Gazete Vatan Logo

Maraş’ta karavana çorbası!

Almanya Başbakanı Alman askerleri ziyaret etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Berlin’den Gaziantep’e gelerek karayoluyla Kahramanmaraş’a geçti. Patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askerleri ziyaret eden Merkel’e Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz eşlik etti. Askeri yetkililerden brifing alan Merkel, Patriot füze rampalarının konuşlandırıldığı alanı gezdi ve iki Alman askeriyle sohbet etti.

Hediye sandık

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Merkel’e, Gazi Kışlası’nda asker karavanasından şehriyeli sebze çorbası ikram edildi. Çorbayı beğeniyle içen Alman Başbakan, kışladaki Alman askerlere, “Burada rahat mısınız? Sizlere iyi bakılıyor mu?” diye sordu. Alman askerler ise Merkel’e, “Burasını sevdik. Gayet mutluyuz” karşılığını verdi. Yaklaşık iki saat süren ziyarette, Merkel Alman yetkililere Kahramanmaraş’ı çok beğendiğini ve kışla etrafındaki dağdan etkilendiğini söylediği öğrenildi. Merkel’e, Maraş ziyaretinde vali tarafından Maraş’a özgü el yapımı sandık hediye edildi. Hediyeyi çok beğenen Merkel, “Bunu özel bir köşeye koyacağım” diyerek valilik yetkililerine teşekkür etti.

Ankara teması

Merkel akşam Nevşehir’e geçti. Bu sabah Göreme Milli Parkı’nı gezmesi beklenen Merkel, öğlen saatlerinde Ankara’da olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek olan Merkel daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacak. Merkel gece dönecek.

Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olan Merkel, üç yıl aradan sonra gerçekleşecek bu seviyedeki ilk ziyarette, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, Türkiye’de devam eden anayasa değişikliği çalışmaları ve teröre ilişkin çözüm süreci gibi başlıkları görüşecek.

İki ülke arasında görüşülecek başlıklardan biri de teröre karşı işbirliği. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne intihar saldırısı düzenleyen DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı’nın Almanya’dan iadesi için Türkiye’nin geçmişte herhangi bir talebi olmadığını söyleyen Alman kaynaklar, anlık istihbarat paylaşımı ve daha etkin güvenlik işbirliği alanlarında ilerleme sağlanabileceğini vurguluyor.

AB süreci ve ekonomi

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin de ele alınacağı Merkel’in Ankara temaslarında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de detaylı olarak konuşulacak.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ziyareti öncesi yayınlanan haftalık video mesajında, Türkiye’nin AB üyeliğine dair mesajlar verdi. Merkel, “Önümüzde uzun bir müzakere yolunun bulunduğuna inanıyorum. Kuşkularım olmasına rağmen müzakere sürecinin devam etmesinden yanayım” diye konuştu.

Yüzde 60 karşı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret öncesinde Bild am Sonntag gazetesi Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bir anket yaptı. 500 kişinin katıldığı ankete göre, Almanların yüzde 60’ı Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Ankara’nın üye olmasını destekleyen Almanların oranı ise sadece yüzde 30.

Haberin Devamı