan Veryeri (Sualtı Araştırmaları Derneği 2. Başkanı): “Bahar dönemi itibariyle boğaz şu anda bir yaşam damarı haline geldi. Ufak balıklar doğdu. Dolayısıyla predator dediğimiz avcı hayvanlar bu küçük balıkların peşinde geziyor. Mesela sardalya yiyen, onu yiyen hatta onu da yiyerek beslenen balıklar var. Ancak köpekbalığı bunların hepsini yiyor. Avlanmak için en uygun yer ise dar boğazlar. Bu köpekbalıkları insana zarar vermez. Köpek balıkları insanlara saldırmak için değil gıdanın ve hayatın peşinde oldukları için geldi. Eğer köpekbalığı gören kişi zıpkın atar, yaklaşmaya çalışır, sakin kalmayıp telaşlı hareketler yaparsa nadiren de olsa köpekbalığı eğer aç ve daha büyük ebada sahipse saldırabilir.”

‘Derine atılan ağlara takılıyorlar’

Prof. Dr. Bayram Öztürk (İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı): “Marmara Denizi’nde çok eskiden beri köpekbalıkları vardı. Bu balıklar bizim için yeni değil. Neden görülmüyordu ya da bu kadar büyük balıklar neden çıktı derseniz, balıkçılar eskiden bu kadar derine ağ atamıyordu. Ellerinde buna olanak tanıyan teknoloji yoktu. Köpekbalıklarının görülmesi Marmara’nın ekolojisiyle alakalı değil.”

Köpekbalığının saldırdığı doktoru Rahmi Koç aramıştı

Türkiye’de köpekbalığı saldırısı olarak bilinen 4 olay yaşandı. 1930’larda Küçüksu Kasrı açıklarında İngiliz Başkonsolosluğu’nda çalışan iki kişi orkinos avlarken köpekbalığı saldırısına uğradı ve bir daha haber alınamadı. 1967’de Amerikan Hastanesi’nre çalışan doktor Güngör Güven Tuzla’da zıpkınla balık avlamak için daldığı sırada bölgede bulunan köpekbalıkları tarafından parçalandı. Aralarında Rahmi Koç’un da olduğu bir grup dalgıç yaptığı aramalarda, Dr. Güven’in yalnızca elini ve parçalanmış dalış malzemelerini bulabildi.

Haberin Devamı