Gazete Vatan Logo

Mardinli Kürtler’in takımı İsveç’te birinci lige çıktı

İsveç’te Kürtler tarafından 2004’te kurulan Dalkurd FF, İsveç 1’inci Ligi’ne yükseldi. Dalkurd’un takipçi sayısı Malmö’den çok daha fazla

Mardinli Kürtler’in takımı İsveç’te birinci lige çıktı

Mardinli Kürtlerin 2004 yılında kurdukları Dalkurd FF, dün GAIS takımını 1-0 yenerek İsveç Birinci Ligi’ne yükseldi. Dalkurd’u Birinci Lig’e taşıyan golü atan takımın kaptanı Rawez Lawan, Expressen gazetesine sevinç gözyaşları içinde “Duygularımı şu anda anlatamam. Eşsiz bir şey başardık. Bu benden çok büyük bir şey. Ölüm döşeğinde bile hatırlayacağım” dedi. Politika konuşmak istemediğini söylemesine karşın “Ama... Kürtler... Dünyanın pek çok yerinde sefalet içinde Kürtler olduğunu biliyorum. Onlara bir nebze sevinç verebildiysem bu hayatımda yaptığım en iyi şeydir” diyen Lawan, Birinci Lig’de de iddialı olduklarına vurgu yaptı.

İsveç’in Borlänge ilinde Mardinli Kürtler tarafından 2004 yılında sosyal bir proje kapsamında kurulan Dalkurd, 13 yıl içinde 6 kümeden Birinci Lig’e çıkma başarısı gösterdi. Bu başarının ardında Kürtlerin yoğun desteği ve hâlâ kulubün sosyal projelerini yaşama geçirmek için sürdürdüğü çabalar bulunuyor.

Futbolcular ve kulüp yöneticileri, okulları gezerek yardıma gereksinim duyan öğrencilere yardım ediyor. Özellikle dışlanmanın olduğu banliyölerde geceleri sokaklara çıkarak gençlerle ilişki kuruyor, uyuşturucu kullanımı ve kriminaliteyi engelleyici çalışmalar yürütüyor.

Haberin Devamı

İsveç şampiyonu Malmö FF’in Facebook’ta 184 bin taraftarı varken Dalkurd’un 1,5 milyonu aşkın destekçisi bulunuyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli Köyü eski Muhtarı Ramazan Kızıl’ın başkanlığını yaptığı Dalkurd, kurulduğundan beri top koşturduğu tüm liglerde şampiyonluğunu ilan etti. Dalkurd, 2007 ve 2009 yıllarında da İsveç Kupası’nı kazandı. Başlangıçta sadece Mardin ve başka Kürt bölgelerinden gelenlerin yer aldığı takımda günümüzde 14 ülkeden 30’u kadın 100’den fazla isim yer alıyor. Dalkurd’un değişik yaş grubu ve kategoride 12 takımı bulunuyor.