Gazete Vatan Logo
Magazin Marka imajını müzik de belirler

Marka imajını müzik de belirler

Restoranlar, kafeler ve AVM’lerde çalınan müziklerin psikoloji de etkisi büyük. Fast food mekanlarında hızlı müzik çalarken restoralar da ise ağır tempolu müziklere rastlayabilirsiniz. SMG ise halka açık mekanlardaki müzik yayının yasal olmasını sağlayan bir şirket. SMG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gül Gürer Alimgil ile mekanlardaki müziğin inceliklerini konuştuk.

Marka imajını müzik de belirler

Bize SMG’yi kısaca tanıtır mısınız?

Türkiye’de ilk olarak dijital müzik yayını ileten şirket olan SMG, 2009 yılında kuruldu. İşimiz halka açık mekanlarda kapalı devre yasal müzik yayını yapmak… Bunu da özel olarak geliştirdiğimiz ve yayınları tek merkezden yönettiğimiz bir müzik iletim metoduyla yapıyoruz. Bugün alışveriş merkezleri, oteller, perakende satış noktaları, restoranlar, turistik tesisler, showroomlar, sağlık merkezleri gibi oldukça geniş bir yelpazede 300’ün üzerinde firmaya 8 bin 500’e yakın noktada hizmet sunuyoruz.

Mağazalarda çalınan müziğin insanlar üzerinde nasıl bir etkisi var?

Araştırmalar, müziğin tüketim tercihlerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Müzik, markanın imajından, mağaza içi trafik akışına birçok unsuru dolayısı da satışları etkiliyor. Ayrıca doğru müzik, stratejik olarak kullanıldığında tüketicinin bilincinde özel bir deneyim ortaya koyarak aynı zamanda marka imajı yaratıyor ve dolayısıyla hedef kitleyle duygusal bir bağ oluşturabiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin yüzde 90’ı müzik çalan mağazaları tercih ediyor ve çevrelerine öneriyor. Müşterilerin yüzde 76’sı müzik sayesinde mağazalarda daha rahat hissederek alışveriş yaptıklarını belirtirken, yüzde 63’ü müzik çalınan mağazalarda daha fazla vakit ve para harcadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Bu yaz Sofi Tukker her yerde çaldı

İnsanlar alışveriş yaparken müzik onları nasıl etkiliyor?

Yavaş tempolu müzikler, yüksek tempolulara oranla müşterileri mağaza içinde daha uzun süre tutuyor. Uzun süre mağazada kalan müşteriler de genellikle daha çok alışveriş yapıyor. Ayrıca mağaza huzurlu ve rahat bir biçimde alışveriş yapmayı engelleyecek kadar kalabalıksa yüksek tempolu müzik çalınarak, bu müziğin trafik akışını hızlandırıcı etkisinden yararlanılabilir. Bunu özellikle indirim dönemlerinde siz de gözlemleyebilirsiniz.

Mevsime göre müzik seçimleri değişiyor mu?

Tabii ki mevsimsel bir etki de var. Örneğin yaz aylarında perakende, turizm, yeme-içme gibi sektörlerde müzik tercihleri farklılıklar gösteriyor. Biz de listeleri oluştururken mutluluk veren, yazın sıcaklığını yaşatan, insanın içini kıpırdatan parçalar seçiyoruz.

Haberin Devamı

Turizm sektörü ise müzik listelerinde ağırlıklı olarak Akdeniz esintisi barındıran şarkılara yer veriyor. Yunan ve Latin ezgileriyle tatilcilere keyifli anlar sunuyor.

Hazırladığınız müzik listelerinde bu yazın popüler parçaları hangileri oldu?

Yabancı şarkılarda listenin en üst sırasında Amerikalı müzik grubu Sofi Tukker’ın hiti Drinkee adlı şarkısı yer aldı. Listede 2. sıradaki DJ Calvin Harris ve Rihanna’nın bu yaza damgasını vuran şarkısı This Is What You Came For’u, DJ Duke Dumont Ocean Drive ile takip etti. Türkçe şarkılarda ise Beyazıt Öztürk ve Ayla Çelik’in düetiyle büyük beğeni toplayan Bağdat birinciliği kimseye kaptırmadı. Dillere pelesenk olan Pırlanta adlı şarkısıyla listeye 2. sıradan giren Demet Akalın’ı, uzun bir aradan sonra 6-Altı isimli yeni albümüyle hayranlarıyla buluşan Berksan’ın Arıza’sı izledi.

Mekanlara göre değişkenlik gösterir

Haberin Devamı

Sektörlere göre müzik seçimi değişiyor mu?

Müzik ve tarz tercihleri öncelikle işletmenin/mağazanın konsepti, ambiyansı, markanın kimliği gibi kriterlere göre belirleniyor. Ayrıca markanın hizmet verdiği bölgenin kültürel yapısı, iş dinamikleri ve müşteri kitlesi de müzik seçimini etkiliyor. Örneğin perakende mağazalarında genelde insanları rahatsız etmeyecek, motive edecek müzikler kullanmaya dikkat ediyoruz. Sabah saatlerinde daha hafif tempolu müziklerle yayını başlatıp ilerleyen saatlerde ve özellikle prime time saat dilimlerinde daha coşkulu, insanları iyi hissettirecek, hatta alışveriş yapmalarını sağlayacak müzikler kullanıyoruz. Çocuk mağazalarında hem çocukların hem ebeveynlerin dinleyeceği, hareketli ve insanı daha mutlu eden şarkıları tercih ediyoruz. Şık bir butikte ise easy listening eserlerin çalıyoruz.

Tabii bu örnekleri çoğaltmak mümkün… Fast food restoranında hızlı ritimde müzikler yayınlanmalı ki yemekler daha hızlı yensin ve müşteri sirkülasyonu artsın. Fine dining restoranlarda müşterilerin daha uzun süre kalmasını sağlamak için caz tarzında müzikler tercih edilebilir. Bir fitness salonunda ritmin çok yüksek olması gerekir. AVM’lerde ise müzik yayını ne çok yüksek ne çok düşük düzeyde olmalı, keyifli bir fon müziği işlevini görmeli… Gençlere hitap eden markalarda daha hareketli, neşeli parçalar yayınlanmalı.

Haberin Devamı

Biz İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi özellikle gençlerin bulunduğu lokasyonlarda daha ritmik, hızlı parçalara ve dans müziklerine yer veriyoruz. Turistlerin ağırlıkta olduğu havaalanları veya sık gidilen mekanlarda enstrümantal veya etnik Türk ezgilerinin bulunduğu müzikler yayınlıyoruz. Ancak Türkiye’de en çok kullandığımız yayınları midtempo popüler müzikler, hızlı dans şarkıları, latin müzikler ve dinlemesi kolay easy listening şarkılar oluşturuyor.